Discover the finest spaces
Delen

Groene daken en gevels houden stad en evenementenlocaties leefbaar

Het is hard nodig om daken en gevels verder te vergroenen nu extreme hitte en stortbuiten geen uitzondering meer zijn in de Nederlandse zomer, dat vindt de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Beplanting op, aan, in en om gebouwen helpt om de temperatuur binnenshuis en in de leefomgeving naar beneden te brengen. Niks anders geldt voor evenementenlocaties en onze branche. Gelukkig is groen hartstikke hot! Jij zit toch ook liever in een groene daktuin, dan in een saai kantoorpand? Maar wat is ervoor nodig om meer groene daken en gevels te creëren en hoe past de evenementenbranche dat toe?

Groen toepassen in bestaande bedrijfspanden, woningen, locaties en ziekenhuizen is relevant, maar zou voor de Koninklijke VHG structureel in de planvorming van de honderdduizenden woningen moeten worden meegenomen. Hitte is een groeiend probleem in de bebouwde omgeving, zoals jouw kantoor of werkplaats. Het beïnvloedt de concentratie, leerprestaties en productiviteit. In Nederland ligt 400 vierkante kilometer aan plat dak: zo’n 60.000 voetbalvelden aan onbenut oppervlak. Rotterdam organiseert jaarlijks de Rooftop Walk om een maand lang de potentie van daken te laten zien. Ook Rooftop Revolution zet zich in om meer groene daken te realiseren. Wij gingen al eerder met hen in gesprek over hoe een duurzame locatie eruitziet. Want als evenementenbranche kunnen wij natuurlijk niet achterblijven met de missie om meer groene daken te realiseren.

Groene daken en gevels

Rooftop Revolution legt nieuwe natuurgebieden aan in Nederlandse steden. Denk dan aan een sedum dak, dat bestaat uit vetplanten, mossen en grassen, of aan een trendy daktuin. Mirjam Slob kwam in 2020 met het idee om een leegstaand dak in het centrum van Tilburg om te toveren tot daktuin met ruimte voor meetings en events. Ze wil meer bewustwording creëren door natuur en voedsel op een aansprekende manier weer naar Tilburg te halen. “Daarnaast heeft een groen dak nog meer voordelen,” vertelt ze. “Denk aan bestrijding van hittestress, opvang van water, afvangen van fijnstof, meer ruimte creëren in de stad en een prettig uitzicht voor omwonenden.”

Veel locaties hebben duurzaamheid in een hoog vaandel staan, maar er blijven genoeg daken die wat meer groen kunnen gebruiken. De Jaarbeurs in Utrecht heeft zichzelf de missie gesteld om the most sustainable and smart venue in Europe te worden. Jaarbeurs streeft ernaar om Het Beurskwartier rondom de hallen een aantrekkelijk gebied om te leven, wonen en werken te maken. Er komt een levendige kade met restaurant en terrassen en de openbare ruimte wordt ingericht met veel groen. In het masterplan voor de nieuwe Jaarbeurs is op het dak van de Jaarbeurshallen een park ingericht. Die groene daktuin wordt het visitekaartje en kan ingezet worden als extra locatie voor zakelijke evenementen. Eén van de plannen is om er in de toekomst een aantal groenten en kruiden voor de restaurants te gaan telen.

Het ideale groene dak

Niet alleen de daken in Nederland mogen groener. Ook gevels zijn een mooie plek om een verticale tuin toe te voegen aan een pand. Een groene gevel blijft op hete dagen 7 graden koeler dan een stenen gevel. Wat betekent dat het binnen ook koeler blijft. Volgens De Koninklijke VHG blijft een ‘groen gebouw’ beschermd door instraling van de zon. 70% van de zonnestraling wordt door de beplanting gebruikt voor verdamping en fotosynthese. Er wordt dus maar een klein deel doorgegeven aan het gebouw. Meer groen op en aan gebouwen is dus een natuurlijke maatregel om voor verkoeling te zorgen. Bomen, struiken en planten koelen de lucht, bieden schaduw en zorgen voor verkoeling door verdamping.

Jan Henk Tigelaar van Rooftop Revolution beschrijft het ideale groene dak: “Deze combineert verschillende functies en heeft daardoor een meerwaarde. Het ideale dak is waterbergend, ondersteunt biodiversiteit met intensieve, gevarieerde beplanting met veel kleurrijke bloeiende soorten, biedt ruimte en habitat aan honingbijen, wordt regelmatig gebruikt voor recreatie-, educatie- en sportevenementen – denk aan yoga en meditatiesessies, én is ingericht als zogeheten ‘dakakker’ voor verse kruiden en groenten. Het onderhoud van het groen, de bijenkasten en de dakakker kan daarbij werkgelegenheid bieden. Zo haal je echt alles uit je dak!”

Singapore: de perfecte partner voor duurzame events

Nederland is een koploper in de wereld op het gebied van landbouwinnovatie. Een land wat zeker vooruitloopt op de rest van Azië en de wereld in duurzaamheid is Singapore. Een mooi voorbeeld van hoe een enorme stadstaat vol gebouwen en beton de ruimte gebruikt om toch groen toe te voegen aan het straatbeeld. Veel meeting venues in de stad hebben een hoogwaardig duurzaamheidsbeleid omdat de overheid hoge eisen stelt aan sustainability voor MICE-evenementen.

Neem Marina Bay Sands – één van de grootste en meest flexibele locaties in Azië. Er is onder andere 25 miljoen geïnvesteerd in een systeem waardoor water, verwarming en licht voor het hele resort wordt geautomatiseerd. Dat scheelt ontzettend in kosten en verbruik. Daarnaast voorziet Marina Bay Sands als onderdeel van de Sands Eco 360* strategie een hassle-free sustainable meetings programme, waarbij bewustzijn wordt gecreëerd over het gebruik van energie en water consumptie tijdens een event.

Toekomst

We zijn dus al op een goede weg om meer groen te realiseren op de daken en gevels van Nederlandse evenementenlocaties. Want niet alleen de Tilburgse Daktuin en De Jaarbeurs zetten zich in voor duurzaamheid. Er zijn zat andere locaties die groen toevoegen aan hun daken. Toch hebben we nog een lange weg te gaan als we kijken naar enorme venues als Marina Bay Sands in Singapore. Groene daken en gevels houden een stad leefbaar, wat maakt dat meetings en events in een drukke wereld aantrekkelijker worden. En zeg nou zelf, zo’n gezellig dakterras met bomen, een kruidentuin en gras is toch ook hartstikke inspirerend!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.