Muntgebouw Utrecht

Ontmoet elkaar op een toplocatie met bijzondere waarden

Het monumentale Muntgebouw in Utrecht, dat in 1911 speciaal werd gebouwd voor de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), was meer dan honderd jaar in gebruik om allerlei soorten munten te slaan. Sinds 2013 is deze bijzondere plek echter ook een populaire congres- en evenementenlocatie. En nu de KNM sinds dit voorjaar helemaal is verhuisd naar Houten, zijn er nog veel meer bijzondere ruimten bijgekomen. Met meer dan dertig zalen, een auditorium en twee binnenplaatsen met terras vertelt Muntgebouw Utrecht het verhaal van de muntproductie op een unieke manier. Hoog tijd dus om een kijkje te gaan nemen bij deze iconische evenementenlocatie!

Wanneer we over een karakteristiek wit bruggetje lopen over één van de vele grachten van Utrecht, doemt het Muntgebouw al statig voor ons op. Het enorme gebouw in neoclassicistische stijl maakt meteen indruk door de vele hoge ramen en de grote gouden letters die ‘s Rijks Munt spellen in de punt. Ook wanneer we binnenkomen via de hoofdingang zijn we even stil. De hoge entreehal heeft tientallen imposante stenen zuilen, karakteristiek tegelwerk op de muren en overal trappen die naar de verschillende delen van het gebouw leiden. Een indrukwekkender entree voor je bijeenkomst kunnen we ons niet voorstellen.

Muntgebouw Utrecht

Vanuit de hal lopen we rechtdoor naar een gang die helemaal is gemaakt van glas en die dwars door de grote binnenplaats loopt in het midden van het gebouw. Beide binnenplaatsen kunnen gebruikt worden als terras en bij mooi weer natuurlijk ook voor borrels en barbecues. Deze Gulden Middenweg heeft een vloer die vol ligt met duizenden munten met daarop een doorzichtige bovenvloer. Een ontzettend leuk effect en natuurlijk een knipoog naar de honderden jaren geschiedenis van het Muntgebouw. De Gulden Middenweg komt uit op de Eerste Slagruimte. Hier werd vroeger de eerste slag gedaan van veel bijzondere munten door leden van de Koninklijke familie. Deze open ruimte met een geweldig uitzicht op de binnenplaats is ideaal om te gebruiken als ontvangstruimte.

Achter de Eerste Slagruimte liggen de nieuwste ruimten van Muntgebouw Utrecht waarin de stijl van de evenementenlocatie helemaal is doorgetrokken. Toch zie je aan de vloer van dit splinternieuwe deel wel dat er jarenlang is gewerkt met zware machines en wagens vol met muntgeld. De strepen en krassen zitten er nog in en dit wordt expres zo gehouden, zodat de authentieke sfeer van het gebouw niet verloren gaat. Eén van de grotere zalen in het nieuwe gedeelte is de Zilversmederij. Ook in deze zaal is het industriële plafond met met grote metalen buizen behouden en de rest van de ruimte ziet er fris en modern uit. Alle technische apparatuur is aanwezig voor een presentatie, livestream of hybride evenement.

De naastgelegen Goudsmederij is ingericht als ontvangstruimte met een geweldige bar van hout en zwart staal als eyecatcher. Overal op de bar staan planten en aan het plafond hangen spotlights die de bar prachtig uitlichten. Deze zaal kan dus gebruikt worden als ontvangstruimte, maar bijvoorbeeld ook voor een exclusief diner op veilige afstand. Naast de Goud- en Zilversmederij is er nog een aantal wat kleinere zalen die gebruikt kunnen worden als break-out ruimte of voor vergaderingen en presentaties. Zoals de Penningzaal met een bijzonder koepelvormig plafond en veel hoge industriële ramen. Of de Stempelkamer met comfortabele oranje stoelen als eyecatcher en een sheddak.

Met dit splinternieuwe gedeelte erbij is de ruimte voor events op de begane grond bijna verdubbeld en dat biedt ontzettend veel mogelijkheden. Het fijne is ook dat je met je gezelschap een eigen ingang, receptie en toiletgroep hebt waardoor je echt je eigen plekje hebt binnen het imposante gebouw.

Hoge ramen met glas-in-lood

Vanuit het nieuwste gedeelte van het Muntgebouw dat de rechterkant van het pand beslaat, lopen we naar de linkerkant. Hier vind je één van de grootste zalen van de evenementenlocatie: de frisse en moderne Productieruimte. Deze lange ruimte wordt veel gebruikt voor lezingen, congressen en presentaties in combinatie met het naastgelegen Muntplein. Dit grote ontvangstplein grenst aan het wat intiemere Auditorium. Al deze zalen, en enkele break-out ruimten er omheen, worden samen vaak gebruikt bij congressen omdat je ook hier echt je eigen plek hebt binnen het gebouw. In dit gedeelte heb je wederom je eigen ingang, receptie en toiletblok zodat je elkaar gegarandeerd veilig kunt ontmoeten.

Inmiddels zijn we weer in de hal bij de hoofdingang en lopen we de imposante stenen trap op naar de eerste verdieping. Ook hier springt de prachtige architectuur van het monumentale gebouw weer in het oog. Vooral de geweldige hoge ramen in het trappenhuis met glas-in-lood die je doen terugdenken aan vroegere tijden. Dit gevoel wordt nog even voortgezet in de Stijlkamer, recht tegenover de trap. Hier lijkt de tijd stilgezet te zijn. De wanden zijn bedekt met prachtige muurschilderingen waarop de muntproductie is uitgebeeld, aan het plafond hangen kroonluchters en de vele ramen bieden een geweldig uitzicht op de Utrechtse wateren.

Wanneer we vervolgens via een gang vol schilderijen de hoek om lopen, lijkt het alsof we in een hele andere evenementenlocatie zijn beland. Voor ons ligt een lange gang die is ingericht als een straat compleet met huisnummers en straatlantaarns: de Muntstraat. Hier vind je drie vergaderzalen en een grotere zaal die eventueel opgesplitst kan worden in drie kleinere ruimten. Ook ligt hier een ruime zaal met bar waar je even wat kunt eten en drinken tijdens een break of die gebruikt kan worden als ontvangstruimte. De tweede verdieping van het enorme gebouw heeft nog eens zeven vergaderzalen met wederom een eigen sfeer.

Livestreams en hybride events

Kunnen niet al je gasten, om wat voor reden dan ook, aanwezig zijn bij je event? Bij Muntgebouw Utrecht zijn bijna alle zalen uitgerust met de benodigde apparatuur voor livestreams, het opnemen van webinars of hybride events waarbij een deel van de gasten fysiek aanwezig is en een deel vanuit huis deelneemt. De vaste techniek leverancier van het Muntgebouw, Clipper, heeft jarenlange ervaring met online events en kan je van begin tot eind begeleiden. Bovendien neemt Clipper alle technische voorbereiding uit handen.

Ook wat de catering betreft is er weinig om je zorgen over te maken. Muntgebouw Utrecht is onderdeel van The Attention Group die onder andere ook evenementenlocatie Mariënhof in Amersfoort en Landgoed Brakkesteyn in Nijmegen exploiteert. In de Mariënhof zit een professionele keuken en -keukenbrigade die ook alle catering voor het Muntgebouw verzorgt. Hierdoor is er ontzettend veel mogelijk: van driegangendiners en walking dinners tot barbecues en uitgebreide lunches. De chef denkt graag mee over de mogelijkheden en werkt veel met seizoensproducten. Niet alleen de catering gebeurt op maat: alle events worden precies zo gekneed totdat jij tevreden bent. Of dit nu een vergadering is of een congres; je hebt altijd één aanspreekpunt die je wensen tot in detail met je doorspreekt.

De geschiedenis van de muntproductie die jarenlang in het Muntgebouw plaatsvond, loopt als een rode draad door het bijzondere pand heen. Overal zie je leuke verwijzingen, zoals krassen op de voormalige productievloer en fantastische muurschilderingen. Maar dit maakt het Muntgebouw niet alleen een unieke locatie: de vele zalen, ontvangstruimten, vergaderzalen en buitenplaatsen maakt het pand ontzettend veelzijdig. Bovendien zorgen de vier aparte ingangen ervoor dat je je eigen gedeelte binnen het gebouw kunt krijgen waar je elkaar in volledige privacy kunt ontmoeten. Een bezoek aan het Muntgebouw is een fantastische ervaring die je niet snel zult vergeten!