Discover the finest spaces
Delen

Jaarbeurs Utrecht schakelt MVRDV in voor ontwerp vernieuwde locatie

Eén van de grootste venues in het land, Jaarbeurs Utrecht, gaat flink vernieuwen. Dat blijkt uit het voorwoord van Jaarbeurs CEO Albert Arp in het jaarverslag over 2017. Voor de vernieuwing is de internationaal bekende architect Winy Maas ingeschakeld van MVRDV – bekend van de Markthal in Rotterdam en het nog te bouwen Collectiegebouw van Museum Booijmans van Beuningen.

 “Onze ambitie is om een toonaangevende evenement- en congresorganisatie te worden. Landelijk en op termijn ook internationaal”, zo schrijft Arp in het voorwoord. “Dat bereiken we door als organisatie hard te werken en de pijlen te richten op groei in alle facetten. Samen werken we aan een duurzame en zeer krachtige Jaarbeurs, met een intense klantfocus, gericht op het creëren van bijzondere ontmoetingen, die waardevol zijn voor onze samenleving en (internationale) economie.”

In 2016 werd ook al een plan gepresenteerd om de Jaarbeurs te restylen, destijds door architectenbureau Cepezed. Illustratie: Cepezed

Verantwoord en duurzaam

Er is al langer sprake van een renovatie in de locatie. In 2016 werd het vorige masterplan getoond, gericht op verduurzaming, efficiënter ruimtegebruik en betere logistiek. Al snel bleek dat er echter een nieuwe versie van het masterplan nodig was. “Het plan was namelijk al opgesteld voor de nieuwe strategie was geformuleerd. We hebben de ambitie om Jaarbeurs als ultieme ontmoetingsplek bij de Europese top te laten horen en dat vraagt om een vertaling naar een ontwikkeling van onze venue met lef.”

Architect Winy Maas van MVRDV moet gaan bouwen aan ‘een echte nieuwe Jaarbeurs met de volgende waarden als uitgangspunt: duurzaamheid, leefbaarheid, populariteit.’ De Jaarbeurs, met jaarlijks 2,5 miljoen bezoekers, voelt de noodzaak en verantwoordelijkheid om te focussen op duurzaamheid. In 2018 zal de eerste stap worden gezet met de installatie van een Tesla Powerpack van 400 kW – een batterij die het mogelijk maakt om bij het complex geparkeerde auto’s op te laden met zonnestroom. Uiteindelijk is het doel om energieneutraal te worden. “We willen echt een voorbeeld creëren, bijvoorbeeld op het gebied van circulariteit. Deze doelstelling past bij Healthy Urban Living als hét speerpunt van stad en regio. We omarmen gezamenlijk de ambities op het gebied van groen, gezond en slim.”

[Bron: Jaarverslag Jaarbeurs 2017]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.