Discover the finest spaces
Delen

Jantine van Denderen (Fort Voordorp): ‘Dit is geen locatie met een drempel’

Dit jaar wordt het 200-jarig bestaan gevierd van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Oude stellingen en forten die de Randstad in de 19e eeuw moesten beschermen in tijden van oorlog. Veel van de forten staan vandaag de dag leeg, verwilderd en overwoekerd – teruggegeven aan de natuur zoals dat mooi heet. Maar enkele van deze mooie historische verdedigingswerken kregen de afgelopen jaren een nieuwe bestemming.

Fort Voordorp mag daarbij gerust een lichtend voorbeeld worden genoemd: het was het eerste fort dat in particuliere handen een nieuw leven kreeg ingeblazen. Het fort werd opgeknapt en verbouwd tot een moderne evenementenlocatie, klaar voor de toekomst. En dat zonder een cent subsidie. Reden genoeg voor een bezoek aan Fort Voordorp en een interview met locatiehouder Jantine van Denderen.

Fort Voordorp

Fort Voordorp ligt midden in de natuur, op een steenworp afstand van Utrecht. De locatie bestaat uit een complex van versterkte gebouwen en gewelven, omringd door een gracht. Over een meanderende oprijlaan rijden we langs het fort, steken de brug over naar het eiland en parkeren op een van de 400 parkeerplaatsen. “Ik denk dat weinig mensen zo’n mooie werkplek hebben. In de zomer, herfst, of als het sneeuwt, in elk jaargetijde is het hier mooi.”

Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Mijn vader heeft het fort in de jaren ’90 gekocht, toen was het totaal verwaarloosd. Er stonden bomen op het dak en de wortels hadden scheuren gemaakt in het dak en de muren. Het water liep zo naar binnen. Maar het leek hem wel een goede investering.”

Een goede beslissing, zo blijkt, want het fort ligt er vandaag de dag schitterend bij. Van buiten authentiek en historisch, maar zodra we de deur door stappen staan we in een andere wereld.  Geen bedompte lucht in donkere gewelven, maar moderne, frisse ruimtes vol daglicht.

Fort Voordorp is verrassend modern voor een monumentaal pand.

“We hebben Fort Voordorp teruggebracht in de oorspronkelijke staat, maar met een moderne inrichting en de nieuwste apparatuur is het ook geschikt gemaakt voor de toekomst. Zo hebben we bij de verbouwing de deuren en ramen teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek, maar zijn de verhoudingen van de deuren en ramen aangepast aan de mensen en wensen van nu. Bij de verbouwing is met een vooruitziende blik gehandeld, met name op het gebied van de logistieke indeling. Het fort heeft heel flexibele ruimtes, waardoor zowel kleine als grote events mogelijk zijn. Hierdoor konden wij gemakkelijk meebuigen met de behoeften in de markt.”

“Al is het pand gebouwd in 1869, het beschikt over alle moderne faciliteiten!”

Waar heeft de markt op dit moment het meest behoefte aan?

“Sinds 2008 is er minder vraag naar de grotere feesten, maar de congresmarkt bleef stabiel. Door de 18 subzalen is Fort Voordorp zeer geschikt voor feesten, maar ook voor congressen met meerdere sessies. Die diverse ruimtes kun je combineren, zodat je beschikt over één grote ruimte, of je gebruikt ze juist los van elkaar. Denk bijvoorbeeld aan congressen met een informatiemarkt.”

“Daarnaast kan je met het buitenterrein veel kanten op. We hebben hier jaarlijks het Happinez festival, waarbij het magazine Happinez op het fort tot leven komt. Met workshops, stands en kraampjes, waarbij alles met het blad te maken heeft. Dat zijn heel leuke evenementen, waarbij de hele locatie in het thema van het event staat. Het grote voordeel van Fort Voordorp is dat je zoveel ruimtes hebt, groot en klein, waardoor eigenlijk elke groep hier terecht kan. Iedere opdrachtgever heeft bovendien een eigen entree en een eigen terras, dus je komt eventuele andere groepen nooit tegen.”

Wat doe je zoal om het fort modern te houden?

“We blijven ons continue verbeteren. We zorgen ervoor dat het fort er altijd spik en span uitziet, zowel in het gebouw als op het terrein. En natuurlijk door te blijven investeren in nieuwe technologie. Zo hebben we dit jaar geïnvesteerd in LED verlichting in Lunetten, en we hebben moderne witte kunststof designstoelen voor die ruimte aangeschaft. Al is het pand gebouwd in 1869, het beschikt over alle moderne faciliteiten!”

Jantine leidt ons rond door de locatie, waar met achttien verschillende sfeervolle zalen genoeg te zien is. Aan de voorkant van het eiland liggen negen zogenaamde ton-gewelven, de langwerpige ruimtes waar vroeger de manschappen sliepen. Daarachter een hoge en lichte galerij, die de robuuste gewelven verbindt met de moderne en multi-functionele Lunetten: vier ruimtes die ook samen kunnen worden gevoegd tot één grote zaal, waar maar liefst plaats is voor 550 personen in theateropstelling. Die mix van historie en modern comfort valt al jaren in de smaak bij opdrachtgevers.

“Die mix van historie en modern comfort valt al jaren in de smaak bij opdrachtgevers.”

We lopen verder, over het grote terras, rond de gemoderniseerde en open Artillerieloods Linie I en II. Ook hier komen oud en nieuw op spectaculaire wijze samen. Aan de authentieke loods is een moderne uitbouw gemaakt. Van buiten twee totaal verschillende gebouwen, die van binnen op natuurlijke wijze in elkaar overvloeien. Door een glazen wand over de gehele lengte waan je je midden in de natuur. Door de schuine lijnen gaat de nieuwbouw ook van buitenaf mooi op in de groene omgeving. Ten slotte lopen we naar het Kruithuis, een kleiner gebouw met ruimtes voor intiemere bijeenkomsten. Alles zit dicht bij elkaar, op het eiland en omringd door een brede slotgracht.

Met de veiligheid zit het hier ook wel goed hè?

“Veiligheid is waar het fort ooit voor is gebouwd. We hebben hier vaak CEO’s van grote bedrijven en/of ministers van diverse ministeries over de vloer. Voor dat soort besprekingen is deze locatie ideaal. Er is maar één brug over de gracht, waardoor je de locatie vrij gemakkelijk kan afsluiten en beveiligen.”

Wat vind je het mooist aan Fort Voordorp?

“Allereerst is het een unieke plek, vlakbij de stad en toch midden in het groen. En we hebben heel diverse en flexibele ruimtes, waarmee je heel veel kanten op kan. Maar ik denk ook dat de sfeer bijzonder is. Dit is geen locatie met een drempel. Je voelt je hier op je gemak in spijkerbroek, maar net zo goed in een driedelig kostuum. Er ligt geen hoogpolig tapijt, maar het heeft wel een bepaalde uitstraling. Een beetje stoer, met die dikke muren.”

“Het past ook heel goed in de wensen van vandaag de dag, waarbij ‘beleving’ het sleutelwoord is. Mensen zoeken naar authenticiteit, van het eten en drinken tot aan de locatie. En Fort Voordorp is absoluut een locatie met een uniek verhaal. Puur en robuust.”

Fort Voordorp
X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.