Discover the finest spaces
Delen

Zakelijke eendaagse en meerdaagse evenementen zonder overnachting mogelijk!

Misschien kom je net terug van vakantie, of geniet je nog van een aantal vrije dagen. Het nieuws rondom de nieuwe versoepelingen kunnen verwarrend voor je zijn! Daarom zijn we diep in de informatie van de Rijksoverheid gedoken om duiding te geven wat er nu allemaal wel mag. Stapsgewijs gaan we de 1,5 meter maatregel loslaten. Hiervoor heeft de overheid twee streefdata genoemd zodat er duidelijkheid en houvast is voor de branche. Dit zijn 20 september en 1 november.

De belangrijke punten op een rij

Stap vanaf nu

Het is nu (nog steeds) mogelijk om zakelijke evenementen, met en zonder coronatoegangsbewijzen, te organiseren. Ga je werken met toegangsbewijzen kan je de 1,5 meter loslaten waarbij de basis van het evenement zittend is. Denk daarbij binnen in een evenementenlocatie aan een congres of een productpresentatie van 1.500 personen, als de locatie dit op basis van twee derde van de capaciteit aan kan. Is de basis van het evenement staand, denk aan een personeelsfeest, dan kan dat nu enkel buiten of in een open tent tot maximaal 750 personen.

Werk je niet met coronatoegangsbewijzen dan geldt overal de 1,5 meter en kunnen meetings en events enkel op basis van een vaste zitplaats plaatsvinden. Met een maximale capaciteit op basis van 1,5 meter afstand. Denk hierbij snel aan een vergadering of meeting van 20 of 30 personen.

Stap vanaf 20 september*

Vanaf 20 september vervalt de 1,5 meter bij horeca en evenementen, waarbij locaties de verplichting hebben om vanaf 75 personen te gaan werken met coronatoegangsbewijzen. Het aantal van 75 personen geldt voor binnen en buiten, met of zonder zitplaats voor de gehele locatie. Vooralsnog geldt dat dus niet per ruimte, dit gaf minister-president Rutte aan tijdens de persconferentie van vrijdag 13 augustus.

*17 september is de eerstvolgende persconferentie waarin een definitief besluit wordt genomen over de aankomende versoepelingen.

Stap vanaf 1 november

Het streven is om het coronatoegangsbewijs (in Nederland) en alle andere beperkingen te laten vallen per 1 november.

Drie soorten coronatoegangsbewijzen

  • Vaccinatiebewijs
  • Negatief testbewijs van maximaal 24 uur oud
  • Herstelbewijs

De ervaring leert dat het gebruik van coronatoegangsbewijzen voor de gehele locatie geldt en niet per ruimte. Ongeacht of de ruimte een eigen toegang heeft.

Wat houdt dit alles concreet in?

Coronaregels voor (zakelijke) evenementen

Eendaagse (zakelijke) evenementen mogen dus doorgaan. Meerdaagse (zakelijke) evenementen zonder overnachting zijn tot en met 19 september ook toegestaan. Alleen met overnachting kan dat niet. De Rijksoverheid maakt een verschil tussen evenementen binnen en buiten, met of zonder coronatoegangsbewijzen, en evenementen met vaste zitplaats of staande evenementen.

Evenementen binnen, met coronatoegangsbewijs

Het evenement vindt binnen plaats en bezoekers hebben een vaste zitplaats. Een coronatoegangsbewijs is verplicht.

Bezoekers hoeven geen 1,5 meter afstand te houden en de bezoekersnorm is twee derde van de reguliere capaciteit.

Voorbeeld: Een productpresentatie van 1.000 personen in een zaal waar normaliter 1.500 personen in passen. Elke genodigde zit en heeft een coronatoegangsbewijs, zodat de 1,5 meter losgelaten kan worden.

Evenementen binnen, zonder coronatoegangsbewijs

Het evenement vindt binnen plaats en bezoekers hebben op basis van een vaste zitplaats. Er is geen coronatoegangsbewijs nodig, maar bezoekers houden 1,5 meter afstand van elkaar.

De grootte van de groep kan maximaal een derde van de reguliere capaciteit zijn, mits de afstand bewaard kan worden.

Voorbeeld: Een meeting  van 30 personen in een zaal waar normaliter 90 personen in passen. Zij houden allemaal 1,5 meter afstand van elkaar en hebben een vaste zitplaats.

Evenementen buiten, met coronatoegangsbewijs

Het evenement vindt buiten of in een open tent plaats, bezoekers hebben een vaste zitplaats. Een coronatoegangsbewijs is verplicht waardoor bezoekers geen afstand hoeven te bewaren.

De bezoekersnorm is maximaal 750 bezoekers of twee derde van de reguliere capaciteit voor grotere locaties.

Voorbeeld: Een “terrasfestival” met barbecue voor 1000 personeelsleden bij een buitenlocatie die ruimte heeft voor 1.500 personen. Iedereen heeft een eigen zitplaats en een coronatoegangsbewijs. Zij hoeven geen afstand te bewaren.

Evenementen buiten, zonder coronatoegangsbewijs

Het evenement vindt buiten plaats en bezoekers hebben een vaste zitplaats. Er is geen coronatoegangsbewijs nodig en bezoekers houden 1,5 meter afstand van elkaar.

De bezoekersnorm is een derde van de reguliere capaciteit, mits de afstand bewaard kan worden.

Voorbeeld: Teambuilding met 100 personen waar normaliter plaats is voor 300. Iedereen houdt 1,5 meter afstand.

Eendaagse evenementen waarbij de basis staand is

Eendaagse evenementen waarbij de basis staand is, zijn toegestaan als ze buiten of in een open tent met toegangsbewijzen plaatsvinden. De 1,5 meter vervalt en er geldt een maximum van 750 personen.

Medewerkers en artiesten, die geen coronatoegangsbewijs hebben, worden dringend geadviseerd een zelftest te doen voor het evenement.

Alle aanwezigen krijgen het advies om op dag 5 na het evenement een zelftest te doen.

Voorbeeld: Een personeelsfeest van 750 personen.

Meerdaagse (zakelijke) evenementen zonder overnachting

De Rijksoverheid kondigt op 17 september, tijdens een nieuwe persconferentie aan, of meerdaagse evenementen vanaf 20 september weer mogelijk zijn. Tot die tijd blijft het bij evenementen waar dezelfde groep mensen niet langer dan 24 uur bij elkaar verblijft. Meerdaagse evenementen zoals beurzen, meetings en congressen kunnen dus gewoon doorgaan, als de groep mensen elke dag maar niet langer dan 24 uur bij elkaar is.

Een beurs kan ook een eendaags evenement zijn. Hierbij is er sprake van doorstroom van bezoekers en daarbij geldt er een regel van 5 vierkante meter per persoon.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.