TivoliVredenburg

Een grootse, maar intieme, locatie met een overweldigende muzikale sfeer

TivoliVredenburg, een unieke samenkomst van twee bijzondere Utrechtse podia, verlegt grenzen. Deze multifunctionele evenementenlocatie biedt podium aan onbeschrijfelijke concerten, bijzondere productpresentaties en bedrijfsfeesten om nooit te vergeten. Met negen totaal verschillende zalen, diverse doorkijkjes en 30.000 vierkante meter oppervlakte is TivoliVredenburg een locatie die zich de laatste jaren heeft bewezen als iconisch punt in de skyline van de Domstad. 

Geboren uit het feit dat beide organisaties tegen grenzen aanliepen in hun eigen domeinen, besluiten de evenementen- en concertlocaties Tivoli en Vredenburg in 2005 om de handen in een te slaan. Er is behoefte aan een nieuw en groter concertgebouw in Utrecht. Een inspirerende locatie waar alles samenkomt. Op 21 juni 2014 is TivoliVredenburg een feit en is ze klaar om haar deuren te openen. Ze start haar carrière op de plek waar het ooit allemaal is begonnen: de oude locatie van Muziekcentrum Vredenburg. Toen in 2017 de sloop van het oude Vredenburg wordt gestart, is – vanwege haar kwalitatief hoogwaardige akoestiek – destijds besloten om de Symfoniezaal te behouden en te renoveren. Vier verschillende architecten buigen zich vervolgens over de overige zalen, die daardoor elk een eigentijds en uniek karakter hebben gekregen.

TivoliVredenburg ligt naast het grootste station van Nederland, Utrecht Centraal, en is daardoor makkelijk bereikbaar. Je loopt door Hoog Catharijne in een paar minuten naar de evenementenlocatie. Naast de goede bereikbaarheid beschikt het poppodium ook over een eigen grand café en bar-brasserie met grote terrassen aan het gezellige Vredenburg.

Groot en intiem, architectonisch en atmosferisch

Als je door de gangen van het gebouw loopt, valt je op hoe groots het poppodium is opgezet. Overal zijn doorkijkjes, je hebt een waanzinnig uitzicht op de Domstad en vooral in de avond kijk je je ogen uit over de lichtjes van volksbuurt Wijk C. De centrale roltrappen in het pand brengen je naar de Park 6, die maar liefst 40% van de totale oppervlakte inneemt. De open ruimte dient vaak als het hart van een evenement waar iedereen na sessies, een vergadering of concert samenkomt. Met een capaciteit van 1.500 personen en voortreffelijke horecafaciliteiten ademt Park 6 het iconische poppodium gevoel.

De omvang en de architectonische hoogstaande ontwerpen van de negen zalen zijn uniek in Nederland én Europa. De zalen met diverse tussenruimten zijn eveneens als (sub)zaal in te richten. De zalen zijn akoestisch van elkaar gescheiden, waardoor de meest uiteenlopende events op hetzelfde moment kunnen plaatsvinden. Naast de bijzondere akoestiek en uitstraling, zijn ook de technische faciliteiten van het allerhoogste niveau. Een unieke beleving met ruimte voor interactie ontstaan door de korte afstand tussen het podium en het publiek. Iets wat TivoliVredenburg uniek maakt. In elke zaal is de maximale afstand tussen spreker of artiest(en) en het publiek altijd minder dan twintig meter. Intiemer kan bijna niet!

Oneindig veel mogelijkheden 

Ondanks de verschillende architecten sluiten alle zalen en ruimten van TivoliVredenburg naadloos op elkaar aan. Misschien komt het door de intimiteit van de maximale afstand tussen podium en publiek, of door de informele sfeer die het team professioneel met zich meedraagt. Er zijn oneindig veel mogelijkheden waarbij zalen gecombineerd worden, maar dat hoeft niet altijd. De gehele locatie is ook volledig af te huren waarbij er ruimte is voor 7.500 personen.

De voormalige Symfoniezaal heet nu de Grote Zaal en is volledig in ere hersteld. In de jaren ’70 was dit een akoestisch wonder die door architect Hertzberger tot paradepaardje werd gebombardeerd. De ruimte, waar bewust niets aan de stijl is veranderd, heeft een capaciteit van 2.000 staande bezoekers en telt 1.717 stoelen. Hiermee is de zaal uitstekend voor grote congressen, seminars, presentaties en award shows.

De tweede zaal, Ronda, heeft eveneens een capaciteit van 2.000 personen. Ze kreeg haar naam omdat ze dankzij haar ronde vorm doet denken aan de huizen op de bergrand in de Spaanse stad Ronda. Het is een geliefde locatie voor festivals, (bedrijfs)feesten, gala’s en televisie-uitzendingen. Die iets hoger gelegen zaal Pandora heeft een opmerkelijke architectuur met veel uitstulpingen. Met een capaciteit tot 700 bezoekers en plaats voor 500 stoelen is dit een fijne ruimte voor presentaties, modeshows en feesten.

De intiemere Hertz zaal beschikt over 544 vaste stoelen en twee balkonlagen. Zodra iemand op het podium aan het spreken is, hoeft deze zijn of haar stem niet te verheffen. Dankzij de geweldige akoestiek hoort ook de persoon die het verste weg zit elk woord die hardop (of haast fluisterend) wordt uitgesproken. Dit is een uitstekende zaal voor besloten concerten, plenaire bijeenkomsten en congressen.

In de hoogste nok van TivoliVredenburg, op de negende verdieping en 47 meter van de grond, ligt de intieme Cloud Nine. Een prachtige zaal waar de authenticiteit vanaf spat. Met een capaciteit van 450 personen, 250 zittend, is de warme ‘whiskey’-look ruimte ideaal voor presentaties, concerten en kick-off events. De bijbehorende Club Nine en de workshop ruimte zijn allemaal goed te combineren voor een event. De ‘backoffice’ faciliteiten, waaronder diverse oefenruimten, de artiestenfoyer, twee geconditioneerde vleugelbergingen, twee grote goederenliften, maar liefst 26 kleedkamers en een expeditiekelder met ruime voor negen vrachtwagens, de toegewijde werknemers en de hoge mate van hospitality maken de oneindige mogelijkheden en uitgebreide faciliteiten van TivoliVredenburg compleet.