Discover the finest spaces
Delen

Welk horecaconcept gaan we zien in De Mariënhof Amersfoort?

‘Delen is het nieuwe hebben’, stellen pandbewaarders Pieter Aalbers en Adriaan Derksen van De Mariënhof. Onder dat motto besloten zij de locatie de Mariënhof in Amersfoort te delen met jonge, creatieve ondernemers. Met de Hart & Zielprijsvraag maken startende ondernemers kans op twee jaar lang gratis gebruik van de serre en het terras van de evenementenlocatie en een startbudget om het plan uit te voeren.

Tot 2001 waren twee sterrenrestaurants van chef-kok Jon Sistermans in het voormalige klooster gevestigd. Sinds die tijd is het gebouw gesloten voor de dagconsument, maar is het alleen nog te huur voor evenementen en congressen. De huidige pandbewaarders, Pieter Aalbers en Adriaan Derksen van The Attention Group – die ook Slot Zeist en het Muntgebouw in Utrecht exploiteren – willen de Mariënhof weer toegankelijk maken voor de inwoners van Amersfoort. De Hart & Zielprijsvraag is de eerste stap.

Business plan

Op de oproep van de Mariënhof kwamen in totaal 85 reacties en 22 inschrijvingen van creatieve startende ondernemers. Daaruit werden de negen beste plannen geselecteerd voor de halve finale. “Alle deelnemers krijgen een dagdeel training hoe ze een businessplan moeten opstellen. En ze mogen altijd advies vragen aan alle leden van de jury.”

De jury bestaat uit negen experts, ieder met een eigen vakgebied. Zo is er een marketing expert, een PR adviseur, enkele horecaondernemers, een accountant en Pieter Aalbers en Adriaan Derksen zelf. “De jury legt de plannen langs de meetlat. Operationeel, maar de plannen worden ook financieel doorgerekend. Daaruit worden maximaal drie finalisten gekozen.”

Twee deelnemers aan de wedstrijd willen hun plan alvast delen met GreaterVenues, en geven zo een sneak preview van wat de Mariënhof te wachten kan staan.

“De pandbewaarders willen de Mariënhof weer toegankelijk maken voor de inwoners van Amersfoort.”

Buuf in de Serre

Bij Buuf in de Serre van Cesare Bentvelzen en Carmen Visser draait het allemaal om taart. “We hebben het hier niet over een vlaai, een prachtig kunstige taart of een slagroomtaart. Onze taarten zijn ambachtelijk en eerlijk, gericht op smaak en niet op uiterlijk. Goede koffie en thee van een hoge kwaliteit met een huisgemaakt koekje maken het genot van de taartpunt compleet.”

De twee Amersfoortse ondernemers hebben een ‘industrieel-huiselijke sfeer’ voor ogen en kunnen de geur van hun taart in de serre al ruiken. “Grote tafels bieden ruimte voor zowel grote als kleine gezelschappen. Een strakke rustige inrichting met huiselijke accenten en het belangrijkste: de geur van vers gebak. De prachtige klassieke serre biedt van nature veel licht en ruimte. Muziek, het geluid van de oven en een pruttelend koffiezetapparaat versterken de huiselijke sfeer.”

“De prachtige klassieke serre biedt van nature veel licht en ruimte. Muziek, het geluid van de oven en een pruttelend koffiezetapparaat versterken de huiselijke sfeer.”

Koffie-, Wijn- en Amusebar

Het concept Koffie-, Wijn-, en Amusebar van Erik van Bommel en Eline Groenendijk staat de leefwijze van de oude kloosterlingen voor. “In die leefregels staat o.a.: ‘… praten en lachen, elkaar een vriendendienst bewijzen, samen boeken lezen, elkaar iets leren, (…) gemakkelijk overstappen van een lichte conversatie naar een gesprek over de diepere dingen van het leven’. Onder het genot van goede koffie, heerlijke wijnen en smaakvolle spijzen zullen deze oude idealen in de Serre herleven. Door kleine gerechten te serveren willen wij het motto: ‘delen is het nieuwe hebben’ uitdragen.”

Sleuteloverdracht

Aalbers is ervan overtuigd dat er een goede winnaar uit de wedstrijd naar voren zal komen. “Alle finalisten hebben goede concepten, die ik zelf nooit zou hebben bedacht. Ze durven allemaal op een bepaalde manier te ondernemen, te werken vanuit hun passie. Het leuke is dat het nu al een bepaalde flow aan het bedrijf geeft. Het gaat minder over de zaalverhuur, en veel meer over de storytelling. Het is leuk om zo bezig te zijn met je passie, ondernemen vanuit je hart.”

Op 1 mei nemen de drie beste concepten het tegen elkaar op in de finale. “De jury maakt een top 3, en het publiek doet dat ook”, vertelt Aalbers. “Daaruit wordt gewogen een beslissing genomen. De winnaar krijgt de sleutel en een startbudget, en is diezelfde avond de eigenaar van een zeer bijzondere locatie.”

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.