Rode Hoed

Laat je omringen door geschiedenis

This post is also available in: English (Engels)

Al jaren een begrip in Amsterdam en het decor van heel wat televisieprogramma’s: debatcentrum en evenementenlocatie Rode Hoed. Door de bijzondere winkeltjes die je passeert op de heenweg, het stadse rumoer en de prachtige ligging van het pand aan het water van de Keizersgracht voel je je er omringd door cultuur. Maar ook door geschiedenis; want de grote zaal van Rode Hoed, de Oosterhuiszaal, was de grootste schuilkerk van Nederland. GreaterVenues neemt een kijkje bij deze locatie vol verhalen.

Het statige grachtenpand van Rode Hoed is niet te missen wanneer je het water oversteekt want de rode letters zijn al van ver te lezen. De locatie is vernoemd naar de hoedenmakerij die tot 1629 in het pand was gevestigd. Wie goed kijkt ziet nog steeds een klein rood hoedje in de gevel zitten. Het debatcentrum bestaat eigenlijk uit drie grachtenpanden die met elkaar zijn verbonden. Dit zorgt voor grappige hoogteverschillen en overal kleine trapjes, zoals je zo vaak ziet in Amsterdamse huizen. Het geeft de locatie charme en karakter.

Ontvangst

Als we naar binnen lopen door de grote hoge deuren belanden we meteen in de ruime en hoge Foyer. Deze ruimte was vroeger de plek waar de koetsen en paarden van de rijke Amsterdammers werden gestald, wanneer zij de schuilkerk bezochten. Samen met de grote Oosterhuiszaal vormen de Foyer en het naastgelegen Café de ideale combinatie bij grotere evenementen. In de Foyer worden de gasten ontvangen waarna ze nog even iets kunnen drinken in het Café voordat het programma in de Oosterhuiszaal begint. Ook kan er in de Foyer een lekker buffet klaargezet worden voor bijvoorbeeld in de pauze.

Achter de Foyer ligt het pronkstuk van de Rode Hoed: de monumentale Oosterhuiszaal. Dat dit jarenlang een schuilkerk was van de Remonstrantse kerk is nog heel goed te zien. Achterin staat een prachtig orgel – dat nog steeds werkt en regelmatig bespeeld wordt – met daaronder authentieke houten banken voor de ouderlingen. De zaal werd in 1630 gebouwd in de binnentuin tussen verschillende panden die de kerk had opgekocht en is compleet gemaakt van hout. Maar door de klimaatinstallatie, die warme lucht de ruimte in blaast in de winter en koude lucht in de zomer, is het er altijd heerlijk behaaglijk. Door de witte pilaren, rood fluwelen gordijnen en de twee balkons doet de zaal denken aan Paradiso, maar dan knusser en intiemer.

In 1989 blies dichter en theoloog Huub Oosterhuis het pand, dat toen leeg stond, nieuw leven in en richtte Rode Hoed, een centrum voor religie, zingeving en poëzie, op. Sindsdien is de Oosterhuiszaal regelmatig het decor geweest van de tv programma’s van Sonja Barend en het Lagerhuis. Ook ontwikkelde het zich tot een toonaangevend debatcentrum. Met een evenement bij Rode Hoed heb je niet alleen een geweldige dag of avond vol geschiedenis en cultuur, maar steun je tevens het culturele programma van het centrum. De Oosterhuiszaal wordt vaak gebruikt voor conferenties, presentaties, diners en feesten. Als alle balkons vol zitten heeft de zaal een capaciteit van maar liefst 450 personen.

Eigen karakter

Verspreid over het pand liggen nog vijf kleinere zalen die perfect zijn voor vergaderingen, workshops, presentaties of breakout sessies. Alle ruimten zijn onlangs helemaal aangepakt en opnieuw ingericht waardoor ze allemaal hun eigen karakter hebben. Zo heeft de Groenzaal, op de begane grond, een huiselijke woonkamersfeer met een paar lekkere stoelen en een bankje. Ook staat er een robuuste houten tafel voor meetings en is het behang een kunstwerk op zich. Dat is namelijk gemaakt van stof en er zijn allerlei dieren die inmiddels zijn uitgestorven op afgebeeld. Dit benadrukt de geschiedenis die het hele pand met zich meedraagt.

Op de eerste verdieping liggen de Amsterdamzaal en de Zwanenzaal. In de Amsterdamzaal wordt je aandacht meteen naar de hoge ramen getrokken waarvoor je een geweldig zicht hebt op de gracht. Handig is de aansluitende ruimte met een hoge tafel waar prima aan geluncht of nagepraat kan worden. De Zwanenzaal is wat groter en geschikt voor presentaties of workshops. Een eyecatcher zijn de twee authentieke kasten vol lades en deurtjes met ‘huwelijksbewijzen’, ‘collectes’ en ‘boekhouding’ erop. Die werden jarenlang door de kerk gebruikt.

Via een paar robuuste houten trappen komen we aan bij het balkon van de Oosterhuiszaal op de tweede verdieping. Grenzend hieraan liggen de Banningzaal en de Vrijburgzaal, die ook vaak samen gehuurd worden of als breakout ruimte worden gebruikt vanuit de Oosterhuiszaal. De Banningzaal heeft een eigen keukentje en springt meteen in het oog vanwege de blauwe muren en bijzondere gordijnen waarop een jachtscène is uitgebeeld. De Vrijburgzaal straalt rust en elegantie uit en ook hier zorgen de prachtige ramen weer voor verwondering over het uitzicht.

Fullservice

Wat Rode Hoed zo aantrekkelijk maakt, naast de historische sfeer, is dat je volledig wordt ontzorgd. De catering, techniek, meubilair en aankleding van een event kan helemaal worden geregeld. De catering afdeling bereidt al het eten, dat voornamelijk biologisch is, vers in de keuken en denkt graag mee. Een walking dinner, buffet of traditioneel diner aan lange of juist ronde tafels is allemaal mogelijk. Ook is Rode Hoed sinds 2017 gefuseerd met de Nieuwe Liefde, Felix Meritis en het Compagnietheater in het overkoepelende Amerpodia en dat biedt veel nieuwe opties. Wat denk je bijvoorbeeld van een conferentie in het Compagnietheater waarna je met een bootje naar Rode Hoed wordt gebracht voor een knallend feest?

This post is also available in: English (Engels)