Discover the finest spaces
Delen

Cultuur én events: Theater Locaties Nederland hebben veel te bieden

Een kwalitatief cultureel programma én commerciële evenementen: steeds meer Nederlandse theaters zien het als twee zijden van dezelfde medaille. Zakelijke verhuur maakt het mogelijk om te kunnen blijven investeren in apparatuur en daarmee in een goede programmering. Tijdens de oprichtingsbijeenkomst van het nieuwe Theater Locaties Nederland (TLN) bleek dat de verhuur aan de zakelijke markt in veel theaters al lang niet meer het ondergeschoven kindje is.

De Theaterzaal van het Amersfoortse Flint theater, evenementen en congressen was het decor van deze oprichtingsbijeenkomst. Dat er interesse is in een bundeling van krachten bleek wel uit het aantal locaties dat aanwezig was, ruim veertig theaters in alle soorten en maten en uit alle windstreken van het land. Van Rotterdam tot Deventer en van Den Helder tot Helmond. De aanwezigen namen voor de gelegenheid plaats op de bühne, wat een mooi uitzicht bood op de imposante zaal.

Creatief en geavanceerd

Theater Locaties Nederland heeft zich ten doel gesteld om theaters te profileren als locatie voor zakelijke bijeenkomsten, seminars en congressen. Dit wordt gedaan met respect en behoud van de culture theateractiviteiten. De boodschap aan de opdrachtgever: door het organiseren van events in theaters geef je niet alleen een bijzondere dimensie aan je event, maar investeer je tevens in het behoud van podiumkunsten in Nederland.

“Theaters zijn standaard voorzien van de meest geavanceerde techniek, de Rolls-Royces van licht en geluid.”

Volgens Harold Warmelink van Flint theater, samen met Leon Kruitwagen initiatiefnemer van het nieuwe platform, hebben theaters veel te bieden. “Ik heb hiervoor in de hotellerie gewerkt en was echt verrast door wat ik hier aantrof, door de mogelijkheden. Alle opdrachtgevers hoor je over de behoefte aan goede apparatuur. Theaters zijn standaard voorzien van de meest geavanceerde techniek, de Rolls-Royces van licht en geluid. Hier in de Flint hebben we altijd zeven technici rondlopen. Hoeveel locaties kunnen dat zeggen? En theaters zijn creatief, dus we kunnen bij uitstek meedenken over evenementen. Maar we zijn nog te bescheiden.”

Essentiële bijdrage

Veel theaters hebben dan ook nog wel plek voor events, zo bleek uit een aantal vragen waarop de aanwezigen via de stemsoftware van Sendsteps antwoord kon geven. De helft van de zaal gaf aan over genoeg capaciteit te beschikken om de zakelijke verhuur te verdubbelen. Daarmee denkt 85 procent een essentiële bijdrage te kunnen leveren aan de exploitatie van de locatie.

Belang van verhuur

Dat zakelijke verhuur noodzakelijk is, zien steeds meer theaters in. En ook de medewerkers zijn daar beter van op de hoogte: 56 procent van de theaters geeft aan dat alle medewerkers het belang van verhuur inzien. Schrijnende voorbeelden, zoals een medewerker die het pand afsluit terwijl binnen nog een congres gaande is, komen gelukkig steeds minder vaak voor.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het Genootschap voor Eventmanagers, G14, Freelance Eventprofessionals en Platform Museum Locaties wordt TLN officieel geïntroduceerd.

[Foto’s: Jordi Wallenburg]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.