Discover the finest spaces
Delen

Locaties in de hoofdrol tijdens Locatietour Utrecht

Vijf keer op rij een Locatietour organiseren in één stad en dan ook de vijfde keer nog weten te verrassen; zie het maar eens waar te maken. Maandag 26 maart 2018 vond alweer de vijfde editie van de Locatietour plaats in Utrecht. Het is inmiddels het paradepaardje van Utrecht Convention Bureau en Linda op Locatie – en terecht: binnen een dag met zo’n zestig deelnemers langs zes totaal verschillende locaties, verspreid door de Utrechtse binnenstad. Als je een groep meeting- en eventplanners een dag lang weet te verrassen en te enthousiasmeren, dan verdien je als organisatie een grote pluim.

Misschien wel nog een grotere pluim gaat echter naar de deelnemende locaties, die deze dag een glansrijke hoofdrol speelden. Zes locaties trokken alles uit de kast om te laten zien wat ze in huis hebben, op een meeslepende en inspirerende manier.

1. Muntgebouw Utrecht

Een prachtig pand in het hart van de Utrechtse binnenstad, vol geschiedenis en met een geweldig concept voor de events en de catering. Het Muntgebouw in Utrecht was tot niet eens heel lang geleden nog een geldmuseum. Sinds enkele jaren beheert The Attention Group het pand – of althans een deel van het pand – en bouwde het om tot een indrukwekkende evenementenlocatie. Het is bijzonder hoeveel hier is gebeurd. Van de authentieke ruimten die werden gerestaureerd tot schitterende vergader- of private dining locatie, oude tentoonstellingszalen die nu dagelijks plaats bieden aan grote bijeenkomsten en evenementen, tot innovatieve projecten als een virtual reality escape room. En net zo opmerkelijk is hoeveel hier nog steeds gebeurt: je hoort hier nog altijd het gerateld van geldmachines. Want het gebouw vervult ook nog altijd de functie als muntpers. Hoewel de Koninklijke Nederlandse Munt zich de komende jaren beetje bij beetje terugtrekt uit het gebouw, krijg je hier nog veel mee van de rijke geschiedenis van het pand.

2. De Sigarenfabriek

Een totaal andere beleving dan het Muntgebouw treffen de bezoekers van de Locatietour in de Sigarenfabriek – op slechts twee minuten lopen. Wie bij het horen van de naam Sigarenfabriek een rauwe, grootse industriële hal verwacht, met ratelende machines en roestige pijpen, zal vreemd opkijken bij het betreden van de locatie. Het blijkt te gaan om een kleinschalige, besloten vergader- en dineerlocatie, gevestigd in een pand waar ooit een ondernemer zelf zijn sigaren rolde. Daarvan is nog weinig te zien: de locatie is ingericht als een warme, klassieke woonkamer – de sfeer van een Engels landhuis in een Utrechts rijtjeshuis. Het is hier heerlijk vertoeven aan een lange tafel in de bijkeuken bij een warm en knapperend haardvuur. Een prachtige plek voor groepen tot acht personen voor een besloten bijeenkomst met lunch of diner – of om zelf de handen uit de mouwen te steken in de prachtige keuken.

3. Molen de Ster

Van de Sigarenfabriek lopen we een kort stukje door de wijk Lombok, waar we uitkomen in het Molenpark en bij de volgende locatie: Zaagmolen de Ster. Niet alleen is het een prachtig gezicht om zo midden in de stad ineens een molen aan te treffen, prachtig gelegen aan het water en omgeven door een groen molenerf; het blijkt ook nog het enige compleet bewaard gebleven houtzaagmolenerf van Nederland. Binnen in de molen waan je je terug in de tijd. Aan het plafond hangen grote takels en katrollen waarmee boomstammen op de zaagbladen worden getild. ‘Worden’, want nog altijd iedere zaterdag is de molen open voor publiek en wordt hier hout gezaagd door de molenaar. Het verklaart de aangename geur van vers gezaagd hout. Doordeweeks worden deze prachtige locatie en het omliggende molenerf steeds vaker gevonden voor evenementen en andere bijeenkomsten zoals concerten.

Ooit zal Molen de Ster via het water direct in verbinding komen met de binnenstad van Utrecht. Vooralsnog moeten we echter een kort stukje lopen naar de aanlegsteiger van rederij Schuttevaer. Want ook een boottocht over de grachten van Utrecht mag natuurlijk niet ontbreken op een dag als deze. We varen over de fraaie singels rond de historische binnenstad, met in de verte de Domtoren die boven de daken uitsteekt. Per boot is het een mooi tochtje naar onze volgende stop:

4. Het Spoorwegmuseum

Een locatie die altijd weet te verrassen is het Spoorwegmuseum – het maakt niet uit hoe vaak je hier al bent geweest. Vanaf de statige entreehal, over het perron met de antieke stoomlocomotieven en wagons, door de indrukwekkende hoge museumhal Wereld 4, er is hier altijd van alles te zien. We worden uitgenodigd in een van de werelden in het museum, waarin een schattig historisch mijnwerkersdorpje uit 1839 is nagebouwd. Onder een gigantische boom op het beklinkerde ‘dorpsplein’, temidden van oude mijnwerkershuisjes wordt de lunch geserveerd. Met de fijne gerechten van Vermaat en de fraaie belichting wanen we ons echt even in een ander land.

5. TivoliVredenburg

Nu het stationsgebied van Utrecht steeds meer ergens op begint te lijken, valt ineens op wat voor moois er de afgelopen jaren is gebouwd. Neem TivoliVredenburg, dat vanaf Hoog Catharijne boven de gebouwen uittorent. Deze Utrechtse muziektempel ontwikkelde zich in korte tijd tot het bruisende culturele hart van de Domstad. Met vijf totaal verschillende concertzalen – geschikt voor iedere soort muziek – is hier van alles mogelijk en is er voor iedereen wel iets bij. Van de moderne en intieme Hertzzaal tot de klassieke, imposante Grote Zaal. TivoliVredenburg is gebouwd als een verticale stad, waarbij de begane grond publiek toegankelijk is en de zalen daar boven liggen, verbonden via trappen en pleinen in diverse lagen. Beneden merk je niet wat er zich boven je hoofd in het gebouw allemaal afspeelt. Met 1700 evenementen per jaar gaat het op deze locatie 24 uur per dag door.

6. Kinepolis Jaarbeurs

Na vijf locaties waarin geschiedenis een belangrijke rol speelt – immers ook TivoliVredenburg kent een lange geschiedenis vóór de nieuwbouw – sluiten we de dag af op een gloednieuwe locatie. Kinepolis Jaarbeurs is een spiksplinternieuw pand. En dat merk je, van de royale entree, de brede gangen, de aankleding van de bioscoopzalen tot aan de stoelen waarop je zit. Het is hagelnieuw. En zo zijn ook de mogelijkheden voor events hier keurig verzorgd: je presentatie wordt naar een ander niveau getild op deze filmschermen met de hoogste kwaliteit projectie en geluid.

Na een korte terugblik op de dag, wordt de Locatietour smaakvol afgesloten in Speys, het tussen Kinepolis en Jaarbeurs gelegen restaurant / grand café. Tevreden keert iedereen huiswaarts, en wie er nog geen genoeg van kan krijgen neemt plaats in de bioscoopzaal om nog lekker een filmpje mee te pakken.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.