Congrescentrum Orpheus

Moderne en sprankelende eventvenue vol technische snufjes

Modern, licht en groots. Dat zijn de eerste woorden die ons te binnen schieten wanneer we naar een van de ingangen van Theater & Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn lopen. Met een capaciteit van 2500 personen is Orpheus een van de vijf grootste theaters van Nederland. En dat merk je. Wat evenementen, feesten, congressen, borrels of workshops betreft is alles mogelijk. Alle ruimtes kunnen omgebouwd worden, het meubilair aanpassen in elke gewenste stijl is mogelijk en zelfs de barren zijn mobiel. 

Het oorspronkelijke gebouw uit 1965, dat werd ontworpen door de architecten Bijvoet en Holt, heeft inmiddels heel wat renovaties en een uitbreiding achter de rug. Jarenlang bestond het gebouw uit de iconische Rabobankzaal, kenmerkend door haar rode pluche en sfeervolle theaterambiance, de meer intieme Altioszaal en het voormalige restaurant ‘t Schellinkje. In 2004 werd een complete theaterzaal bijgebouwd, de Hanoszaal, en acht subruimten zodat er nog beter ingespeeld kon worden op de evenementenbehoefte. Vervolgens werd in 2017 een groots renovatieproject in gang gezet met de focus op duurzaamheid en flexibiliteit. Hierdoor voelt het hele gebouw fris en nieuw. Vol kleur, licht en grappige details.

Congrescentrum Orpheus

Sinds de uitbreiding in 2004 heeft Orpheus twee ingangen. Hierdoor kunnen er twee evenementen naast elkaar plaatsvinden zonder dat gasten in de war raken of overlast ondervinden. Als we binnenkomen via ingang Zuid belanden we meteen in de Bijvoet & Holt foyer, één van de vijf foyers die het theater rijk is. Omdat de helft van de foyer bestaat uit ramen is het er licht en gezellig. Overal staan zitjes en kleine tafeltjes met de gezichten van inwoners van Apeldoorn erop. Het hout voor de tafeltjes is uit het plafond van het restaurant gezaagd, waardoor er daar weer een speelse en industriële sfeer ontstaat. Af en toe valt ineens een gek detail op, zoals allerlei synoniemen voor het woord ‘grappenmaker’ – malloot, schalk etc. – die op de balie van de garderobe staan. De foyer is perfect voor borrels of congressen en beurzen in festivalopstelling omdat de ruimte uitnodigt tot ontmoeten en netwerken.

Naast de Bijvoet & Holt foyer ligt het restaurant, nu Theaterrestaurant genoemd, waar de eigen chef-kok van Orpheus met zijn brigade de gerechten bereidt. Hij denkt altijd mee over de catering van evenementen, kan aan allerlei wensen tegemoet komen en kijkt wat past bij de doelgroep en het type evenement. Ook het restaurant zelf kan gebruikt worden bij events en helemaal veranderd worden als dat noodzakelijk is. De barren zijn namelijk verplaatsbaar omdat er op verschillende plekken in de vloer speciale putten zijn waar water- en elektriciteitspunten in zitten. Het duurzaamheidsaspect, één van de kernwaarden van het theater, komt onder andere terug in het Cradle to Cradle tapijt dat gemaakt is van milieuvriendelijke materialen en hergebruikt kan worden. Ook zorgen zonnepanelen op het dak voor de benodigde stroom voor het restaurant en de keuken.

Zalen

Vanuit het Theaterrestaurant en de Bijvoet & Holt Foyer lopen we naar de Rabobankzaal. Hier kunnen 690 mensen zitten of 1000 mensen staan. Het unieke aan deze zaal, met een klassieke theateruitstraling, is de mogelijkheid tot drie verschillende opstellingen. De klassieke opstelling kent iedereen van theatervoorstellingen: een groot verhoogd podium met daarvoor stoelen. Bij de tribune opstelling komt de vloer waar de stoelen op staan omhoog, zodat het podium overloopt in een oplopende vloer met stoelen. Deze opstelling kan bijvoorbeeld gekozen worden bij evenementen met een wat informelere sfeer en een wat kleiner gezelschap, zodat niet omhoog gekeken hoeft te worden naar de spreker. Tot slot is er de vlakke vloer opstelling, waarbij er wederom één grote vlakke vloer is maar zonder stoelen. Op deze manier is er plek voor een groot diner, of feest.

Naast de Rabobankzaal ligt de Altioszaal. Hier staan 242 stoelen in tribunestand en kunnen 400 mensen staan of 200 mensen dineren. De sfeer in deze zaal is totaal anders door de zwarte muren met reliëf van vierkanten en de okergele stoelen. Die kunnen overigens opgeklapt worden zodat er één grote feestzaal ontstaat waarin van alles mogelijk is. Leuk detail: de vloer is gemaakt van gerecyclede autobanden.

In het nieuwe aangebouwde gedeelte ligt de Hanoszaal, de grootste zaal van het theater met maar liefst 1286 zitplaatsen of waar plek is voor zo’n 250 mensen op het podium. Deze zaal voelt groots en hoog aan vanwege de twee lagen balkons. Geen verschillende opstellingen in deze zaal, maar dat betekent niet dat er weinig mogelijk is. Zo wordt regelmatig gewoon over de stoelen heen gebouwd. In alle drie de theaterzalen kunnen mobiele barren gebouwd worden op verschillende plekken. Vanuit de Hanoszaal loop je de Nieuwe Foyer in met daarnaast het Grand Café. Hier heerst een wat meer zakelijke sfeer, maar blijft het open en licht vanwege de grote ramen. Opvallend zijn de vele beeldschermen die ingezet worden voor narrowcasting en bewegwijzering. Bij een congres kan zo bijvoorbeeld aangeduid worden wat er in de Hanoszaal, de Nieuwe Foyer of de VIP Foyer op de eerste verdieping te doen is.

Vergaderen

Vanuit de Nieuwe Foyer, waar ook ingang West en een tweede garderobe is, gaan we naar de eerste verdieping. Hier liggen de acht subruimten, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor vergaderingen of workshops. Deze kleinere zalen zijn pas gerenoveerd en zien er fris en kleurig uit. Voor de ramen hangen vitrages waarop foto’s van het Veluwse landschap zijn gedrukt, die foto’s zijn overigens in het hele gebouw te vinden. In de subzalen is ruimte voor zo’n 13 tot 160 mensen, afhankelijk van de zaal en opstelling van stoelen en tafels. Zes ruimten kunnen vergroot worden tot drie grotere zalen. Voor de subruimten ligt de Zadkine Foyer, waar mensen even na kunnen praten of waar een kleine, intieme borrel gehouden kan worden.

Omdat er bij Orpheus zoveel verschillende ruimten zijn en er zoveel mogelijk is, krijgt iedereen die een evenement bij deze multifunctionele locatie organiseert advies van een team van eventprofessionals. Zij denken mee vanuit het doel van een evenement en bouwen het samen met een opdrachtgever helemaal op. Van innovatieve opstellingen tot maatwerk catering, de techniek, drukwerk en eventapps. Het team is het vaste aanspreekpunt en neemt daardoor heel veel werk én stress uit handen.