Discover the finest spaces
Delen

Zomerserie Duurzaamheid | Congrescentrum Orpheus: Energielabel A, maar nog lang niet klaar met verduurzamen

Aandacht voor duurzaamheid is inmiddels onlosmakelijk verbonden met onze branche. Uit het Locatieonderzoek van high profile locaties van 2023 blijkt dat voor maar liefst 29 procent van de organisatoren van meetings en events duurzaamheid een doorslaggevende rol speelt bij de keuze van een locatie. En 20 procent is bereid meer te betalen als de locatie duurzaam is. Om je te helpen bij de zoektocht naar een duurzame venue, zetten we in deze zomerserie verschillende evenementenlocaties in de spotlights die op een unieke manier bezig zijn met duurzaamheid. We trappen af met Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn. Marieke Nuijten en Danielle Voskamp vertellen onder andere over hoe zij materialen hergebruiken.

Wat maakt jullie uniek op het gebied van duurzaamheid? 

“Het dragen van energielabel A. Dat is voor een pand van onze aard en ouderdom het maximaal haalbare. En daar zijn we heel trots op! Duurzaamheid is niet eens meer een trend; je kunt niet niets meer doen. We worden hier tegenwoordig op geselecteerd in aanloop naar de keuze voor een eventlocatie. De één zoekt het in de fysieke locatie, de ander ziet duurzaamheid graag terug in de catering en sommige opdrachtgevers streven naar volledig circulaire events. We voeren daarom dan ook al jaren actief beleid hierop en hebben onze ambities op dit gebied voor de toekomst vastgelegd.”

Congrescentrum Orpheus

Wat levert deze duurzaamheidsstrategie jullie op? En wat merken gasten ervan?

“We hebben momenteel 156 zonnepanelen, die jaarlijks tussen de 45 en 50 MWh opwekken, waardoor ons hele restaurant geheel op zonne-energie draait. Ook hebben we bij de herinrichting van diverse ruimtes en foyers duurzame en hergebruikte materialen gebruikt en daarnaast hebben we waterbesparende kranen en toiletten door het hele pand. Qua catering kiezen we er bewust voor om de buffetten niet onbeperkt aan te vullen. We schalen op tijd af, zodat er op het eind zo min mogelijk hoeft te worden weggegooid (zero waste). Als een opdrachtgever aangeeft duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel te hebben, denken we altijd mee over hoe dit thema verder uitgerold kan worden.”

Welke duurzame stappen willen jullie nog zetten?

“We zijn nog zeker niet klaar.  Onze nieuwbouw draait al jaren op warmtepompen. De oudbouw gaat ook uiterlijk 2024 van het gas af en over op elektrische warmtepompen. Ons doel is om eind 2024 Orpheus volledig te voorzien van LED-verlichting, ook in de grote theaterzalen. Daarnaast gaan we onze huisvesting verduurzamen op het gebied van isolatie. Verder bekijken we of we aan de maximale capaciteit van lokale energie opwekking zitten. En momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor extra zonnepanelen Ten slotte: op de agenda van de Gemeente Apeldoorn staan laadpalen in de naastgelegen parkeergarage op de agenda. Dit zijn puur de stappen op het gebied van huisvesting, ook qua ‘food & beverage’ en afval staan flink wat plannen op papier.”

Waar vinden jullie dat organisatoren van events rekening mee moeten houden wat duurzaamheid betreft?

“De opdrachtgever is bij ons vrij om eigen opvattingen te hebben. We stimuleren en inspireren uiteraard wel op het maken van bewuste keuzes.”

Wat kan echt niet meer binnen de eventbranche vanuit een duurzaamheidsperspectief?

“Daar hebben we zo geen direct antwoord op. Wij kijken graag naar welke eenvoudig toepasbare keuzes er zoal te bedenken zijn, zodat ieder event in meer of mindere mate duurzaam is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een volledig vegetarische catering, OV gebruik stimuleren, no show beperken, lokale leveranciers en streekproducten, een event-app waardoor je papier vervangt, disposibles en nog veel meer.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.