Discover the finest spaces
Delen

De toekomst van events – volgens Adjiedj Bakas en World Forum The Hague

Hoe ziet de evenementenbranche er over een paar jaar uit? Die vraag proberen we allemaal te beantwoorden. World Forum The Hague deed samen met trendwatcher Adjiedj Bakas een poging om in de toekomst van de branche te kijken. Het resultaat is het boek ‘Megatrends Events, We’ll Never Stop Meeting, But How?’. Na lezing van dit interessante boek gaan wij dieper in op de materie met general manager Michiel Middendorf. Hoe gaat World Forum The Hague om met de ontwikkelingen in de branche?

Hoe is deze samenwerking van World Forum The Hague met Adjiedj Bakas tot stand gekomen?

“Binnen de evenementenbranche zijn we intens bezig met de vraag: wat is ons toekomstbeeld. Een ding staat vast: we blijven elkaar fysiek willen ontmoeten. We verwachten dus geen disruptieve ontwikkeling van het bij elkaar willen zijn, maar wel een disruptieve ontwikkeling in de vorm daarvan. Het doel van het boek is om ons als evenementenbranche te verdiepen in de trends omtrent de vorm van het bijeenkomen. We moeten ons als branche daarin radicaal blijven ontwikkelen.”

“Adjiedj Bakas is een trendwatcher die in zijn carrière een accuratesse heeft van 85% wat zijn uitspraken betreft over de toekomst. Het was daarom voor ons een logische keuze om onder zijn leiding dit boek tot stand te laten komen.”

Een interessante voorspelling van Bakas is dat traditionele locaties als hotels en congrescentra weliswaar beschikken over een goede infrastructuur, maar dat ook zij zichzelf opnieuw moeten uitvinden. 

‘We no longer choose a destination or a venue because it’s similar to what we know, but because it’s different and because it offers us the prospect of surprise’

Om de concurrentie – van met name ongebruikelijke evenementenlocaties – voor te blijven, moeten de traditionele locaties werken aan ruimte om te netwerken, en waar een grotere rol ligt voor één-op-één contact. Hoe doet World Forum The Hague dat?

“World Forum The Hague creëert steeds meer kleine, intieme zitjes in de publieke ruimtes van het gebouw; dicht bij een stroompunt of met een USB input. Dit nodigt uit voor de persoonlijke ontmoeting en dialoog, ook in een groot gebouw. Maar nog crucialer is dat wel snel een link kunnen leggen tussen de opdrachtgever en een organisatie, zoals Scenarios4Summits. Die organisatie weet op een bijzonder innovatieve en creatieve wijze de meest scherpe dialogen tot stand te brengen tijdens een evenement. Dit soort partijen zijn essentieel voor de nodige veranderingen van de vorm en wijze waarop we bij elkaar komen.”

World Forum The Hague

In het boek stelt Bakas dat events veel interactiever zullen worden. We moeten niet alleen stoppen met ‘zenden’ – mensen urenlang naar sprekers laten luisteren – de evenementen van de toekomst zullen ook een heel stuk minder massaal worden.

‘In order for a peer conference to work the number of attendees needs to be restricted to around one hundred at most. Higher numbers decrease interactivity, and the best conferences strike a balance by intentionally keeping numbers low and carefully targeting a group of peers who can learn from each other, in order to enhance the attendee experience.’

Het aantal aanwezigen zou zelfs moeten worden beperkt tot een maximum van honderd. Wat betekent die ontwikkeling voor World Forum The Hague, een locatie die toch bekend staat vanwege haar capaciteit en de grootste theaterzaal van Nederland?

“World Forum The Hague heeft 35 zalen en veel publiek ruimtes. Daarvan hebben we al bij verschillende evenementen op creatieve wijze gebruik gemaakt, door dit soort kleine ontmoetingen te faciliteren. In die kleinere ruimtes met kleinere gezelschappen kan de dialoog veel sneller tot stand komen. Wél is het van belang dat de wijze waarop die dialoog tot stand gebracht wordt creatief, innovatief, prikkelend en verassend moet zijn. En mocht er een gezamenlijk moment zijn in de grote plenaire zaal, dan raden wij aan om dat een moment van inspiratie te laten zijn en geen moment van kennisoverdracht of dialoog.”

Geïnteresseerd in het boek Megatrends Events? Het boek is opgenomen in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek Den Haag. Meer informatie verkrijgbaar bij World Forum The Hague.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.