Discover the finest spaces
Delen

Hoe Rotterdam Ahoy haar ecologische footprint radicaal verminderde

Helemaal van het gas af en 100 procent van de energie die wordt verbruikt is duurzaam: een indrukwekkende prestatie voor een evenementenlocatie van maar liefst 54.000 vierkante meter. Bij Rotterdam Ahoy is duurzaamheid inmiddels in elk facet van de bedrijfsvoering verankerd. Director of Conventions Mirjam van de Kamp vertelt over hoe Ahoy op verschillende manieren, samen met partners en klanten, aan een duurzame toekomst bouwt.

“Met 2,3 miljoen bezoekers per jaar voelen wij de noodzaak en verantwoordelijkheid om gasten, bedrijven en evenementenplanners bewust te maken van onze gezamenlijke impact op het milieu. We zien ook steeds meer event planners die bewust kiezen voor een venue die klimaatbewust werkt”, vertelt Mirjam.

“We dragen bij aan een vermindering van het aantal broeikasgassen door met ons gebouw volledig gasloos te zijn. Daarnaast verbruiken we 100 procent duurzame energie doordat we onder andere 5442 zonnepanelen op ons dak hebben liggen.” Verder zijn er nog allerlei andere duurzaamheidsinitiatieven op het gebied van afvalbeheer, mobiliteit en watergebruik. Ook zijn er plannen om een waterbuffersysteem te bouwen.

Rotterdam Ahoy

Samenwerking is de spil van de duurzaamheidsinitiatieven van Rotterdam Ahoy. Het betrekken van klanten, lokale organisaties, gelijkgestemde bedrijven en branchepartners bleek cruciaal. Mirjam: “Ik geloof in de kracht van samenwerking met onze klanten. En daarnaast in het delen van kennis over duurzame initiatieven tijdens de organisatie van congressen en meetings. Dat zorgt allemaal voor vooruitgang. Elk event is een wederzijdse kans voor verbetering. We laten ons hierbij graag inspireren door de ambities en ervaringen van onze klanten.”

Voorbeelden van duurzame initiatieven van klanten zijn bijvoorbeeld het verstrekken van openbaar vervoerkaarten voor alle deelnemers van een bepaald event. Maar ook de bewegwijzering en de lanyards, die op een beurs uitgedeeld worden, laten maken van duurzame materialen. Deelnemers van events de mogelijkheid bieden om online deel te nemen aan vooraf opgenomen sessies of het schenken van overgebleven tentoonstellingsitems aan een lokaal goed doel zijn andere duurzame acties die Rotterdam Ahoy voorbij zag komen.

Blijven vernieuwen

De gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven bij Rotterdam Ahoy hebben tastbare resultaten opgeleverd. “Verminderd energieverbruik, strategieën voor afvalvermindering en de adoptie van milieuvriendelijke initiatieven hebben de milieu-impact van onze locatie aanzienlijk verminderd” legt Mirjam uit. “Ook in de toekomst blijven we steeds vernieuwen en onze strategie verfijnen. Om onze klanten op die manier een optimale event experience te bieden én om voortdurende duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken.”

Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC)

In 2020 opende Rotterdam Ahoy een gloednieuw congrescentrum: het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC). Dit state-of-the-art congrescentrum telt 35 verschillende zalen, een indrukwekkend auditorium (RTM Stage), ruime foyers en staat direct in verbinding met 30.000 vierkante meter beurs- en evenementenhallen. Ook in de architectuur van dit mega complex is natuurlijk rekening gehouden met duurzaamheid. Zo ligt er een mossedumdak op het dak van 1713 vierkante meter. Mirjam: “Dit dak werkt CO2 verlagend; 300 vierkante meter zorgt al voor een compensatie van één ton aan CO2, oftewel een realisatie van 5,71 ton compensatie. Doordat het dak ook de isolatiewaarde van het RACC verhoogt, is er daarnaast minder energie nodig om te stoken of te koelen.”

Grootste auditorium van Nederland

Het RACC heeft 35 verschillende zalen met aangrenzende foyers, een auditorium met flexibele wanden en zes evenementenhallen. Hierdoor is het een ideale locatie voor zowel grote internationale congressen als meer intieme zakelijke bijeenkomsten vanaf 150 personen. “RACC’s multifunctionele auditorium (RTM Stage) heeft 2.850 zitplaatsen en is voorzien van cutting edge technologie. De zaal is uit te breiden naar een XL-variant voor 4400 personen en is hiermee het grootste auditorium in Nederland”, vertelt Mirjam. “Het is een modern gebouw met ruimtelijke architectuur, dat je kunt zien als een blanco canvas. Je kunt alles dus precies zo aanpassen zoals jij wil om om de perfecte ambiance voor je event te creëren!”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.