Discover the finest spaces
Delen

Hoe zorg je ervoor dat je evenementenlocatie toegankelijk is voor mensen met een beperking?

Voor bijvoorbeeld restaurants of theaters wordt het toegankelijk maken van hun gebouw voor mensen met een beperking steeds normaler. Bij evenementenlocaties is dit wat minder vanzelfsprekend. Zo was Van Nelle Fabriek Events onlangs de eerste evenementenlocatie die het Keurmerk Toegankelijkheid Gehandicapten (KTG) uitgereikt kreeg door Marianne Dijkshoorn van Welkom Toegankelijkheid & Evenementen. Waar moet je zoal aan denken om je locatie toegankelijk te maken? 

Wie denkt aan toegankelijkheid denkt waarschijnlijk als eerste aan het hebben van een invalidentoilet en het plaatsen van hellingen langs alle trappen, zodat de verschillende ruimten ook begaanbaar zijn voor mensen in een rolstoel. Dit zijn ook belangrijke zaken die de basis vormen van een toegankelijke locatie. Denk daarnaast ook eens na over hoe mensen met een beperking bij het gebouw kunnen komen. Is er een rolstoeltoegankelijke bushalte vlakbij? Zijn er parkeerplaatsen voor invaliden in de buurt?

De foyer van theater Carré, dat ook het KTG keurmerk heeft.

Tips tijdens events

Op de website van Welkom Toegankelijkheid & Evenementen deelt Dijkshoorn enkele praktische tips over zaken waar vaak niet aan wordt gedacht tijdens het evenement zelf:

  • Communicatie: zorg ervoor dat op de website van het event en in het programmaboekje staat wat wel en niet toegankelijk is. Zorg er ook voor dat alle medewerkers of vrijwilligers weten welke voorzieningen er zijn voor mensen met een beperking.
  • Veel tenten of stands op festivals, beurzen of congressen hebben een opstap. Zorg hier ook voor hellingen van minstens 90 centimeter breed met een hellingspercentage van maximaal 15 procent.
  • Bij grote events wordt soms gebruik gemaakt van toegangssluizen voor de veiligheid. Hier passen rolstoelen of kinderwagens niet doorheen. Er zijn echter ook bredere sluizen van minstens 90 centimeter verkrijgbaar. Maak voor de ingang dan wel goed duidelijk waar deze bredere sluis zich bevindt.
  • Technici werken kabels vaak weg met een kabelgoot. Het is erg moeilijk om hier zonder kleerscheuren overheen te komen in een rolstoel. Zet hier dus ook een hellingbaan overheen.
  • Denk er goed over na of de vluchtroutes bij calamiteiten ook toegankelijk zijn.

Advies

Er zijn verschillende bedrijven, waaronder dat van Dijkshoorn, die advies geven over het toegankelijker maken van een gebouw of evenement. Ook zijn er diverse keurmerken die tips kunnen geven over hoe de toegankelijkheid verbeterd kan worden.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.