Discover the finest spaces
Delen

Terugblikken op dertig jaar evenementenlocatie Rode Hoed

Het bekende debatcentrum en evenementenlocatie Rode Hoed in Amsterdam bestaat dertig jaar. Dat had groots gevierd moeten worden met een avond over debatcultuur in Nederland, maar vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is dit voorlopig uitgesteld. Dit weerhoudt ons natuurlijk niet om eens terug te blikken op de afgelopen jaren. Want Rode Hoed kent een bijzondere geschiedenis.

Het statige grachtenpand van Rode Hoed aan de Amsterdamse Keizersgracht is niet te missen want de rode letters zijn al van ver te lezen. De locatie is vernoemd naar de hoedenmakerij die tot 1629 in het pand was gevestigd. Wie goed kijkt, ziet nog steeds een klein rood hoedje in de gevel zitten. Het debatcentrum bestaat eigenlijk uit drie grachtenpanden die met elkaar zijn verbonden. Dit zorgt voor grappige hoogteverschillen en overal kleine trapjes, zoals je zo vaak ziet in Amsterdamse huizen. In 1629 werd het pand gekocht voor de Remonstrantse Gemeenschap en werd er de schuilkerk Vrijburg in gebouwd. De remonstrantse kerk was destijds namelijk officieel verboden, maar werd in de praktijk gedoogd. Hierdoor ontstonden allerlei schuilkerken. De kerk in Rode Hoed was de eerste en ook de grootste schuilkerk van Nederland. 

Rode Hoed

Het pand van Rode Hoed deed honderden jaren dienst als schuilkerk Vrijburg. Het was in de tuin tussen verschillende huizen gebouwd zodat je er alleen via één van de woningen kon komen. De kerk kocht in de loop der jaren bijna alle omringende gebouwen op of nam de huur van bewoners over. In 1957 vertrok de remonstrantse gemeenschap uit het gebouw en stond het meer dan dertig jaar leeg. Theoloog Huub Oosterhuis ontdekte dit in 1989 en besloot er een discussiecentrum te vestigen. Zo werd Rode Hoed op 14 september 1990 officieel geopend.

Het centrum ontpopte zich tot een toonaangevend debatcentrum en was regelmatig het decor van de tv programma’s van Sonja Barend en het Lagerhuis. Daarnaast is de locatie ook in te zetten voor allerlei soorten events met de Oosterhuiszaal als grootste en meest indrukwekkende ruimte. Hier is plek voor zo’n 450 personen. Daarnaast zijn er nog vijf kleinere zalen die onlangs helemaal zijn gerenoveerd door projectinrichter Lensvelt en JPD.architecten.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.