Van Grace Theater tot ‘Rode Doos’
‘De avonturen van de Rode Doos’: het zou de titel van een sprookjesboek kunnen zijn. De evenementenhal was een stormachtig – zij het wat kort – leven beschoren. Na amper veertien jaar gaat het markante bouwwerk definitief tegen de vlakte. Voor eigenaar Black Box Real Estate is het financieel niet langer haalbaar om de hal in Utrecht te exploiteren, zo schrijft het AD deze week. Per 1 april is het contract met de gemeente ontbonden en wordt de Rode Doos afgebroken.
Grace Kelly
In 2001 zag de evenementenhal het eerste levenslicht naast de ArenA in Amsterdam Zuid-Oost, onder de naam Grace Theater. Het gebouw was speciaal ontworpen als thuistheater voor de nieuwe musicalproductie Grace, over het leven van filmster en prinses van Monaco Grace Kelly. Een groots project van Bert Maas, die droomde van een internationale successhow met bijbehorend reizend theater. Het theater was gebouwd voor tijdelijk gebruik – de bedoeling was dat de theatervoorstelling na een paar jaar inclusief theater door Europa zou reizen. Het theater werd opgebouwd uit een stalen portaalconstructie. De delen zijn in elkaar geschroefd, en kunnen dus moeiteloos worden gedemonteerd en elders opnieuw opgebouwd. De Rode Doos, zoals we die nu kennen langs de A2 bij Leidsche Rijn, was toen nog niet zichtbaar. De gehele gevel was afgedekt met beschilderde doeken.
[Foto: Nbtw.com]
Pepsi Stage
Het leven als Grace Theater was echter van korte duur: de bezoekersaantallen van de musical bleven achter bij de verwachtingen. Al binnen een jaar ging de productie failliet, en bleef het gebouw leeg achter.
“Het gebouw was speciaal ontworpen als thuistheater voor de nieuwe musicalproductie Grace, over het leven van filmster en prinses van Monaco Grace Kelly.”
Heineken Musical Hall, even verderop gelegen, zag brood in de hal en nam de exploitatie van het gebouw over. De naam werd gewijzigd in Pepsi Stage, de beschilderde doeken werden vervangen door een gevel in Pepsi-blauw-zwart-wit, en voor het eerst werd de rode kubus zichtbaar. De hal werd ingezet voor cabaret, musicals en popconcerten. Hierbij was wel al direct bekend dat de locatie van tijdelijke duur zou zijn, want het pand zou uiteindelijk wijken voor Entertainment Centre Getz.
[Foto: Bartvisser.nl]
Vredenburg Leidsche Rijn
In 2007 werd bekend dat de evenementenhal een derde leven kreeg in Utrecht, om daar de grotere producties van Muziekcentrum Vredenburg te huisvesten tijdens de verbouwing. Vanwege de komst van TivoliVredenburg ging een gedeelte van het muziekcentrum in Leidsche Rijn tegen de vlakte. Het was in Utrecht dat het gebouw de naam Rode Doos kreeg opgespeld, vanwege de opvallende kleur en vorm. Ook hier was al snel duidelijk dat het om een tijdelijke duur ging: na de opening van TivoliVredenburg in 2014 zou de hal worden afgebroken om wederom elders worden opgebouwd. Op het terrein zou later winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum-Oost verrijzen.
Roze Doos
Het afgelopen half jaar was nog sprake van een verhuizing van het gebouw naar Den Haag, om daar tijdelijk onderdak te bieden aan het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater. Maar dat bleek financieel niet haalbaar. De laatste maanden diende het pand als pop-up bioscoop van CineMec. De rode kleur van de beplating was in de loop der jaren dusdanig verbleekt, dat de Rode Doos in zijn laatste dagen weer een nieuwe naam kreeg: de Roze Doos.
Het materiaal van de evenementenhal wordt deels verkocht en deels gerecycled, zo meldt Erik Molenaar van Black Box Real Estate in het AD. Onder andere de buitenbeplating van het gebouw zal worden hergebruikt.