Singer Laren

Evenementen tussen de kunst, bij Singer thuis

Als je het hebt over een locatie met een verhaal, dan springt er één direct tussenuit. De geschiedenis van Singer Laren is een bijzondere en gaat terug naar 1911. Toen liet het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer villa De Wilde Zwanen bouwen in het kunstenaarsdorp Laren. Tegenwoordig is Singer Laren een unieke evenementenlocatie met een museum, klassieke villa, een prachtige beeldentuin met kas, een theater en de gloednieuwe Nardinc vleugel. Je ervaart hier de meest spectaculaire evenementen midden tussen de kunst. 

Waar begin je als je een locatie als Singer Laren beschrijft? Zodra je de locatie ziet liggen, merk je meteen dat dit een plek is waar kunst en geschiedenis echt tot leven komen. Ze is goed bereikbaar, met de A1 en A27 op vijf minuten afstand en biedt gratis parkeerplekken. Daarnaast heeft ze een schitterende ligging in het mooie Laren, in het hart van ‘t Gooi. De bekende ‘Singer-collectie’ vormt de basis voor ieder seizoen wisselende tentoonstellingen. De prachtige moderne theaterzaal staat bekend om haar akoestiek. En als laatste heeft de locatie aan ervaring met zakelijke evenementen geen gebrek; als private stichting houdt Singer Laren al ruim zestig jaar zonder rijkssubsidie het hoofd boven water. 

Geschiedenis

Singer Laren is particulier en cultureel erfgoed, dat bestaat uit het museum, de villa, het theater en de beeldentuin met glazen kas. In 2022 werd hier de Nardinc vleugel aan toegevoegd, waar zich vijf museumzalen en een tuinkamer voor zakelijke evenementen bevinden. De villa van Singer Laren werd tot zestig jaar geleden bewoond door het kunstenaarsechtpaar Anna en William Singer, die vanuit Amerika naar Nederland verhuisden. Hier ontvingen zij hun vrienden, onder wie vele kunstenaars. 

William schilderde in zijn atelier. Anna speelde op de vleugel in de woonkamer. Samen verzamelden zij een indrukwekkende kunstcollectie die tot op de dag van vandaag de basis vormt voor de tentoonstellingen in Singer Laren. Na het overlijden van William Singer werden het theater en het museum aangebouwd en ondergebracht in een particuliere culturele stichting. Anna’s idee was om de kunst die zij bezat, te delen met de gemeenschap. Deze basis geeft Singer Laren een bijzondere mix, waar podium- en schilderkunst elkaar ontmoeten en samenkomen. De combinatie komt nog beter naar voren na de verbouwing die in 2017 werd afgerond en het laatste pronkstuk, de Nardinc vleugel, wat in het voorjaar van 2022 haar deuren opende.

Meetings en events bij Singer Laren

De locatie bestaat dus uit een aantal verschillende facetten. Neem de villa, hier heerst een warme en intieme sfeer. Het voelt alsof je bij de familie Singer thuis bent. Als je een klein beetje je best doet, kan je Anna nog achter de piano zien zitten en horen spelen. Karakteristieke elementen uit de oude villa bleven bewaard, waardoor het lijkt of de tijd hier stil heeft gestaan. Het is een heerlijke plek om tijdens je museum- of theaterbezoek plaats te nemen bij het knapperende haardvuur, of een hapje te eten in de oude eetkamer onder de beroemde glas-in-loodlamp van Tiffany. De villa is ook een bijzondere locatie voor een intieme vergadering of diner, of om de borrel tot 200 personen na afloop van een congres in het theater in een heel andere setting te doen plaatsvinden.

Vanuit de villa steek je door naar het museum. Wat aanvoelt als een reis door de tijd. De warme houten lambrisering gaat over in strakke witte muren en schemerlampen in moderne spots. Ineens loop je in een licht museum. De verschillende zalen van het museum bieden plaats aan ieder seizoen wisselende tentoonstellingen en zijn een mooie locatie voor events.

Nardinc vleugel 

In 2019 wordt een nieuwe verbouwing bekend gemaakt. Els Blokker schenkt haar privé kunstcollectie aan het museum. Haar gedachtegoed is vrijwel identiek aan die van Anna. Ook zij wilde haar collectie delen met de gemeenschap, zodat iedereen die dat wil ervan kan genieten. Om alle kunst een mooie plek te geven, worden de Nardinc zalen aangebouwd. Een bouwkundig project dat met het eindresultaat de locatie volledig afmaakt. De vleugel bestaat uit vijf zalen, met een bijzondere mogelijkheid voor meetings en events. Je zit hier namelijk letterlijk tussen de kunst, en dat zorgt voor een unieke ervaring. 

De lichthapper op het dak van de vleugel zorgt voor een enorme straal licht die de Tuinkamer invalt. De ruimte zelf is wat donkerder, waardoor de focus heel goed op een bepaald onderwerp of persoon gelegd kan worden. Ideaal voor een productpresentatie. Dankzij de openslaande deuren heb je rechtstreeks toegang tot een eigen terras. Leuk is dat je gasten hier alleen via de tuin of door het museum kunnen komen, zodat iedereen echt iets meekrijgt van de locatie. 

Buitenom loop je door de beeldentuin naar het theater. Deze is ingericht door de toonaangevende landschapsarchitect Piet Oudolf, die alle buitenruimten van Singer Laren voor zijn rekening nam. De tuin is geschikt voor grote evenementen en ontvangsten, met plek tot 400 personen. 

Het theater

Tot slot bevindt het theater zich in de moderne nieuwbouw van de locatie. Hier vinden we een ruimte theaterzaal met alle audiovisuele mogelijkheden die je kan voorstellen. Je vindt er diverse kleedruimten, foyers en een fraaie daktuin. De entree van dit gebouw is de grote foyer: een open en uitnodigende ruimte met ruimte voor 350 personen. De nieuwbouw heeft een open karakter. Mede door het gebruik van materialen als glas, beton en hout. In de foyer voeren glas en beton de boventoon, maar hoe dichter je bij de theaterzaal komt, hoe meer het hout terrein wint; met als hoogtepunt het theater zelf, die vrijwel volledig met hout is bekleed. Het geeft de zaal een warm en intiem karakter, én een hele goede akoestiek. De 400 stoelen zijn comfortabel en hebben veel beenruimte, wat het een ideale locatie maakt voor congressen en presentaties. 

Singer Laren biedt drie totaal verschillende sferen. Van intieme en karaktervolle villa, tot een modern museum en een volledig uitgeruste theaterlocatie. Daardoor profiteer je hier van de voorzieningen van zowel een museum als een theater. Alles is in huis om een event technisch tot in de puntjes te verzorgen. Van licht- en geluidstechnieken tot de expertise om die optimaal in te zetten en de gastvrije sfeer die bij het team de boventoon voert. Singer Laren is met haar geschiedenis en deskundige ervaring geschikt voor vrijwel ieder event!