Het Koninklijk Concertgebouw

Adembenemend mooie events in dé klassieke muziektempel

This post is also available in: English (Engels)

Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam is één van die unieke locaties die eigenlijk geen introductie nodig hebben. Wie de locatie voor zich ziet, weet hoe stijlvol het gebouw is, snapt hoe elegant de zalen zijn en dat alles tot in de puntjes is verzorgd. Dat de zalen een fantastische akoestiek hebben is algemeen bekend: de concertzaal is niet voor niets wereldberoemd bij liefhebbers van muziek. Met vijf schitterende zalen is Het Koninklijk Concertgebouw ook nog een adembenemende locatie voor congressen, feesten en speciale evenementen.

Het Koninklijk Concertgebouw ligt in het culturele hart van Amsterdam, als een ware muziektempel met de classicistische gevel aan het Museumplein. Hoog bovenop het gebouw glimt de kenmerkende gouden lier – het symbool voor muziek – ons tegemoet.

We betreden het Koninklijk Concertgebouw via een moderne glazen uitbouw, die de entree tot het monumentale gebouw vormt. Hier is ruimte voor een ontvangst, en om bezoekers de juiste richting in te sturen. Naar boven, of rechtdoor langs de garderobe naar de concertzaal. Wij beginnen meteen maar bij het hoogtepunt van de locatie, het kroonjuweel en heiligdom van ’s lands klassieke muziekwereld en de thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouw Orkest: de Grote Zaal.

Koninklijk Concertgebouw Amsterdam
Hoog bovenop het gebouw glimt de kenmerkende gouden lier - het symbool voor muziek - ons tegemoet.

Het Koninklijk Concertgebouw

Het heeft iets wonderlijks om hier binnen te stappen en zo rustig te kunnen rondkijken. Zeker als je beseft dat er wereldwijd slechts twee concertzalen zijn die zich met deze zaal kunnen meten, qua akoestiek én allure. De zaal is imposant en rijk aan detail. Klassiek rood pluche op de stoelen en elegant wit op de wanden en het plafond, verrijkt met bladgouden ornamenten. Met een druk op de knop verandert de monumentale uitstraling voor een moderne: kleurrijke ledverlichting verschijnt op de wanden, om zo de fraaie details nog meer uit te lichten. Onze blik gaat naar het podium, waarachter een immens orgel tot aan het plafond reikt. Aan beide kanten van het orgel, schuin achter het podium staan stoelen vanwaar je letterlijk op het muziekblad kijkt van de muzikanten.

Een van de redenen dat het Concertgebouw zo geschikt is voor congressen, is het aantal zitplaatsen in deze zaal: met welgeteld 1974 stoelen is het de grootste vlakke zaal van Amsterdam. De stoelen zijn super comfortabel, er hangt perfect licht en geluid, en de zaal is bovendien standaard voorzien van zes high definition camera’s. Met de bijbehorende opnamestudio kun je ieder congres of event – inclusief het waanzinnig mooie decor – van begin tot eind registreren.

Van klassiek naar modern

De Grote Zaal vormt het rechthoekige hart van het gebouw. Hier omheen loopt een gang met diverse foyers en cateringpunten, en daar liggen nog drie zalen die kunnen worden ingezet bij evenementen. Neem de Spiegelzaal, een opvallende ovale ruimte met een hoog plafond en klassieke zuilen rondom. De zaal sluit qua stijl perfect aan bij de Grote Zaal. De Spiegelzaal is groot genoeg voor 225 personen in theateropstelling, maar oogt door de ovalen vorm en pilaren erg intiem. Aan beide zijden van de Spiegelzaal ligt een break-out ruimte, die bijvoorbeeld voor catering kunnen worden gebruikt.

Via de garderobe lopen we terug naar de entree, en gaan dit keer met de lift omhoog naar de eerste etage in de glazen uitbouw. Op deze verdieping vinden we een bijzondere ontvangstruimte, in de Pleinfoyer. Spectaculair is hier het contrast met de zalen binnen in het gebouw; de klassieke en rijk gedecoreerde zalen maken plaats voor een transparante glazen gevel, moderne architectuur en een open en lichte ruimte. Dankzij de glazen wanden is hier volop daglicht en een prachtig uitzicht over het Museumplein. Aan de binnenkant van de foyer kijk je op de monumentale buitenmuur van het gebouw.

Koninklijk Concertgebouw Amsterdam
De Kleine Zaal is een schitterende intieme concertzaal, met een prachtig hoog plafond en een warm houten podium. Fotocredit: Maikel Thijssen

Intieme theaterzaal

Vanuit de Pleinfoyer lopen we terug het Concertgebouw in, naar de Kleine Zaal op de eerste verdieping. Hier hebben we even een déjà vu-gevoel: waar hebben we dit ook weer eerder gezien? De ruimte is qua vorm identiek aan de Spiegelzaal, en ligt daar dan ook precies boven. De vorm mag gelijk zijn aan de zaal op de begane grond, de uitstraling is volkomen eigen. Dit is een schitterende intieme concertzaal, met een prachtig hoog plafond en een warm houten podium. De zaal heeft stoelen voor 400 gasten.

Als we dachten dat twee op elkaar gelijkende zalen bijzonder is, dan staat ons beneden nog een aangename verrassing te wachten. De Koorzaal, ingericht om de perfecte akoestiek te leveren voor optredens van koren, geeft een derde variant op het ovalen thema. De wanden van deze ruimte zijn gestoffeerd met een warm, donker materiaal, dat het geluid perfect dempt. De stof is voorzien van tientallen kleine spotjes, die samen stralen en fonkelen als een sterrenhemel. De verlichting is hier hoe dan ook helemaal in orde: als mooi detail zijn oude kroonluchters uit het hele gebouw verzameld en hier aan het plafond bevestigd voor een fraai effect.

Het Koninklijk Concertgebouw is een onwaarschijnlijk mooi gebouw, met een ongekende uitstraling en prachtige zalen. De perfecte routing tussen de vijf diverse zalen zorgt dat het ook een geweldige locatie is voor grootse evenementen en congressen.

This post is also available in: English (Engels)