Discover the finest spaces
Delen

SCALA in Jaarbeurs Utrecht: intiem, meeslepend en ook nog corona-proof

Wat maakt een theaterbezoek tot een theaterbezoek – een unieke beleving die je in weinig andere locaties kunt ervaren? En is dat gevoel na te bootsen op een andere plek, volgens de laatste corona-maatregelen? Voor die uitdaging stonden Jaarbeurs Utrecht en partners IINII, Senf Theaterpartners, Mertens AVR, Coreworks en Fraai Projecten toen zij afgelopen jaar SCALA bouwden: een grootse en tegelijkertijd tóch intieme corona-proof theater- en congreslocatie waar 650 tot 1050 gasten van een congres of voorstelling kunnen genieten. Deze tijdelijke, compleet ingerichte locatie in de Jaarbeurs is sinds afgelopen september geopend en is nog beperkt te boeken tot en met 18 juli. Dus wees er snel bij!

In die opzet is Jaarbeurs erg goed geslaagd. Vanaf de entree van SCALA word je meegenomen in een onvergetelijke beleving, waarin je volledig aan de hand wordt genomen en je bij afstand houden en hygiëne eigenlijk niet hoeft stil te staan. Het begint met zaken als gespreide entree, waarbij bezoekers over tijdsloten worden ontvangen. Vervolgens word je naar een eigen cateringgedeelte begeleid, die als grote terrassen verspreid liggen door de grote Jaarbeurs hal. Over een lange zwarte loper loop je langs deze terrassen die qua setting en sfeer zijn geïnspireerd op wereldsteden als Havana, Parijs en Marrakech – prachtig aangekleed door Fraai Projecten – en neem je plaats op het terras en bij de tafel die op jouw ticket staat aangegeven. Hier kun je op veilige afstand van je medebezoekers en toch op een bruisend en sfeervol terras genieten van een drankje of hapje tot je wordt opgeroepen om naar je stoel te gaan. Aan het eind van de loper vang je al een glimp op van SCALA – een imposante hoge, halfronde steigerconstructie.

Placering en doorstroom

Hiermee voldoet SCALA aan twee belangrijke vereisten om grote groepen te ontvangen: placering en doorstroom van gasten. Rij voor rij worden gasten vanaf de terrassen het theater ingelaten, om eerst plaats te nemen in de zaal en vervolgens verdieping voor verdieping de loges in de steigerconstructie te vullen. Slim is ook dat de indeling van de stoelen in de zaal flexibel is ingericht. Bezoek je een van de voorstellingen in de avond, dan is rekening gehouden met het feit dat er zich meerdere gasten uit een huishouden onder de gasten bevinden en staan de stoelen in groepen dichter bij elkaar – en is er afhankelijk van hoeveel groepen er komen plaats voor maximaal 1050 gasten. Overdag is SCALA ingericht voor zakelijke evenementen, staan alle stoelen op ruime afstand van elkaar en is er plek voor 650 gasten.

In de zaal zelf valt vooral op dat de setting ondanks de grote afstand tussen de stoelen erg intiem is. Zelfs vanuit de loges op de bovenste rij heb je het gevoel vlak bij het podium te zitten. Ook de aankleding van de zaal helpt natuurlijk mee. Omdat SCALA voor langere tijd zal blijven staan, kon ze worden uitgerust met prachtige apparatuur en belichting, zodat elk optreden en zakelijk event hier fantastisch uit de verf komt.

De grote vraag blijft natuurlijk: is een concept als SCALA ook toekomstbestendig? Zouden we dit ook kunnen zien wanneer corona volledig achter de rug is? Commercieel directeur van Jaarbeurs Peter van der Veer denkt van wel: “Doordat je dit op een andere manier moet organiseren, zorgt het ook voor nieuwe creativiteit. We hebben bepaalde zaken getackeld die we wilden vermijden, zoals lege stoelen. We willen dat evenementen hier impact maken, dus iedereen zit dichtbij het podium. Je moet de zangers en zangeressen op de zangkwaliteit kunnen beoordelen en de mensen op het podium in de ogen kunnen kijken. En we bieden table service voor de horeca, dus het is ook nog eens echt een luxe avondje uit. De bedoeling is dat je hier niet ervaart wat er niet kan, maar vooral hoe het wél kan!”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.