Discover the finest spaces
Delen

Nieuwe Nardinc vleugel stoomt Singer Laren klaar voor de toekomst

Singer Laren is bezig met het aanbouwen van een gloednieuwe vleugel waar vijf ruimtes en een tuinkamer voor meetings en events komen. In 2018 schonk Els Blokker haar hele privékunstcollectie aan het museum. Om deze een mooie plek te geven wordt de spectaculaire vleugel aangebouwd. Ook de optie voor zakelijke evenementen is dus aanwezig. En zeg nou zelf, vergaderen tussen de kunst, wie wil dat nou niet?

In 2019 wordt de verbouwing bekend gemaakt. Uit de ontwerpen wordt al snel duidelijk dat de nieuwe vleugel een mooi aanvulling wordt op de rest van het complex. Met veel ramen en de tijdloze modernisme sluit het goed aan op de huiselijke omgeving van Singer Laren.

Lichthapper in De Tuinkamer

De zon schijnt en er loopt een handvol mensen door de museumtuin. De sfeer is goed, want iedereen is blij dat het weer mag. De tuin, die is ontworpen door internationaal bekend landschapsarchitect Piet Oudolf, ligt er prachtig bij. Tussen wuivende grassen door kijken we naar een enorm doek, waar een impressie van de nieuwe vleugel op te zien is. De bouw is al ver gevorderd. Karen Kuhbauch, hoofd commerciële zaken, wijst naar een soort toren die boven het doek uitsteekt. “Je kan het inderdaad een soort schoorsteen noemen,” zegt ze lachend, “maar het is een lichthapper. Door de vorm valt er een enorme straal licht de Tuinkamer in. De ruimte zelf is wat donkerder, waardoor je echt de focus kan leggen op een bepaald onderwerp of persoon.”

Langs de verschillende beelden vervolgen we onze weg door de tuin. Geluiden van de bouw achter het doek komen ons tegemoet. Karen en haar collega Johan die ons vergezeld, kijken elkaar aan en besluiten dat we wel even achter het scherm kunnen kijken. Een betere sneakpreview kan je niet krijgen. Van dichtbij komt de vleugel echt tot leven. “Door dat grote raam kijk je van binnenuit naar de tuin. Op die manier lijkt het net een levend schilderij,” vertelt Karen.

Vergaderen tussen de Nardinc collectie

De Nardinc vleugel krijgt vijf zalen. “Het leuke is dat je bij een zakelijk event echt tussen de collectie doorloopt. De zalen beslaan vierhonderd meter, waarvan de helft nieuw wordt aangebouwd.” In De Tuinkamer is tijdens een receptie plaats voor 60 personen, voor een sit down dinner 50. De nieuwe vleugel is een toevoeging op het museum en de concertzaal. “Uiteindelijk vormt het hele gebouw een U-vorm. Er wordt daarnaast altijd gezocht naar een manier om ‘De Wilde Zwanen’ in beeld te houden.” De dieren zijn altijd trouw aan elkaar en waren, om onder andere die reden, belangrijk voor Anna en William Singer, die in 1911 de gelijk genaamde villa lieten bouwen.

Singer Laren ligt aan de rand van het schilderachtig dorp Laren. Er komen veel bekende kunstenaars uit de omgeving vandaan en terwijl we door de beeldentuin lopen, is dat duidelijk merkbaar. Na het overlijden van William liet Anna Singer een museum en concertzaal aanbouwen voor haar kunstcollectie. Haar idee was om de kunst die zij bezat, te delen met de gemeenschap. Toen het museum in 2018 de privécollectie van Els en Jaap Blokker-Verwer ontving, sloot dit goed aan bij het idee van Anna. “Ook zij wilde de collectie delen met de gemeenschap, zodat iedereen die dat wil ervan kan genieten.” Evenementen op zo’n locatie zijn natuurlijk erg bijzonder en iedereen die aanwezig is, kan rekenen op het hele verhaal van de bijzondere geschiedenis van de locatie.

De opening van de Narninc vleugel zal in het voorjaar van 2022 plaatsvinden. Dus we moeten nog even geduld hebben. Op dit moment gaan de dakpannen erop, zodat het geheel mooi bij elkaar aansluit. Tot die tijd is het museum nog steeds te boeken voor allerlei zakelijke events midden tussen kunst en natuur.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.