Discover the finest spaces
Delen

Star Lodge Hotels krijgt plek in voormalige Utrechtse gevangenis

Star Lodge Hotels breidt zijn activiteiten in Utrecht uit met een nieuw hotel binnen de muren van de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein. General manager Floris van Es is enthousiast over de nieuwe hotelvestiging in het uit 1865 daterende Rijksmonument binnen het project waarbij onder meer ook woningen, horeca en werkplekken worden gerealiseerd. “We zitten nog aan het begin van het traject. Het gebouw wordt deze zomer overgedragen aan de ontwikkelaar. Momenteel zijn we druk aan het brainstormen over de invulling die we er met ons hotel aan gaan geven.”

Van Es vertelt dat Star Lodge Hotels deel uitmaakt van een groep partijen die samen optrokken bij de aankoop van de oude gevangenis. “Dat consortium bestaat uit onder meer de woningbouwvereniging, gebiedsontwikkelaar AM, een bewonersgroepering en horecagelegenheid De Stadstuin. We zijn er zes jaar mee bezig geweest. We zijn er erg trots op dat het ons uiteindelijk is gelukt om het gebouw in handen te krijgen.”

2 tot 4 sterren

Star Lodge Hotels wil aan het Wolvenplein een doelgroepenhotel realiseren. Van Es daarover: “De gemeente heeft de wens uitgesproken dat er goed wordt gekeken naar inclusiviteit. Bijvoorbeeld als het gaat om de bouw van sociale huurwoningen. Wij gaan binnen het hotel met dat thema aan de slag vanuit het uitgangspunt dat we zoveel mogelijk verschillende gasten willen bedienen, variërend van twee- tot viersterrenniveau.”

Het hotel komt in de B-vleugel van het gevangeniscomplex waarbij de oude functie van het gebouw ook terug zal komen in de tot hotelkamers om te bouwen celruimtes. “We staan nog aan het begin van dit prachtige avontuur. De plannen moeten nog verder uitgewerkt worden en er zijn ook nog geen plaatjes beschikbaar, maar je kunt je voorstellen dat backpackers straks een kamer boeken in een oude cel met een daarin alleen een stapelbed plus toilet en elders een gezamenlijke doucheruimte. Gasten die behoefte hebben aan meer luxe en privacy kunnen dan weer kiezen voor een kamer die is samengesteld uit twee of drie voormalige cellen,” aldus Van Es.

Bijzonder project

Hij vervolgt: “We gaan er in ieder geval iets heel moois van maken. Natuurlijk zijn er al meer oude gevangenissen in Nederland met een hotelfunctie; dit wordt in dat kader ook weer een heel bijzonder project. Wij gaan er in ieder geval prat op dat Star Lodge Hotels nu een vestiging krijgt in de oudste gevangenis van ons land. Als Utrechtse ondernemer is het ook een schitterende uitdaging om de indrukwekkende historie van een gebouw waar de meeste mensen nooit een voet binnen hebben gezet, nu publiek te mogen maken.”

Zakelijke invulling

Star Lodge Hotels onderzoekt ook de zakelijke mogelijkheden binnen de dikke muren van het ‘gevangenishotel’. Van Es daarover: “Het is zeker onze wens om ook de zakelijke markt te bedienen. Dan moet je denken aan banqueting, congressen en zakelijke bijeenkomsten en events. Voor nu is het zaak om alle kansen en mogelijkheden goed in kaart te brengen. De overdracht van het gebouw vindt na de zomer plaats. Eind 2021/begin 2022 zullen de meer vastomlijnde plannen gereed zijn.”

Voor wat betreft het 3-sterren eco-vriendelijke designhotel bij stadspark De Voorveldsepolder en boutiquehotel City Center Lodge aan de Wittevrouwensingel (tegenover de Stadsschouwburg) kende Van Es de afgelopen coronaperiode net zoals vele andere horecaondernemers een heel vervelende tijd: “Maar je ziet het vertrouwen nu weer toenemen. Vooral als het gaat om de zakelijke markt. In de tweede helft van augustus zitten beide hotels helemaal vol vanwege een festival dat dan in Utrecht plaatsvindt. En begin september heb je de Formule 1 in Zandvoort. Dat levert ons ook klandizie op. Dat is mooi, maar het beste nieuws na anderhalf jaar coronaleed is dat we aan de slag kunnen met het Wolvenplein. Dat was voor ons het keerpunt in de crisis: deze stap geeft ons echt een boost.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.