Discover the finest spaces
Delen

Zomerserie Duurzaamheid | geWoonboot: overgebleven broodjes gaan naar bootnomaden uit de buurt

Aandacht voor duurzaamheid is inmiddels onlosmakelijk verbonden met onze branche. Uit het Locatieonderzoek van High Profile Locaties van 2023 blijkt dat voor maar liefst 29 procent van de organisatoren van meetings en events duurzaamheid een doorslaggevende rol speelt bij de keuze van een locatie. En 20 procent is bereid meer te betalen als de locatie duurzaam is. Om je te helpen bij de zoektocht naar een duurzame venue, zetten we in deze zomerserie verschillende evenementenlocaties in de spotlights die op een unieke manier bezig zijn met duurzaamheid. In deze aflevering de geWoonboot. Mede-eigenaar Joan Kramer vertelt o.a. over hoe deze woonboot zelfvoorzienend kan zijn.

Wat maakt jullie uniek op het gebied van duurzaamheid?

,,Onze locatie is de allereerste autarkische woonboot die ooit is gebouwd in Nederland door een woningcorporatie in Zwolle. Autarkisch betekent dat de boot helemaal zelfvoorzienend is, ‘off the grid’. De boot werd in 2006 verkocht aan woonstichting de Kei in Amsterdam en werd toen het Kenniscentrum Duurzaamheid, hier in de NDSM-werf. Het centrum had als doel om studenten en mensen uit de politiek en het bedrijfsleven te betrekken en te informeren over duurzaam leven, vervoer en duurzame energie. Sinds 2012 is de geWoonboot in bezit van Jan Huisman en mij en heeft het de functie vergaderlocatie gekregen.
Hoe kan het dat we compleet zelfvoorzienend zijn?  Bijvoorbeeld dankzij de zonnepanelen die allemaal gekoppeld zijn aan accu’s beneden in de boot. En die accu’s zijn weer verbonden met omvormers om zo alle elektrische apparaten en verlichting te kunnen bedienen aan boord. Daarnaast hebben we een groen dak vol sedumplantjes die het regenwater opvangen en verzamelen. Vanaf een bepaald punt gaat het regenwater naar beneden in een grote tank van een paar duizend liter. En met dat regenwater spoelen we ons toilet door. De geWoonboot is de inspiratiebron voor Schoonschip, dit is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa in Amsterdam Noord. Ontwikkeld door de bewoners zelf. En er is inmiddels ook een geWoonboot 2; een nog duurzamere woning dan de geWoonboot, middenin Schoonschip.”

geWoonboot

Wat levert deze duurzaamheidsstrategie jullie op? En wat merken gasten ervan?

“Onze gasten raken geïnspireerd door ons verhaal en wat we doen. Door te laten zien en uit te leggen wat je doet, kun je duurzame zaadjes planten bij anderen. Verder werken we alleen maar met leveranciers die onze missie ondersteunen, zoals lokale partijen, social entrepreneurs en partijen die werken met biologische producten. Zo halen we al acht jaar de koekjes voor onze gasten bij een biologische bakkerij waar mensen werken als onderdeel van hun dagbesteding en werken we met een cateraar waar mensen met een verslavingshistorie een opleidingsplek hebben. Verder is het grootste deel van onze catering plantaardig of vegetarisch. Al ons afval scheiden we aan boord en voor het organische afval hebben we een wormenbak die de moestuin op de kade weer voedt. Dit alles laat onze gasten zien hoe wij het doen en brengt hen op ideeën.”

Welke duurzame stappen willen jullie nog zetten?

“Dat is een goede vraag. Ik heb inmiddels al een paar jaar een moestuin, maar dat is meer omdat ik het leuk vind. Ik heb niet echt een enorme oogst hoor, maar het is wel leuk om tomaatjes of verse kruiden uit eigen tuin te serveren bij de lunch. Ik merk dat gasten het groen om zich heen op de boot ook heel fijn vinden. Verder hebben we eigenlijk alles wel wat ons hartje begeert, denk ik. Een duurzaam bedrijf, een duurzaam huis. Wat ik nog wel zou willen is dat er een platform zou zijn waar je kennis met elkaar kunt delen op het gebied van duurzaam ondernemen. Er zijn best veel bedrijven die in transitie zitten en ik merk aan boord dat bedrijven vaak tegen dezelfde dingen aanlopen.”

Duurzaamheid

Waar moeten organisatoren van evenementen rekening mee houden wat duurzaamheid betreft?

“Er is nog wel een uitdaging op het gebied van transport. Veel mensen komen al wel met het OV. Ook zie ik het elektrische vervoer toenemen. Tijdens meetings en events zorgen we er meestal zelf voor dat er niet teveel eten overblijft. Er is altijd wel iets over, maar we hoeven nooit grote hoeveelheden weg te gooien. Als ik broodjes over heb, breng ik deze naar kunstenaars in de loods of de water nomaden bij ons op de NDSM-werf en zij verdelen dat dan weer onderling.”

Wat kan echt niet meer binnen de eventbranche vanuit een duurzaamheidsperspectief?

“Ik weet het eigenlijk niet zo goed. Ik ben zo gewend dat hier op de NDSM-werf duurzaam wordt gedacht. Bezoekers van events op de NDSM-werf komen met het OV en eventorganisatoren gebruiken bijvoorbeeld accupakketten in plaats van dieselaggregaten. Dat laatste hoeft ook echt niet meer. En weet je, als mensen aan komen rijden in benzine- of dieselauto’s dan heb ik daar geen mening over. Want ik denk dat iedereen doet wat hij kan op zijn eigen manier.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.