Discover the finest spaces
Delen

Zoku: Het einde van de traditionele hotelkamer?

‘Het einde van de traditionele hotelkamer’, dat is de spreuk die het nieuwe hotelconcept Zoku hanteert. Het Amsterdamse hotel is nog in aanbouw, maar opent eind mei haar deuren. Het hotelconcept biedt een frisse kijk op het verblijf in een hotel zoals we dat kennen en tilt business & leisure naar een geheel nieuw niveau. Wij trokken onze laarzen aan en zetten een helm op voor een sneak preview op de bouwplaats, onder begeleiding van Managing Director & co-founder Hans Meyer.

DSC_0152-02

[Hans Meyer op de bouwplaats van Zoku. Foto: A.S. Schellekens]

Barrières

Samen met co-founder Marc Jongerius realiseert Hans de eerste Zoku in het Metropoolgebouw, een voormalig kantoorgebouw aan de Amsterdamse Weesperstraat. Bij binnenkomst gaan we meteen naar boven. Nog voordat de vraag ‘waarom?’ gesteld kan worden begint Hans te vertellen“Onze lobby ligt boven, daar vinden we het veel interessanter dan beneden. Ten eerste omdat je er uitkijkt over de hele stad, je ziet alle bekende hotspots. Daarbij ben je hier straks omgeven door het groen van moestuintjes, die we aan beide zijden van een glazen droogloop gaan planten. Wij zijn ervan overtuigd dat het goed voor mensen is om groen toe te voegen aan gebouwen. Zeker als ze er voor een langere termijn verblijven.”

Het is bijzonder om iemand zo gepassioneerd te horen spreken over een concept, zeker als dat concept nog niet af is. Hans weet hoe hij het moet vertellen – zo goed dat we voor ons zien wat hij ziet als hij de nog lege ruimte inwijst. “We hebben geen traditionele receptie, want we willen dat dit gebouw veel meer aanvoelt als een huis. En in een huis heb je geen grote receptiebalie, heb je geen plekken waar je niet mag komen. Al die barrières zijn weg.”

Social Spaces - Living Room

We lopen door de ‘woonkamer’ heen, terwijl Hans met behulp van geïllustreerde foto’s laat zien hoe de ruimte er uit komt te zien. Hij kan het geluid van de slijptol, bouwvakkers en radio nog net overstemmen. “De meeste hotels hebben een keuken achter de schermen of soms een open keuken. Maar hier kan je bij wijze van spreken naast de kok gaan staan, het is allemaal erg low profile. In elke cultuur is eten een van de meest sociale activiteiten en daarom hebben we dat ook zo zwaar aangezet.”

Communual Working Spaces

Hybride 

We lopen verder en komen bij de vergaderruimtes terecht. Een gewone vergaderzaal, zoals we die kennen, is overduidelijk niet aan de orde. Maar dan zijn wij toch wel benieuwd wat Zoku heeft bedacht voor de stroom global nomads die het hotel wil trekken.

“Wij maken gebruik van hybride ruimtes. De ruimtes hebben dubbele functies, zodat we verschillende werksferen creëren. Een mooi voorbeeld is de private dining space, waar je met zijn allen kan brainstormen rond het fornuis, of aan tafel kan zitten voor een serieus overleg. We blijven ver weg van de traditionele vergaderzaaltjes. Als ik mijn vrienden bij mij over de vloer heb, dan staan we eigenlijk altijd met zijn allen rond de keuken. Je maakt daar gemakkelijk contact. Dus als je hier een aantal dagen of weken zit, ontmoet je snel nieuwe mensen en maak je vrienden. Dan voelt het hier al veel sneller als een huis met vrienden dan als een hotel waar je anoniem alleen op je kamer zit.”

Living Kitchen

Het verblijf

“Eigenlijk alles waar we op gericht zijn, is hoe we interactie en samenwerking tussen mensen optimaliseren. Op basis daarvan hebben we een ontwerp gemaakt voor de Lofts en gemeenschappelijke ruimtes. Als je ergens maar één of twee nachten blijft, ben je al gauw te druk om sociale contacten op te doen. We willen niet dat de mensen twee dagen of langer nodig hebben om de stad te ontdekken. We willen dat ze na twee dagen al weten hoe of wat. En we willen ze helpen hun sociale en zakelijke netwerk in de stad op te zetten of uit te breiden.”

“We blijven ver weg van de traditionele vergaderzaaltjes”

De Lofts zijn net als de rest van het gebouw nog in aanbouw, maar er zijn twee voorbeeldkamers die al volledig zijn ingericht. Het eerste wat opvalt is het bed, dat niet zichtbaar is. Het zit namelijk boven de grond, zoals een bedstee. Een hele moderne bedstee. “De Zoku loft is een plek waar je zowel efficiënt moet kunnen werken als comfortabel moet kunnen wonen. Normaliter is het bed het meest dominante meubelstuk in een hotel kamer. Wij hebben de nadruk juist niet op het bed gelegd. Zo wordt de kamer een klein huisje dat je zelf kan personaliseren.”

11 ZK entrance

Zoku

Maar waar kwam het idee van Zoku nu precies vandaan? Dat was de vraag die op onze lippen brandde. Als de tour tegen zijn einde loopt zitten we nog even na, onder het genot van warm kopje koffie. “Ten eerste wil ik zeggen dat Zoku niet van een paar mensen is. Zoku is bedacht met een kleine groep van 300 mensen. Ik ben zelf gaan reizen om te kijken of je onafhankelijk van tijd en plaats kunt werken. Mensen van een jongere generatie vinden het leuk om internationaal te werken, ze combineren business met leisure. Wat gebeurt er als wij een plek maken waar global nomads zich het meest op hun gemak voelen en snel in contact komen met de stad om hen heen? Alles bij Zoku is erop gericht om mensen op een hele makkelijke manier met elkaar in contact te laten komen.”

01 ZK overviewb

Zoku steekt af tegen de traditionele hotels, dat is zeker. Het hotel is in ieder geval een nieuwe manier van overnachten. De nieuwe stroom zakelijke reizigers gaat mee in deze urban trend, maar hoe zit het met de al bestaande stroom? Kan deze groep wennen aan een nieuwe manier van werken en verblijven? Of dit het einde is van de traditionele hotelkamer? Wij zijn reuze benieuwd!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.