Discover the finest spaces
Delen

Road down memory lane: vijftig jaar Rotterdam Ahoy

Er zijn maar weinig mensen die de iconische evenementenlocatie Rotterdam Ahoy niet kennen. De plek waar talloze legendarische concerten werden gehouden, sportwedstrijden te zien waren en internationale beurzen een podium vonden, bestaat dit jaar vijftig jaar. Op 15 januari 1971 werd de basis van het huidige complex, dat toen Sportpaleis Ahoy heette, geopend door Prins Claus. We duiken in de geschiedenis van deze bijzondere locatie.

Eigenlijk ontstond Ahoy als evenementenhal al in 1950; vanwege het voltooien van de wederopbouw van de Rotterdamse haven werd de tentoonstelling ‘Rotterdam Ahoy!’ georganiseerd. Hiervoor werd een tijdelijke hal neergezet op de plek waar later het Erasmus MC werd gebouwd. Deze hal bleef uiteindelijk nog tot 1966 staan en er vonden verschillende tentoonstellingen en events plaats. De bouw van het huidige complex begon in 1968 en draaide om een vaste wielerbaan en drie tentoonstellingshallen. Prins Claus opende Sportpaleis Ahoy tijdens de Zesdaagse in 1971.

Bekijk hier een video van de opening van Ahoy in 1971:

Rotterdam Ahoy

In het openingsjaar trok het gloednieuwe Sportpaleis Ahoy meteen een grote naam naar Rotterdam: Pink Floyd. Volgens de jubileumwebsite van Ahoy werd de evenementenlocatie hierdoor meteen ‘op de kaart gezet’. Andere legendarische artiesten en optredens volgden, Queen in 1977 bijvoorbeeld, Frank Zappa in 1980 en de jaarlijkse events De Vrienden van Amstel Live sinds 1999 en het North Sea Jazz festival sinds 2006 tot nu. Verder was en is Ahoy ook vaak de locatie waar topsport werd beoefend. Zo wordt het ABN AMRO World Tennis Tournament al bijna vijftig jaar in Ahoy georganiseerd en werd het record ‘meeste toeschouwers bij een volleybalwedstrijd in Nederland’ verbroken tijdens het EK Volleybal Vrouwen in Rotterdam Ahoy in 2015.

In de afgelopen vijftig jaar werd er ook heel wat aan en afgebouwd bij de bekende locatie. Al in 1980 werden er twee hallen bijgebouwd en in 1988 werd het hele complex gerenoveerd. Toen werd ook de wielerbaan afgebroken, die inmiddels weinig gebruikt werd, om meer ruimte te hebben voor evenementen. In 1997 kwam er een zesde evenementenhal en een ontvangsthal bij. Ook kwamen er kantoren, horeca en kleinere congres- en vergaderruimten. De laatste toevoeging aan het enorme complex is het onlangs geopende Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage dat sinds eind 2020 helemaal af is.

Het was de bedoeling om groots uit te pakken rond het vijftigjarige jubileum van Rotterdam Ahoy. “Dat wilden we doen met een feestweekend voor al onze relaties en de officiële opening van het gloednieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage. Uiteraard hebben we die plannen onder de huidige omstandigheden in de koelkast gezet en hopen we later in het jaar alsnog samen te kunnen komen en deze mijlpaal live te vieren. We bestaan tenslotte een heel jaar vijftig jaar en zijn gemaakt voor live ontmoetingen!” vertelt algemeen directeur Jolanda Jansen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.