Discover the finest spaces
Delen

Groen licht voor renovatie: wat worden de mogelijkheden voor events bij Paleis Soestdijk?

Na een jarenlang proces werd het bestemmingsplan voor de restauratie en herbestemming van Paleis Soestdijk onlangs vastgesteld door de gemeenteraad van Baarn. Dit betekent dat de restauratie waarschijnlijk begin 2023 kan starten. In 2025 moet het paleis dan getransformeerd zijn naar een ‘podium voor de Nederlandse maak- en kennisindustrie’ met o.a. tentoonstellingen, een educatief aanbod, horeca, woningen, een hotel en allerlei mogelijkheden voor events. “We zijn ontzettend blij met dit positieve besluit. We kunnen nu vooruit met de hoognodige restauratie van het paleis en het verder uitwerken van onze plannen”, aldus eigenaren Ton en Maya Meijer-Bergmans van MeyerBergman Erfgoed Groep. 

Paleis Soestdijk was jarenlang de woning van Prins Bernhard en Prinses Juliana, maar werd sinds 2004 niet meer gebruikt. Het Rijk zocht een flinke tijd naar een nieuwe bestemming voor het landgoed en in 2017 werd het plan ‘Made by Holland’ van MeyerBergman Erfgoed Groep gekozen. Omdat de renovatie en herbestemming nog even op zich liet wachten vanwege het bestemmingsplanproces werd het paleis in de tussentijd gebruikt voor culturele activiteiten en als evenementenlocatie. Je kunt nu terecht op zeven verschillende locaties op het landgoed (zoals de Oranjerie en de Koninklijke Stallen) voor diners, presentaties, vergaderingen of andere soorten events.

Paleis Soestdijk

De plannen voor het monumentale Paleis Soestdijk in Baarn zijn groots. Na een grootscheepse renovatie komen er o.a. tentoonstellingen over water, agricultuur en voeding, energie en gezondheid, een lesprogramma voor kinderen en talloze mogelijkheden voor zakelijke events. Het grootste deel van de evenementen vindt straks plaats in de Soester Vleugel aan de linkerkant van het paleis. Hier komt een nieuw auditorium met zo’n driehonderd stoelen en acht vergaderzalen en lounges op de eerste en tweede verdieping. Ook komt er een speciale keuken voor de catering.

In het gedeelte van het paleis waar de tentoonstellingen straks te zien zijn, komen ook mogelijkheden voor events. Zo wordt de Bibliotheek, naast een plek waar je een tentoonstelling over Nederlandse uitvindingen kunt bekijken, ook een exclusieve meetingroom. Hetzelfde geldt voor de Witte Eetzaal: hier komt een tentoonstelling over landbouw en voedsel en na sluitingstijd is deze zaal beschikbaar voor exclusieve diners. Ook in het enorme Zocher Park rond het paleis kun je straks terecht. Zo wordt het Wilhelminachalet, waar prinses Wilhelmina vroeger speelde, straks verhuurd voor private dining en kleine vergaderingen. Verder komt hier een nieuw Amfitheater en daarachter een groot evenementenveld voor buitenevents.

Aan de andere kant van de Amsterdamsestraatweg, die voor het paleis loopt, vormen verschillende gebouwen straks de Parade. Hier komen onder andere winkels, horeca en een hotel met zo’n 120 kamers. Hierdoor kun je straks ook gemakkelijk een meerdaags event organiseren bij het paleis.
MeyerBergman Erfgoed Groep verwacht dat het vernieuwde Paleis Soestdijk in 2025 open gaat.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.