Discover the finest spaces
Delen

Zomerserie Duurzaamheid | Spant!: ieder bezoek 100% CO2-neutraal

Aandacht voor duurzaamheid is inmiddels onlosmakelijk verbonden met onze branche. Uit het Locatieonderzoek van High Profile Locaties van 2023 blijkt dat voor maar liefst 29 procent van de organisatoren van meetings en events duurzaamheid een doorslaggevende rol speelt bij de keuze van een locatie. En 20 procent is bereid meer te betalen als de locatie duurzaam is. Om je te helpen bij de zoektocht naar een duurzame venue, zetten we in deze zomerserie verschillende evenementenlocaties in de spotlights die op een unieke manier bezig zijn met duurzaamheid. In deze aflevering congrescentrum Spant! in Bussum. Financieel directeur Bert Dijkstra vertelt o.a. over de vele duurzame plannen voor de toekomst.

Wat maakt jullie uniek op het gebied van duurzaamheid?

“Ik denk dat wij één van de eerste locaties in de theater- en congresbranche waren die aan duurzaamheid deden. Vanaf 2012 hebben wij al een gouden Green Key-certificering behaald. Vanaf die tijd meten we bijvoorbeeld onze CO2-footprint. Die footprint proberen we omlaag te krijgen door verantwoord in te kopen bij alles wat we produceren. De uiteindelijke CO2 emissie in een jaar die we onvermijdelijk hebben (onze CO2  footprint) compenseren we middels VER’s; ieder bezoek aan ons is dan ook 100% CO2-neutraal. Dat claimen we al sinds 2014.”

Spant!

Wat levert deze duurzaamheidsstrategie jullie op? En wat merken gasten ervan?

“Op tal van manieren wordt er naar onze Green Key verwezen, maar gasten zullen het waarschijnlijk niet gelijk zien. Toch hoop ik dat ze het bijvoorbeeld zien aan onze gastvrijheid. Qua energie hebben we het afgelopen jaar natuurlijk ook de kosten zien stijgen, maar daarin scheelt het dat je minder bent gaan verbruiken. Ons energieverbruik wordt elk jaar weer lager, dat komt doordat wanneer machines vervangen worden, we kiezen voor een zuiniger exemplaar. Dus het mes snijdt echt wel aan twee kanten; ik denk als je duurzaamheid echt als strategie hebt, dan beheers je ook je processen beter. Je denkt toch meer na over hoe je iets gaat bestellen en wat precies. Dus op die manier levert het geld op. Maar ook onze opdrachtgevers vragen ernaar, dus het is ook weer goed voor je verkoop. En laten we eerlijk zijn, iedereen heeft het wel op de agenda staan, je doet het thuis ook, dus ik vind het ook niet meer dan vanzelfsprekend.”

Welke duurzame stappen willen jullie nog zetten? 

“De komende tijd willen we heel graag het pand nog meer verduurzamen. Met alles wat er speelt qua energietransitie, daar willen we op inspelen. Denk aan nog meer zonnepanelen of duurzame warmtewinning; dat zijn we nu aan het onderzoeken.”

Waar vinden jullie dat organisatoren van events rekening mee moeten houden wat duurzaamheid betreft? 

“Dat weet ik niet zo goed. In principe laten we iedereen daar vrij in. We zijn natuurlijk ook niet echt een hele vervuilende sector, dat scheelt. Ik ga niet zeggen dat iemand niet met een vervuilende auto mag komen bijvoorbeeld. Qua voedselverspilling is het lastig, je wil niet dat het eten na een half uur op is. Maar je kunt er zeker bewust naar kijken: dat je niet nog een schaal hebt staan en in de keuken nog één.”

Wat kan echt niet meer binnen de eventbranche vanuit een duurzaamheidsperspectief? 

“In het algemeen vind ik het niet scheiden van afval niet meer kunnen. Het kost je niks en levert heel veel op. En wat mij betreft moet je altijd goed kijken naar duurzame en goede producten als je een event organiseert.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.