Discover the finest spaces
Delen

Vincent de Ridder (De Kromhouthal): ‘Een locatie moet je raken’

De Kromhouthal werd vier jaar geleden geopend als dé nieuwe industriële event locatie van Amsterdam. Aan het IJ, op het nieuw ontwikkelde terrein De Overkant in Noord, groeide deze locatie in korte tijd uit van nieuwkomer tot gevestigde naam voor evenementen. Wij spraken met directeur Vincent de Ridder over de ontwikkeling die deze locatie de afgelopen jaren doormaakte en wat er de komende jaren te gebeuren staat.

De Kromhouthal ligt in het hart van het terrein De Overkant in Amsterdam Noord, een tot voor kort ‘vergeten’ gebied in de stad die nu een nieuwe doelgroep aanspreekt. Het heeft het gemak van een buitenwijk (goed aan te rijden, gratis parkeren, veel ruimte), in een bruisende en stadse omgeving. En een fantastisch uitzicht over het IJ en het centrum van Amsterdam, zo blijkt als we Vincent de Ridder ontmoeten op het terras aan het water voor de locatie. “Je kijkt hier recht op de Passenger Terminal Amsterdam, het Muziekgebouw, en verder naar rechts ligt het Centraal Station. In het uitzicht gebeurt altijd iets. Vooral ’s avonds ziet het er heel gaaf uit met al die lichtjes op het water.”

thumbnail_CQUPUrTUkAE_ark

Dat geloven we meteen. Terwijl Vincent vertelt over de eigen haven van de locatie – handig omdat gasten zo per boot vanaf Centraal Station heen en weer kunnen pendelen – gaan we naar binnen. De grote, diepe hal die zo karakteristiek is voor de locatie kenden we al van de foto’s, maar in het echt is de ruimte toch een stuk imposanter. Het plafond is hoger, de stalen balken groter en de ruimte is nog dieper. Sinds 1908 werden hier motoren gemaakt. Eerst voor schepen door Kromhout Motoren; in de tweede helft van de 20ste eeuw nam Stork de fabriek over. Zes jaar geleden werden de grote machines uit de hal gehaald en werd de ruimte herontwikkeld tot de event locatie die het nu is.

Zelf zit je sinds voorjaar 2015 bij De Kromhouthal. Wat trok jou aan in de locatie?

“Ik vind industriële locaties enorm inspirerend. Het is divers, je kunt er veel kanten mee op voor evenementen. Toen ik hier voor het eerst binnen kwam, dacht ik: dit is te gek! We hebben hier een ruwe diamant. Ik zag al een beetje dezelfde mogelijkheden als vroeger bij de Amsterdam Convention Factory, maar dan in een gebied dat nog niet veel mensen kennen en dat heel erg in ontwikkeling is. We kunnen hier echt iets opbouwen. Het was al mooi toen ik hier kwam hoor, maar ik zag nog veel potentie om het nog beter te maken.”

Waarin zitten de mogelijkheden om verder te groeien?

“We hebben de afgelopen tijd veel investeringen gedaan. Het terras is bijvoorbeeld nieuw, en we hebben veel nieuwe mensen aangenomen. We hebben een heel goed team, waar ik superblij mee ben. Die zitten hier niet alleen om de locatie te verhuren, maar echt om mee te denken met de opdrachtgever om een succes te maken van het evenement. Dat is denk ik de beste manier om als locatie mensen aan je te binden: door echt te begrijpen wat je opdrachtgever wil bereiken. En door heel klantgericht te zijn. Mensen kunnen ons altijd bereiken, ook ’s avonds. Of ze mogen gewoon langskomen, ze zijn altijd welkom.”

Kromhouthal Emerce

[Foto: Emerce E-Day]

“Daarnaast hebben we heel veel geïnvesteerd in de basisfaciliteiten van de locatie. We hebben gezorgd voor optimale basisvoorzieningen, zonder dat het karakter van de locatie wordt aangetast. Onze leverancier voor techniek, Smile, heeft motortakels in de spanten van de locatie ingehangen. Daarmee kan je met één druk op de knop iets omhoog takelen. Voorheen moest je voor ieder event met een hoogwerker hangpunten bevestigen, wat tijd en geld kost. Bij veel industriële locaties is dat zo. Hoe meer basisfaciliteiten aanwezig zijn, hoe minder het kost om hier een mooi event neer te zetten.”

Gaan industriële locaties daar naartoe? Meer voorzieningen, minder basic?

“Het is ongelooflijk belangrijk om een goed verzorgde locatie te hebben. Mensen willen de sfeer van een industriële locatie, met het authentieke en ruwe, maar ze verwachten wel moderne faciliteiten. Zaken als toiletten, verwarming en klimaatbeheersing zijn ontzettend belangrijk. Veel industriële locaties zien er heel gaaf uit, maar daar wil je in november of december niet binnen zijn. Het zijn enorme hallen om te verwarmen. Nu dat hier allemaal in orde is kunnen we investeren in zaken als sfeerverlichting. Dat breiden we dit najaar verder uit. Wat wij nu merken is dat dankzij de investering in faciliteiten – en een betere bereikbaarheid van de locatie – ook andere soort bedrijven ons weten te vinden. Er komen hier nu banken, of advocatenkantoren van de Zuidas waarvan ik zeker weet dat die tien jaar geleden echt geen locatie hadden geboekt in Noord. Nu vinden ze het hier helemaal leuk.”

“We merken dat Noord ineens veel aantrekkingskracht heeft. Het is leuk, hip, er hangt een sfeer die iedereen prettig vindt. En het wordt alleen maar beter.”

Kromhouthal

[Foto: Capital Cars & Classics]

Vincent gaat ons voor door de locatie. Centraal ligt de grote evenementenhal, de imposante ruimte van 4000 vierkante meter. De ruimte wordt over de hele lengte mooi uitgelicht door grote dakramen. Het vestigt de aandacht op alle prachtige industriële details zoals de nog werkende kranen. Maar ook alle andere ruimtes hebben daglicht en die stoere industriële uitstraling. “Een locatie als deze draagt heel erg bij aan de uitstraling van een evenement. Je zit in een creatieve omgeving, het is industrieel, dus er is altijd hard gewerkt… Bij een event wil je dat de boodschap blijft hangen. De locatie speelt daar een belangrijke rol in. Die moet je raken.”

In De Kromhouthal waren de afgelopen jaren grote evenementen, waarvan vele de komende jaren terugkeren. “Van Capital Cars & Classics, een hele gave beurs voor exclusieve old timers en super cars, tot grote beurzen en congressen als Emerce E-Day, waarbij in het hele pand en zelfs in andere gebouwen op het terrein sessies worden gehouden. Daar zijn we heel creatief in, als er meer ruimte nodig is. We hebben hiernaast een theater waar we gebruik van kunnen maken, maar we hebben ook sessies in zeecontainers gehad.”

We hadden het al even over Noord en het terrein De Overkant. Zit daar nog groei in?

“Hier recht tegenover wordt komend jaar een groot hotel gebouwd, met 400 kamers. Daar zijn we superblij mee, want het maakt De Kromhouthal alleen maar aantrekkelijker voor internationale congressen en events. Verder komt hier vlakbij een halte van de Noord-Zuidlijn, wat ontzettend goed is voor de bereikbaarheid, en er wordt gesproken over een brug over het IJ, die Noord met het centrum moet verbinden. Die komt zo goed als zeker naast dit terrein. Er gebeurt hier ontzettend veel, de ontwikkeling gaat heel hard. We merken dat Noord ineens veel aantrekkingskracht heeft. Het is leuk, hip, er hangt een sfeer die iedereen prettig vindt. En het wordt alleen maar beter.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.