Discover the finest spaces
Delen

Toni Denneboom (Omnisport Apeldoorn) – Topsport en events gaan heel goed samen

Afgelopen zomer keek het hele land naar Omnisport Apeldoorn tijdens de start van de Giro d’Italia; deze maand was er een wereldbekerwedstrijd van het UCI Baanwielrennen. Komend jaar vindt hier het NK Atletiek plaats, en in 2018 is er het WK baanwielrennen: Omnisport Apeldoorn ontpopt zich steeds meer als epicentrum voor de Nederlandse topsport. Een ontwikkeling die ertoe bijdraagt dat de locatie steeds meer wordt ontdekt als bijzondere locatie voor congressen en evenementen. Wij spraken met vestigingsmanager Toni Denneboom van Libéma, over hun drie peilers: topsport, meetings en events.

[Portret Toni: Dies Goorman]

Omnisport Apeldoorn

We treffen Toni op het terras van het Sportcafé in Omnisport, aan een tafeltje met een fraai uitzicht over de wieler- en atletiekhal. De houten wielrenbaan werd deze zomer vernieuwd, om zo als enige accommodatie in Nederland plaats te kunnen bieden aan Europese en Wereldkampioenschappen baanwielrennen. Aan de andere kant van het sportcafé ligt de Topsporthal, waar de Heren 1 van SV Dynamo de nationale volleybalwedstrijden speelt. Het is de trots van de locatie, zo blijkt als we met Toni spreken. “Er is hier altijd sportieve activiteit. Als je hierboven in de business lounge zit, zie je de baanwielrenners hun oefenrondjes rijden. Vanaf november wordt in het midden van de hal op de atletiekbaan getraind, en in februari zijn hier de Nederlandse Kampioenschappen. Die topsport is één van onze belangrijkste speerpunten.”

Maar het is niet alleen topsport wat de klok slaat. De imposante wieler- en atletiekhal is een geliefde plek voor spectaculaire evenementen, beurzen en congressen. “Het varieert van sport gerelateerde evenementen als de AFAS Tennis Classics, waarbij de rest van het complex wordt ingezet voor b2b activiteiten, en grote concerten tot congressen en kleine vergaderingen.”

Omnisport Apeldoorn

Waarom is een sportaccommodatie als Omnisport zo geliefd voor zakelijke events?

“Die combinatie van topsport en events werkt heel goed. Qua locatie omdat het iets heel anders is dan een ‘normale’ congreslocatie. Het is leuk dat je een evenement op een manier kunt neerzetten die heel anders is dan normaal. Als je in een plenaire setting zit midden in de atletiek- en wielerhal, naast de polsstokhoogspringmat, geeft dat een andere beleving aan het evenement dan wanneer het in een standaard congreszaal is. Een mooi voorbeeld is het VNG Congres, dat hier een tijd terug was. Hier in het midden van de hal was de plenaire setting opgebouwd, met langs één kant van de hal een enorm scherm van tachtig meter breed.”

“Mensen vinden het altijd leuk om een topsportaccommodatie te zien. We geven daarom vaak een rondleiding, door de catacomben onder de wielerbaan en langs de trainingsfaciliteiten. Je ziet dan eigenlijk altijd wel mensen foto’s maken. Het is iets bijzonders. Daarnaast leent het thema sport zich goed voor zakelijke events. We zien vaak dat er bij evenementen een link wordt gemaakt naar de accommodatie, bijvoorbeeld met sprekers uit de wieler- en topsportwereld.”

Omnisport Apeldoorn

“Wat ook leuk is, is dat wij veel samenwerken met andere locaties in Apeldoorn. De stad heeft veel verschillende soorten locaties. Wij zijn een echte sportlocatie, maar er is bijvoorbeeld ook de Apenheul en er zijn locaties op de Veluwe. We trekken al regelmatig samen op om elkaar te versterken en om ook grote partijen te huisvesten. Andersom zie je dat Apeldoorn evenementen bij Omnisport omarmt. Ook op bestuurlijk niveau zet de stad in om evenementen zoals de wereldbeker baanwielrennen en het WK 2018 hier naartoe te halen.”

Toni gaat ons voor door de locatie, die op overzichtelijke manier veel diverse ruimtes en mogelijkheden biedt. Centraal in de locatie ligt het Sportcafé, een grote ruimte die zich goed leent voor bijvoorbeeld een borrel. Deze ruimte ligt tussen de Wielerhal en de Topsporthal in, met in beide hallen een verhoogd terras. Boven liggen enkele vergaderruimtes en de Business Lounge, met een mooi uitzicht op beide sporthallen. Deze lounge wordt vaak ingezet als plenaire zaal.

Op de begane grond, onder de Wielerbaan, liggen de Catacomben – die tegen de verwachtingen in gewoon over daglicht beschikken. Hier komen we via een trap weer boven, en staan we plotseling in het midden van de grootse wielerhal. “Als je hier staat en om je heen kijkt, en je ziet de grootte van de hal, dat is een heel mooi gezicht. Zeker als alle 5000 zitplaatsen bezet zijn en de tribune gevuld is met publiek, dan hangt er een geweldige sfeer.”

Omnisport Apeldoorn

Omnisport Apeldoorn

Omnisport Apeldoorn

Die topsport is natuurlijk heel mooi, maar het geeft vast ook beperkingen. De hal is zeker niet beschikbaar tijdens vaste trainingen?

“Er zijn vaste trainingsdagen, maar we hebben wel de mogelijkheid om daarmee te schuiven. Als je met een dergelijk complex een gezonde exploitatie wil hebben moet je events kunnen huisvesten. Met alle partijen die hier gebruik van maken is dat goed te organiseren. Je moet natuurlijk niet vlak voor een belangrijke wedstrijd de baan eruit willen halen, zodat de Nederlandse selectie niet kan oefenen. Maar vaak gaat het juist goed samen. We zien veel bedrijven die hun sessie onderbreken door met een groep de baan op te gaan. We hebben regelmatig clinics, waarbij groepen onder begeleiding van een professionele instructeur de baan op gaan. Dat is spannender dan je denkt.

Anderzijds zijn er veel partijen die hier komen omdat ze die affiniteit met sport heel interessant vinden. Tijdens een congres in Omnisport zou je zomaar Olympisch kampioene Elis Ligtlee kunnen zien trainen op de wielerbaan. Dat gebeurde onlangs nog tijdens een ICT congres. Het is zeker mogelijk dat tijdens een congres de wielrenners hun oefenrondes op de baan rijden; gasten vinden het vaak heel leuk als er tijdens een congres activiteit om ze heen is. Het is prachtig om die wielrenners dan langs te zien vliegen.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.