Discover the finest spaces
Delen

Groene inspiratie: een duurzame locatie begint op het dak!

In Nederland ligt 400 vierkante kilometer aan plat dak: zo’n 60.000 voetbalvelden aan onbenut oppervlak. Maar als het aan Rooftop Revolution ligt, is dit het natuurgebied van de toekomst en worden alle daken groen en duurzaam. De organisatie won op Duurzame Dinsdag de VHG Groenprijs voor het meest innovatieve idee om Nederland duurzamer te maken. Als evenementenbranche kunnen we natuurlijk niet achterblijven als het gaat om duurzame innovatie. Met honderden evenementenlocaties hebben we bovendien genoeg dakruimte die groener kan. Jan Henk Tigelaar van Rooftop Revolution deelt zijn ideeën hoe we locatieland groener kunnen maken!

Wat doet Rooftop Revolution eigenlijk?

“Rooftop Revolution legt nieuwe natuurgebieden aan midden in Nederlandse steden. Waar? Op het grootste braakliggende terrein: de daken! We adviseren bedrijven hoe zij aan de slag kunnen gaan met het verduurzamen van daken, ondersteunen overheden in hun klimaatadaptatie-ambitie en helpen ‘daklozen’ om hun uitzicht te verbeteren. We kijken ook naar de financiering van groene daken, want wij vinden dat de kosten en baten van groene daken eerlijker verdeeld kunnen worden tussen de mensen die er baat bij hebben. Zo realiseren wij samen met bewoners, eigenaren, bedrijven, overheden en natuurorganisaties onze droom: geen dak onbenut!”

Dakakker Rotterdam
De Dakakker in Rotterdam is het grootste eetbare dak van Europa, met een eetcafé waar de verse oogst direct wordt gebruikt.

Wat kan een groen dak bijdragen aan een evenementenlocatie?

“Groene evenementenlocaties bieden een plek waar men graag verblijft en naar toe terug komt. Groen verfraait de omgeving, verhoogt de aantrekkelijkheid en zorgt voor een prettige en rustige ontmoetingsplek. Het is bewezen dat groen stress-verlagend werkt en je gezonder laat voelen. Groene daken doen dat ook. Groene daken zijn een perfecte plek om te ontspannen in het weekend of na een dag werken. Bovendien kan men op een groen dak vaak genieten van prachtige vergezichten, hoog boven de drukte van de stad. Daarbij kan je op een groen dak allerlei kruiden en eetbaar groen planten, zoals tijm, rozemarijn en munt. Hiermee kan je je evenement voorzien van verse kruiden- cocktails en thee, direct van het dak!”

Wat zijn volgens jou de meest bijzondere voorbeelden van groene daken bij evenementenlocaties en andere publiek toegankelijke gebouwen?

“Onze nummer 1 is De Dakakker in Rotterdam: het grootste eetbare dak van Europa, met een eetcafé waar de verse oogst direct wordt gebruikt. Daarbij is het dak ook nog waterbergend en voorzien van een bijenkast. 2 is Zoku Hotel in Amsterdam. Het toegankelijke groene dak combineert recreatie (hangmatten), biodiversiteit behoud (bijenhotels) en een eigen oogst van verse kruiden. Door de kas op het dak heb je ook binnen het gevoel dat je buiten bent. En op 3 staat Brooklyn Grange in New York. Dat is ’s wereld grootste dakakker, die meer dan 22.000 kilo aan biologische producten per jaar oplevert. Daarbij onderhouden ze zo’n 30 honingbijenkasten op het dak en organiseren ze allerlei educatieve- en recreatieve evenementen. Size does matter!”

Brooklyn Grange
's Werelds grootste dakakker Brooklyn Grange produceert meer dan 22.000 kilo aan biologische producten per jaar.

Hoe ziet het ideale groene dak eruit?

“Het ideale groene dak combineert verschillende functies en heeft daardoor een grote meerwaarde. Het ideale dak is waterbergend, ondersteunt biodiversiteit met intensieve, gevarieerde beplanting met veel kleurrijke bloeiende soorten, biedt ruimte en habitat aan honingbijen, wordt regelmatig gebruikt voor recreatie-, educatie- en sportevenementen – denk aan yoga en meditatiesessies, én is ingericht als zogeheten ‘dakakker’ voor verse kruiden en groenten. Het onderhoud van het groen, de bijenkasten en de dakakker kan daarbij werkgelegenheid bieden. Zo haal je echt alles uit je dak!”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.