Discover the finest spaces
Delen

Event Case: het weekend inluiden met Frits Friday in het Utrechtse Muntgebouw

Locaties komen pas echt tot leven tijdens een event! Daarom licht GreaterVenues de mooiste locaties uit in de rubriek Event Case. Deze keer gaan we feesten in het Muntgebouw Utrecht, waar Frits Friday al drie jaar op rij vrijdagmiddagborrels organiseert. We praten met Jan ten Brink, een van de oprichters van Frits Friday en organisator van de Fritsfeesten in het Muntgebouw. 

Het statige monumentale Muntgebouw is op het eerste gezicht geen locatie waar je komt voor een feestje. Misschien zijn de vrijdagmiddagborrels van Frits Friday juist daarom altijd uitverkocht. Jan: “We kiezen expres unieke en bijzondere locaties. Waar je niet wekelijks komt om uit te gaan. Het Tropenmuseum in Amsterdam bijvoorbeeld of op het dakterras van Nemo. Het Muntgebouw past daar natuurlijk helemaal tussen. Het is een hele bijzondere plek met veel geschiedenis. En je kunt er nog steeds zien hoe munten worden geslagen. Daarnaast is deze locatie voor professionele organisatoren een geweldige plek om een feest te geven. Vandaar dat we vanaf nu ook edities van Frits Friday organiseren in het Stadsklooster Mariënhof in Amersfoort en op Landgoed Brakkesteyn, beide onderdeel van The Attention Group waar het Muntgebouw ook onder valt.

Muntgebouw

Begin dit jaar kwamen zo’n achthonderd mensen direct na hun werk – of even snel via huis – naar het Muntgebouw voor een uitverkochte editie van Frits Friday. “Onze doelgroep is de young professional die geen zin meer heeft om elke zaterdagavond in een club te staan, maar wel het weekend in wil luiden na een week hard werken. Daarom beginnen we om zes uur en stoppen weer om twaalf uur. In de tussentijd zorgen we voor meerdere dj’s die toegankelijke muziek draaien, allerlei activiteiten en de mogelijkheid om een hapje te eten”, vertelt Jan.

De meeste bezoekers van de vrijdagmiddagborrel waren nog nooit in het Muntgebouw geweest dus de indrukwekkende trapportalen en metershoge glas-in-loodramen zorgden al voor een wow-effect bij binnenkomst. In de twee grootste zalen van het gebouw waren podia met een dj en wie doorliep kwam bij een stand waar allerlei soorten streetfood te krijgen was. Eén van de grootste trekkers was de photo booth. “Daar staat altijd een rij”, lacht Jan, “iedereen wil de avond daar even vastleggen.” Een originele toevoeging die het feest weer een andere dimensie gaf, was de silent disco. “Het Muntgebouw leent zich perfect voor een ontdekkingstocht langs alles wat er te doen is. Zo heb je een doodlopende tussengang die ideaal is voor een silent disco. Verder loop je steeds van ruimte naar ruimte waar je telkens weer wordt verrast. Met in het midden een grote binnenplaats waar je even een luchtje kan scheppen.”

Muntgebouw Utrecht
De cocktailbar. Foto: Ruben May

Ervaring

“Nadat we het Muntgebouw binnenliepen – nu alweer drie jaar geleden -, zagen we meteen dat het pand ideaal zou zijn voor Frits Friday. Het is lekker ruim opgezet, er zijn twee zalen waar zo’n driehonderd mensen in kunnen en daarnaast zijn er nog allemaal kleinere zalen. Verder is er nog een hele mooie binnenplaats. Bovendien merk je echt hoeveel ervaring het team van het Muntgebouw heeft met het organiseren van evenementen. Aan de ene kant denken ze met je mee, maar aan de kant krijg je ook de vrijheid om je eigen concept te bewaken. We beginnen altijd in een vroeg stadium met het verdelen van de taken en dat werkt ontzettend goed.”

Het Muntgebouw wordt voornamelijk verhuurd voor zakelijke events, zoals congressen en besloten feesten. Maar af en toe is het prachtige monumentale gebouw ook toegankelijk voor iedereen tijdens openbare evenementen, zoals Frits Friday. Met die events wil The Attention Group het Muntgebouw teruggeven aan de stad. Jan: “We voelen ons erg vereerd dat we twee keer per jaar welkom zijn en het Muntgebouw op een andere manier aan mensen kunnen laten zien. Het toont bovendien dat de prettige samenwerking twee kanten op gaat!”

Het Muntgebouw, dat middenin het centrum van Utrecht ligt, is gebouwd in 1911 en de enige locatie in Europa waar de muntproductie nog zichtbaar is. Er zijn maar liefst drie grote plenaire zalen, drie bijbehorende ontvangstruimten en 21 subruimten. Hierdoor kun je er zowel terecht voor kleinere meetings vanaf tien personen als voor grote plenaire events tot 300 personen en feesten tot zelfs 1000 personen. Het Muntgebouw is hierdoor perfect voor congressen, beurzen, presentaties of diners en natuurlijk voor spraakmakende feesten!

Muntgebouw. Utrecht
Foto: Ruben May
X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.