Laura Beenders (Koninklijk Concertgebouw): ‘Je locatie maakt pas indruk met een sublieme service’
Net als je een locatie denkt te kennen, hoor je iets waardoor je het weer in een heel nieuw licht ziet. Het Concertgebouw in Amsterdam is zo’n locatie waar veel meer gebeurt dan je in eerste instantie zou denken. Zo behaalde Het Concertgebouw onlangs als éérste concertzaal in Nederland een BREEAM certificaat voor duurzaamheid – niet gek voor een locatie die al 130 jaar bestaat!
Het Concertgebouw is een verrassend veelzijdige evenementenlocatie, zo valt elke keer weer op als we hier zijn. In de imposante Grote Zaal is plaats voor maar liefst 2000 bezoekers, waardoor de locatie geschikt is voor de grootste congressen. Maar ook de organisator van kleinere evenementen kan hier terecht: denk aan een diner in de fraaie Koorzaal, onder de tientallen fonkelende kroonluchters, of een klein tot middelgroot congres in de Kleine Zaal, die weliswaar kleiner is dan de beroemde Grote Concertzaal maar qua uitstraling niets onderdoet.
Verduurzaming van Het Concertgebouw
Laura Beenders, sales director bij Het Concertgebouw, nodigt ons uit voor een bezoek aan de locatie. Na een korte rondleiding neemt zij ons mee naar de Artiestenfoyer van het gebouw om bij te praten. Het is misschien niet de meest indrukwekkende ruimte binnen het prachtige monumentale gebouw, maar wel een waar je veel van de sfeer meekrijgt binnen de organisatie. En het is de plek waar interne veranderingen het eerst merkbaar zijn, zo blijkt uit de recyclebak waarin medewerkers al hun afval scheiden.
‘Lekker innovatief hoor, afval scheiden’, denk je waarschijnlijk. Maar het is slechts een van de maatregelen die Het Concertgebouw neemt – en wel op zo’n schaal, dat ze de CO2-uitstoot binnen de locatie nu al met zo’n 20 procent heeft weten te verminderen. Want bewust omgaan met afval gebeurt niet alleen hier, maar in de gehele locatie. Zowel voor de particuliere markt, met de concertbezoekers, als bij zakelijke evenementen doet Het Concertgebouw haar best om de bezoeker bewust te maken van zaken als voedselverspilling.
Sinds 2013 spant Het Concertgebouw zich, met hulp van de Bank Giro Loterij, in om de locatie duurzamer en milieuvriendelijker te maken. Niet alleen werd de CO2-uitstoot met zo’n 20 procent verminderd, ook werd er een klimaatinstallatie gerealiseerd voor de Grote Zaal, werden vrijwel alle ruimten van het gebouw voorzien van ledverlichting en vond er een verduurzaming plaats van het voedsel- en drankaanbod. Afgelopen jaar werd dit voor het eerst beloond met het BREEAM certificaat, dat de duurzaamheid van gebouwen meetbaar maakt. Een mooi moment, in de aanloop naar het 130-jarig bestaan. Met het volgende project, een Warmte Koude Opslag, wordt Het Concertgebouw alleen maar duurzamer.
Milieubewuster én toegankelijker
Bij zo’n oud gebouw valt het nog niet mee om een duurzame bedrijfsvoering te realiseren, vertelt Laura. “Neem de ledverlichting, daar zijn we jaren mee bezig geweest voordat we die goed genoeg vonden. De sfeerverlichting is voor onze zalen heel erg belangrijk, dus die moet optimaal zijn. In de Spiegelzaal hebben we veel lichtproeven gedaan, ik denk dat we wel drie of vier keer nieuwe lichten hebben getest, net zo lang tot het klopte.”
Gelukkig wordt duurzaam ondernemen ook voor monumentale panden minder ingrijpend, nu de technologie steeds beter wordt. En, bijkomend voordeel, het maakt de locatie voor de organisator van evenementen een stuk toegankelijker. “Met de moderne ledverlichting krijg je heel sfeervol licht. In de Grote Zaal hebben we dat onlangs helemaal geïmplementeerd, wat heel veel nieuwe mogelijkheden geeft. Voor een mooi sfeervol uitgelicht diner is het nu niet meer nodig om extern licht in te hangen. Voorheen moest je dan trussen inhangen en verlichting inhuren, waardoor de kosten van een evenement of diner in de Grote Zaal weer opliepen.”
Sublieme gastvrijheid
Toegankelijkheid is een belangrijk speerpunt in de ontwikkeling van Het Concertgebouw, zowel voor de concertbezoeker als de eventorganisator. Om die reden opent er dit najaar een restaurant in de huidige Pleinfoyer op de eerste etage van het gebouw, in de moderne glazen uitbouw waarin nu ook wel ontvangsten worden gehouden. In het restaurant kun je straks natuurlijk een hapje eten voorafgaand aan een concert, maar het levert de klant mogelijk ook kostenbesparingen op voor een evenement. “Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om je event door het restaurant te laten cateren, wat toch weer scheelt in de transportkosten. Uiteraard blijft het ook nog altijd mogelijk om je eigen cateraar mee te nemen.”
Die flexibele instelling is iets wat door alle medewerkers wordt gedragen. Het Concertgebouw staat al bekend om haar piekfijne gastvrijheid en dat wordt alleen maar nog beter met het interne kwaliteitsprogramma ‘Subliem’. Doel van dit programma is om de klantervaring te verhogen van de 8,6 uit de laatste beoordeling, naar een 9. “Het is belangrijk dat mensen weten: ‘als ik bij Het Concertgebouw een event host, dan wordt het van top tot teen voor mij geregeld’. Alles wordt uit handen genomen, daar is iedereen hier van doordrongen. De party managers, maar ook de mensen op de vloer, die zorgen ervoor dat een event je bijblijft. Die ene oplettende suppoost die zag dat je hulp nodig had en daardoor had je zo’n toffe ervaring. Of je nou houdt van klassieke of industriële locaties, het gaat erom hoe je gasten na afloop van het event naar buiten komen. Ik denk dat uiteindelijk de service en de gastvrijheid je nog langer bij blijven dan hoe de locatie eruitziet.”