Discover the finest spaces
Delen

‘Sleeping beauty’ Soestdijk ontwaakt uit lange slaap

Paleis Soestdijk heeft een nieuwe eigenaar. Tijdens een feestelijke overdracht met een indrukwekkende lichtshow door Jurlights, werden landgoed en paleis overgedragen aan de MeyerBergman Erfgoed Groep. Aan hen de taak om het al jaren op herbestemming wachtende paleis een nieuwe invulling te geven. Of, in de woorden van nieuwe eigenaar Ton Meijer, ‘de sleeping beauty’ wakker te kussen. In de komende jaren zal Paleis Soestdijk gerenoveerd worden en ontwikkeld tot een platform voor innovatie en podium voor excellente prestaties van ondernemend Nederland. Daarbij zullen ook zakelijke evenementen onderdeel blijven uitmaken van de programmering.

Na een intensieve selectieprocedure werd MeyerBergman Erfgoed Groep met haar plan ‘Made by Holland’ in juni dit jaar verkozen tot toekomstig eigenaar van Soestdijk. Zij zullen het paleis ontwikkelen tot een plek waar Nederlandse bedrijven, wetenschappelijke instituten en kennisorganisaties die zich internationaal onderscheiden zich kunnen presenteren. Organisaties gespecialiseerd in o.a. watermanagement, agricultuur en voeding, mode en design, duurzame energie en digitalisering worden zo aan elkaar, de Nederlanders en buitenlandse bezoekers gepresenteerd.

Parade

Het plan is dat het Paleis en het landgoed opnieuw worden ingericht met een duidelijke publieksfunctie. Daarom maken evenementen, culturele activiteiten en zakelijke events ook onderdeel uit van de nieuwe programmering. Op het terrein zal een ‘Parade’ worden gerealiseerd, met een knipoog naar de defilés die hier jarenlang plaatsvonden. Daar komen onder andere een hotel, horeca en overige publieks- en verblijfsfuncties.

Paleis Soestdijk in cijfers

  • 124 hectare park en bos
  • 18 hectare paleistuin
  • 22 hectare marechaussee terrein
  • 23 monumentale gebouwen
  • 167 vertrekken
  • 27.000 vierkante meter vastgoed
  • Waaronder het Paleis van 9.000 vierkante meter

Tot 2019 open voor events

De vernieuwing van de locatie zal naar verwachting in 2019 van start gaan, en tot die tijd blijven paleis en paleistuin geopend voor publiek en voor zakelijke bijeenkomsten. Dat vertelde de nieuwe directeur Floris de Gelder bij de overdracht: “Rondleidingen, evenementen, exposities, concerten en opera’s in de paleistuin, we doen er alles aan om Soestdijk zoveel mogelijk toegankelijk te houden. Vanaf morgenavond (21 december, red.) is de Oranjerie geopend met een nieuw restaurant. Begin 2018 gaan we een escaperoom openen in het paleis en de paleisbioscoop toegankelijk maken. Wij maken voor 2018 een gevarieerd programma voor een breed publiek. Voorlopig is iedereen dus van harte welkom in het paleis en de paleistuin voor individueel bezoek, maar ook voor besloten diners en ontvangsten.”

Om direct invulling te geven aan de ambitie om van Soestdijk een plek te maken van en voor alle Nederlanders, is de Paleistuin dagelijks – m.u.v. 24, 25, 31 december en 1 januari – tussen 17:00 en 20:00 uur gratis toegankelijk voor het publiek tot en met 7 januari 2018, zodat iedereen de lichtprojectie kan komen bewonderen en de nieuwe horeca invulling ‘Oranjerie Soestdijk’ kan bezoeken.

[video width="500" height="310" src="http://www.madebyholland.nl/wp-content/uploads/2017/12/lichtproject-paleis-soestdijk.mp4" /]
X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.