Discover the finest spaces
Delen

Museum de Lakenhal Leiden open na restauratie en uitbreiding

Na een restauratie en uitbreiding van ruim twee jaar is Museum de Lakenhal in Leiden weer geopend. Het museum heeft er onder andere een nieuwe vleugel bijgekregen die ruimte biedt aan tijdelijke tentoonstellingen. De vaste collectie beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid vanaf de zestiende eeuw tot nu is voortaan permanent te zien. Het museum verhuurt ook ruimtes voor zakelijke events, dus combineer die vergadering eens met wat Hollandse kunst en cultuur!

Door de restauratie is het 17e-eeuwse stadspaleis nu weer in volle glorie te bewonderen. In het gerestaureerde museum zijn bekende topstukken te zien zoals ‘Het Laatste Oordeel’ (ca. 1526-27) van Lucas van Leyden, de ‘Brillenverkoper’ (ca. 1624) van Rembrandt van Rijn en ‘Contra-Compositie VII’ (1924) van Theo van Doesburg. De nieuwe tentoonstellingszalen bieden ruimte aan hedendaagse fotografie uit de collectie. Ook kregen tien hedendaagse kunstenaars en vormgevers de opdracht om in het kader van de restauratie en uitbreiding een bijzondere ingreep te doen in het gebouw. Zo ontwierpen Maarten Kolk en Guus Kusters bijvoorbeeld een ‘Rembrandtpalet’ voor alle collectiezalen, op basis van 17e-eeuwse pigmenten. Ilja Leonard Pfeiffer schreef een gedicht over het verstrijken van de tijd.

Internationaal ontwerp

Sinds 1874 is het stadsmuseum gevestigd in de monumentale Laecken Halle uit 1640. Voorheen was dit een keurhal voor het bekende Leidse laken, een wollen stof die wereldwijd verhandeld werd. Deze geschiedenis is door het architectenteam zoveel mogelijk benadrukt. Dat zie je onder andere in de vernieuwende aandacht voor ambachtelijkheid, het bijzondere materiaalgebruik en het grote oog voor detail. De restauratie stond onder leiding van het internationaal gerenommeerde bureau van Julian Harrap Architects uit Londen, die voor het eerst in Nederland werkten. De nieuwbouw én het volledige interieurontwerp werden ontwikkeld door de jonge, talentvolle architectencombinatie Happel Cornelisse Verhoeven uit Rotterdam.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.