2019: Laatste jaar om het oude Paleis Soestdijk te beleven
2019 is een nieuw jaar, met nieuwe locaties en nieuwe kansen. Maar het is ook een jaar met laatste kansen. Bijvoorbeeld voor wie nog een event wil organiseren in het ‘oude’ Paleis Soestdijk. Het voormalige woonpaleis van prinses Juliana en prins Bernhard ondergaat vanaf 2020 namelijk een ingrijpende metamorfose tot het innovatieplatform Made By Holland.
Het is eind 2017 als Paleis Soestdijk wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar: Meyer Bergman Erfgoed Groep, met het concept Made by Holland. Met de eerste fase van de vernieuwing gepland in 2020, zal in de loop van het komende jaar steeds meer duidelijk worden hoe en welke veranderingen aan het paleis gaan plaatsvinden. Maar wat nu vooral van belang is: je kunt nog tot het einde van dit jaar beleven hoe het paleis wás.
De magie van het decor
“Wat mij zo aanspreekt aan Paleis Soestdijk is de magie van het decor”, vertelt algemeen directeur Floris de Gelder. “Je maakt hier een reis door de tijd, waarbij de geschiedenis nog heel erg tastbaar is. Het was jarenlang een woonpaleis, en op veel plekken voelt het daardoor nog steeds alsof de laatste bewoners ieder moment het vertrek kunnen komen binnenlopen. Het is niet gekunsteld, maar heel puur en authentiek.”
Die authentieke sfeer voel je in het paleis zelf, vol allure met marmeren beelden en kristallen kroonluchters, maar misschien nog wel sterker in de vertrekken en gebouwen die vroeger ‘achter de schermen’ waren. Zo voel je de geschiedenis werkelijk in het werkvertrek van prins Bernhard, heeft de prachtige filmzaal met twee enorme historische projectoren waar de familie vroeger films bekeek iets ontroerend nostalgisch, evenals de prijzenkast vol lintjes en bekers in de stallen, die de prinsessen vroeger wonnen met hun paarden – de namen van de dieren staan zelfs nog op de muren.
Het mooiste is misschien nog wel dat je Paleis Soestdijk – nu nog – volledig voor jezelf hebt. Daardoor kun je daadwerkelijk een event op maat samenstellen met de beschikbare vertrekken en locaties. Floris de Gelder: “Paleis Soestdijk valt op te delen in verschillende ‘blokken’: de vertrekken in het paleis, de Oranjerie – die het meest eigentijds is en geschikt voor grotere groepen – en het Paradeterrein met de stallen en de garage, die weer heel industrieel is. Het is een soort snoepwinkel waar je uit kunt kiezen.”
Vernieuwing van Paleis Soestdijk
Duidelijk is dat na de metamorfose veel van de historie bewaard blijft, maar ook dat er veel zal veranderen. Hoewel het uitgewerkte plan later dit jaar gepresenteerd wordt, kan Floris de Gelder een tipje van de sluier onthullen. “Om Paleis Soestdijk te ontwikkelen tot etalage voor innovatie zoals het concept Made by Holland, moet het gebouw straks een aantal functies hebben. Dat is onder meer een plek waar productpresentaties plaats kunnen vinden en waar organisaties en belangstellenden kunnen samenkomen en vergaderen.” In het paleis zal de Soestervleugel (de linkerzijde van het paleis) worden verbouwd en komt ruimte voor een auditorium, mooie lounges en ontmoetingsruimtes, zodat je daar grote groepen gasten kunt ontvangen. De Oranjerie krijgt een uitbouw met meer ruimte voor evenementen en vergaderingen en verderop op het terrein komen twee kassen met een nieuw restaurant. Op de Parade, het terrein aan de overkant van de weg, komt een hotel zodat je gasten hier ook kunnen verblijven bij meerdaagse evenementen.
Het afgelopen jaar is er ook al veel veranderd, vertelt Floris de Gelder. “Het paleis is ‘uitgepakt’: er zijn meer plekken waar je kunt komen en waar je mág komen. Zoals de filmzaal, die nu ook beschikbaar is voor evenementen, maar ook is het mogelijk om onder begeleiding een wandeling te maken door het bos, dat tweehonderd jaar gesloten is geweest voor publiek! In deze overgangsfase willen we zoveel mogelijk van het oude Paleis Soestdijk laten zien.”