Discover the finest spaces
Delen

De kracht van Expo Haarlemmermeer: ervaar het binnen-buitengevoel

Midden in het groen en onder de rook van Schiphol ligt een grote glazen kas. Groot is misschien niet helemaal het juiste woord. Met 45.000m2 oppervlakte in- en outdoor is Expo Haarlemmermeer geen standaard evenementenlocatie. Het is een unieke industriële locatie die op allerlei fronten weet te verrassen. De locatie is als voormalig Floriade gebouw circulair en grotendeels gebouwd van natuurlijke en duurzame materialen. Al sinds 2002 heeft Libéma de erfpacht over Expo Haarlemmermeer en is daarmee verantwoordelijk voor de exploitatie. In de afgelopen maanden heeft het nodige verbouwwerk, restyling en de toevoeging van congresfaciliteiten plaatsgevonden. Hierdoor zijn de ruimten nu ook te gebruiken voor de zakelijke markt en hoort de locatie bij de zakelijk congresmarkt van Nederland. 

Zodra je Expo Haarlemmermeer aanrijdt met de auto of het openbaar vervoer, merk je hoe ideaal de ligging is. Toch is de locatie voor veel mensen nog onbekend en dat terwijl het alle kenmerken heeft voor een succesvolle én internationale evenementenlocatie. Esmé Stoffelen is commercieel manager bij Libéma en werkt overkoepelend voor de verschillende locaties. Na de restyling van deze locatie is het team hard bezig om Expo Haarlemmermeer beter op de markt te zetten. “Expo Haarlemmermeer ligt midden in de Randstad. Op een kwartiertje van het centrum van Amsterdam en Schiphol,” vertelt Esmé. Met die goede bereikbaarheid, de totale oppervlakte voor evenementen, de catering, 3.000 bedden in de omgeving en alle andere congresfaciliteiten is dit een droomlocatie voor (internationale) beurzen en congressen.

Restyling

Expo Haarlemmermeer werd flink onder handen genomen. Tijdens de lockdown staken alle medewerkers de handen uit de mouwen om samen onder andere oud tapijt van de grond te trekken en stoelen uit elkaar te schroeven. “De grote stoelen uit het Auditorium hebben we uiteindelijk aan ziekenhuizen in Oekraïne gegeven. Die waren eigenlijk nog heel goed alleen pasten ze niet in ons ontwerp,” vertelt Esmé. “We vonden het zonde om ze weg te gooien. Duurzaamheid vinden wij hier echt belangrijk, al zijn er natuurlijk altijd nog stappen die we daarin kunnen maken! We hebben het grootste zonnepanelen dak (26.000 m2) van Nederland, zelfs van Europa. Duurzaam, onder de rook van Amsterdam en in de achtertuin van Schiphol, maar ook de enige in haar soort, want nergens in Nederland vind je een ruimte van aaneengesloten 24.000m2 die is ingericht om evenement goed te kunnen faciliteren.”

Esmé vervolgt: “Door de investering in een nieuwe congresfaciliteit kunnen we in de behoefte van de zakelijke markt voorzien. Door deze verbouwing kunnen we nu tot 400 personen plenair ontvangen in de nieuwe congresfaciliteiten. Expo Haarlemmermeer heeft ruimte, inzetbare congresfaciliteiten, we kunnen groepen van 100 tot 15.000 mensen faciliteren. Er zijn geen beperkingen aan vorm of invulling van het evenement. En dat in het groen, waar je naast je binnen activiteit ook makkelijk naar buiten kan en met genoeg parkeergelegenheid. Wat uiteraard uniek is in de Randstad! Het congresgedeelte is voorzien van standaard meubilair en aankleding. Al het meubilair is mobiel zodat we de ruimten altijd de gewenste opstelling kunnen geven.”

In totaal zijn er zeven ruimten gerestyled, waaronder het Auditorium, de Foyer en vijf subruimten. Esmé vertelt: “In de Foyer is het ontvangstmeubilair en de vloerbedekking vernieuwd.” Statafels met krukken, picknickbanken, bomen en planten, gele accenten, balies en buffetten verwelkomen nu iedere bezoeker die het gebouw instapt. Op de vloer ligt nieuwe vloerbedekking die één lijkt te zijn met buiten. “In het midden van de ruimte zijn het vooral grijze tegels, waarbij je aan de randen steeds meer mos tussen de tegels ziet waarmee het buitengevoel wordt gecreëerd. “Alle vaste stoelen in het Auditorium zijn verruild voor losse theaterstoelen,” vertelt Esmé. De muren van de ruimte zijn gemaakt van leem, wat donker is geverfd. “We hebben een podium in het tapijt gelegd, groen achter het podium aangebracht. Evenals verlichting en de juiste audiovisuele middelen.” De vijf subruimten zijn ideaal voor kleinere bijeenkomsten, of als breakout rooms. Ook hier vind je veel natuurlijke elementen terug.

Libéma

Expo Haarlemmermeer is eigendom van het Libéma concern en is een van de negen locaties. Esmé werkt overkoepelend voor allemaal en stond aan de wieg van 1931 Congrescentrum in ’s-Hertogenbosch. Het gebouw werd in de jaren 30 gebouwd als het eerste overdekte veemarktcomplex van Nederland en is inmiddels al twaalf jaar een succesvolle congreslocatie. “Iedere locatie heeft echt zijn eigen identiteit,” vertelt Esmé. “1931 Congrescentrum heeft echt die monumentale sfeer waarbij we merken dat de gastvrijheid – en de Bossche Bol – ontzettend wordt gewaardeerd. Terwijl Omnisport in Apeldoorn volledig in het teken van sport en een gezonde levensstijl staat. Expo Haarlemmermeer zit meer op het duurzame en groene aspect.” Met verschillende grote locaties door het hele land biedt Libéma voor elk event een passende optie. “Bijkomend voordeel is dat door deze drie locaties, Libéma opdrachtgevers door het hele land kan faciliteren en hen dus aan ons kunnen blijven binnen.”

Op de vraag welke locatie Esmé zelf de leukste vindt, moet ze lachen. “Dat is lastig zeg. Ik ben blij dat ik voor alles mag werken. Toen ik bij 1931 Congrescentrum in dienst kwam, werd dat verbouwd. Dat was in de tijd van de bankencrisis en er moest personeel uit. Ik kwam uit de zakelijke markt en ze vroegen of ik dit erbij wilde doen. Dat werd binnen no-time mijn hoofdbaan. De locatie was echt helemaal geweldig. Alles was aanwezig, maar de uitvoering van evenementen was nog niet top. Het was echt pionieren en we moesten alles uitvinden door het te doen. 1931 is dus wel echt een beetje mijn kindje, omdat ik er al tien jaar lang bij betrokken ben. Toch voelt Expo Haarlemmermeer ook echt als een nieuw kindje voor me, omdat ik hier nu weer helemaal bij betrokken ben.” Echt kiezen tussen de locaties kan ze niet. “Ik vind de afwisseling en het verschil in de profielen juist ontzettend leuk!” En of er in de toekomst nog nieuwe locaties bijkomen? “We houden onze ogen altijd open,” zegt ze lachend.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.