Paleis Soestdijk

Beleef historie én toekomst in evenementen op Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk ondergaat de komende jaren een grote transformatie. De nieuwe eigenaar, MeyerBergman Erfgoed Groep, heeft ambitieuze plannen om het paleis en de gebouwen op het terrein te ontwikkelen tot een podium voor het beste van ondernemend en vooruitstrevend Nederland. Met straks vernieuwde gebouwen, een nieuwe conferentievleugel en nieuwe dynamiek, is er voor de event organisator veel om naar uit te kijken. Maar ook – of juíst – tot het zover is, is deze locatie meer dan de moeite waard. Gebouwen zoals de stallen zijn nieuw in gebruik genomen en de mogelijkheden voor evenementen in de paleistuin zijn uitgebreid. Bovendien is het oorspronkelijke, nog niet gerestaureerde paleis, nog tot 2020 beschikbaar voor bijzondere evenementen.

Kastelen, landgoederen, herenhuizen en paleizen; historische locaties zijn er te over in Nederland. De ene locatie heeft nog ongelooflijker verhalen dan de ander. Maar een locatie als Paleis Soestdijk, die zo recent nog bewoond werd als koninklijke residentie, springt er tussenuit. Dat komt gedeeltelijk door de koninklijke allure, die in veel van de historische stijlzalen nog duidelijk aanwezig is, maar is vooral de verdienste van de bewoners. Een prijzenkast vol trofeeën die de prinsessen wonnen met hun paarden en die nog altijd in de stallen staat; de prachtige oude filmzaal met twee enorme projectoren waar de familie vroeger films bekeek; de Kanonnenkamer, waar prins Bernhard volgens overlevering de antieke kanonnen voor het raam opstelde om nieuwsgierige journalisten af te schrikken; het geeft een bijzonder, ongekunsteld inkijkje in het alledaagse leven dat zich hier óók voltrok, achter het voor het publiek opgetrokken scherm van defilé en staatsbanket.

Verrassend vertrouwd

De geschiedenis van Paleis Soestdijk gaat terug tot 1650, met roemruchte bewoners als koning Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna. Maar het is vooral ook de recente geschiedenis die tot de verbeelding spreekt. Toen prinses Juliana in 1948 haar moeder opvolgde als koningin woonde zij met prins Bernhard in Paleis Soestdijk, dat daardoor de officiële koninklijke residentie werd. Voortaan trok ieder jaar op Koninginnedag een kilometerslange stoet langs het bordes, waar de voltallige koninklijke familie het feestelijke defilé afnam. Vanaf de jaren ’50 werden deze defilés uitgezonden en was het paleis ieder jaar op televisie te zien. Sinds 2006 is het paleis open voor rondleidingen en komt het nog altijd regelmatig op televisie voorbij, maar nu als decor voor spraakmakende evenementen en concerten.

Vanaf de parkeerplaats maak je eerst een korte, maar mooie wandeling door de tuin van het paleis. Je komt langs eeuwenoude bomen, heesters en rododendrons en aan een oud laantje staat een prachtige historische watermolen. Vervolgens ga je een hoek om en sta je ineens aan de voorkant van het paleis. Het is een bijzondere gewaarwording dat de aanblik van het paleis zo vertrouwd kan voelen, zelfs als je er voor de eerste keer bent. Ook iemand die weinig met ons koningshuis heeft zal hier niet onverschillig onder blijven. Als je al niet door de majestueuze pracht van het paleis wordt geraakt, dan is het wel door een van de vele prachtige verhalen die zich in en rond het gebouw afspeelden.

Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk bestaat uit diverse onderdelen die interessant zijn voor evenementen. Allereerst is er natuurlijk het paleis, met haar historische stijlzalen. De Stuczaal die direct achter het bordes ligt was ooit de ontvangstkamer voor officiële bezoeken. De ruimte heeft zijn koninklijke allure behouden en vormt met de marmeren wanden, het hoge plafond vol sierlijke ornamenten en kristallen kroonluchters een prachtige ruimte voor een vorstelijke ontvangst. Iets verderop ligt de Witte Eetzaal, de officiële eetzaal van het paleis die ontworpen is in de tijd van koning Willem II en Anna Paulowna. Ook deze ruimte is rijk aan decoraties en is met het uitzicht op de tuin een spectaculaire plek voor een bijzonder diner of ontvangst. Bij mooi weer ontvang je je gasten in stijl op het Parkterras: een soort bordes aan de achterkant van het paleis, met prachtig uitzicht over de tuin en vijver.

Wat Paleis Soestdijk níet is, is een locatie voor hele grote events en congressen. Althans, tot de verbouwing van het paleis, waarin naar verwachting meer ruimte wordt gecreëerd. De vertrekken in het paleis zijn intiem, met plek voor groepen tot 80 personen. Voor grotere events (en straks tijdens de verbouwing) bieden de andere gebouwen en de tuin uitkomst. Zoals Oranjerie Soestdijk, waar in de weekenden en schoolvakanties een restaurant is geopend voor bezoekers. Dit gebouw, waar vroeger de planten overwinterden, heeft grote ramen met een mooi uitzicht op het paleis en de tuin, en een eigentijdse inrichting. Voor presentaties kun je hier terecht met 130 personen.

De Parade

Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg ligt het Paradeterrein, met onder meer de voormalige stallen voor de paarden, de garage en een kantine voor het personeel. Tijdens de verbouwing van het paleis blijven deze locaties beschikbaar voor events. In een verdere toekomst wordt dit terrein ontwikkeld tot entreegebied voor het landgoed met een hotel en diverse horecagelegenheden. Nu zijn het bijzondere locaties waar je een reis door de tijd maakt. Het stallengebouw is met de klinkerstenen vloer en de houten stallen misschien niet buitengewoon praktisch, maar het is wel een plek met een prachtige authentieke sfeer voor een diner of ontvangst. De eerder genoemde lintjes die verdiend werden met wedstrijden hangen nog boven de deur en de namen van de paarden staan op de muur. Iets verderop ligt de Garage, waar prins Bernhard ooit zijn auto’s uitstalde. Ook hier geen overbodige luxe, maar een grote, lege ruimte die bijna industrieel aandoet. Naast Oranjerie Soestdijk is dit de grootste locatie op het terrein en doordat de ruimte verder leeg is, kan je hier van alles creëren. Hoe verrassend is dat, een industriële locatie op Paleis Soestdijk!

Tot slot heeft Paleis Soestdijk een prachtige paleistuin, waar je de ruimte hebt om grote groepen mensen te ontvangen. Met het paleis als spectaculair decor staat dat garant voor onvergetelijke evenementen!

Paleis Soestdijk staat op het punt te transformeren in een prachtig nieuw concept: een platform voor innovatie en vernieuwing. Dat gebeurt natuurlijk zoveel mogelijk met behoud van alles wat Paleis Soestdijk al eeuwen bijzonder maakt. Maar duidelijk is dat er ook veel moet en zal veranderen. Daarom wordt de locatie nu het kan zoveel mogelijk opengesteld. Ruimtes die tot voor kort nog gesloten waren, zijn nu te bezoeken en soms zelfs beschikbaar voor events. Met bijzondere ruimtes als de Filmzaal en de oude Watertoren, de stijlkamers in het paleis en Oranjerie Soestdijk heeft Paleis Soestdijk een ongekende mix van smaken waaruit je kunt kiezen. En kiezen mág wanneer je hier een event organiseert, want Paleis Soestdijk heb je altijd exclusief!