Discover the finest spaces
Delen

Hoe de coronacrisis de livestream business in een stroomversnelling bracht

Over vijftig jaar zullen onze kinderen in de klas hoogstwaarschijnlijk vragen moeten beantwoorden over de coronaperiode. Wie was toen minister-president en wat was het idee achter de avondklok? Misschien is het leven over vijftig jaar wel zo aangepast naar aanleiding van de ontwikkelingen die we de afgelopen anderhalf jaar doormaken. Iedereen van ons heeft er mee te maken gehad en de pandemie heeft veel effecten gehad op onze samenleving. De evenementenindustrie heeft het zwaar te verduren gehad en er zijn veel mensen hard geraakt. Bedrijven zijn zich meer gaan richten op online, hebben veranderingen doorgemaakt en zijn op zoek gegaan naar creatieve oplossingen om toch bezig te kunnen blijven. Weinig bedrijven werkten in de livestream business, maar door de coronacrisis kwam dit in een stroomversnelling.

Bastiaan Bakker is eigenaar van een events en marketing bedrijf in Leiden. “Voor corona uitbrak, was ik voornamelijk gefocust op fysieke evenementen,” vertelt hij. “Alles van ondernemersdagen met 40 tot 100 bezoekers, tot aan het Filmfestival wat ik in Leiden voor 40.000 man organiseer. Eigenlijk alles met de nadruk op aanwezigheid van publiek.” Toen de coronacrisis uitbrak in 2020 werd alles vrijwel meteen stopgezet. Evenementen gingen niet meer door, mensen moesten thuiswerken en de wel zo bekende maatregelen werden ingezet. Was dit een einde voor evenementen? Voor Bastiaan niet. Hij speelde snel in op het organiseren van online events en de livestreaming business.

Online events

“Net als voor de hele wereld, kwam het leven ook voor mij tot stilstand. Ik ben vijf van de zes opdrachtgevers kwijtgeraakt. Gelukkig mochten we een congres organiseren in oktober 2020 samen met een opdrachtgever waar ik nog steeds veel klussen mee samen doe. Op dat moment moesten we knopen doorhakken. Voornamelijk op het gebied van fysiek of online. We hebben toen gekozen voor een volledig digital event, ook omdat het in samenwerking met een overheidsgerelateerde instelling was. Vanaf begin mei lag de hele focus op het herschrijven van de draaiboeken naar online. Het originele event zou in Den Bosch zijn met 800 personen. Uiteindelijk is het een waanzinnig goede keuze geweest om het online te doen. We zagen de bezoekersaantallen stijgen en uiteindelijk hadden we een verdubbeling, van 800 naar 1600 man.”

Het organiseren van een live event is heel anders dan een digitale bijeenkomst. De spanningsboog van iemand die achter een laptop naar een livestream kijkt, is veel korter dan wanneer iemand in een zaal zit. Daarnaast vindt Bastiaan de spanning of alles goed gaat komen veel groter dan bij een fysiek evenement. Hij zegt: “Ik wist altijd wat er precies ging gebeuren. Er is een ruimte geregeld, er is een podium en dit zijn de sprekers. Je belt met een techniekbedrijf en zet alles op. In de livestream business is het anders. Je kan een draaiboek schrijven, maar tot aan de aftiteling heb ik niet echt de controle. Je werkt met internetverbindingen die gammel kunnen zijn en met sprekers die over de hele wereld thuis zitten. Je kan die zes keer van tevoren briefen, maar als zoonlief opeens een videospel aan het downloaden is dan kan dat veel invloed hebben op de verbinding.”

Toekomst in de livestream business

Dat Bastiaan wel positief is over deze ontwikkelingen in de livestream business is duidelijk. “Ik denk dat ik deze tak van sport op de lange termijn hartstikke leuk ga vinden, omdat ik weet dat dit blijvend is. Het bereik voor bedrijf is vele malen groter,” vertelt hij. “Fysiek hebben mensen een spanningsboog van anderhalf uur, online is dat maximaal 20 minuten. Je hebt veel meer concurrentie van de browser die openstaat. Het lijkt me heel gaaf om op termijn zulke strakke shows te produceren waarbij mensen geboeid blijven en ook terugkomen!”

“Ik heb mega veel zin in die ontwikkelingen. Het staat allemaal nu nog in de kinderschoenen en ik denk ook dat de televisie-industrie met een schuin oog gaat kijken naar hoe wij als eventmanagers gaan ontwikkelen. De manier waarop wij als creatieve sector de kijkers thuis dusdanig aan ons weten te binden kan voor de televisiemakers in Hilversum heel interessant zijn!”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.