Discover the finest spaces
Delen

Historische Kruisberg gevangenis in Doetinchem wordt creatieve hotspot

In de bossen aan de rand van Doetinchem ligt het Kruisberg-complex. Sinds 1889 waren hier respectievelijk een landhuis, een militair hospitaal en een gevangenis gevestigd. De komende tijd zal het grotendeels historische complex omgetoverd worden tot creatieve hotspot. Mét ruimte voor kleinschalige evenementen en bijeenkomsten.

Het complex staat sinds 2014 leeg en het was tijd voor nieuwe plannen. Die liggen inmiddels op tafel: start-ups zijn benaderd en de eerste ondernemers hebben hun intrek genomen. De leegstaande Kruisberggevangenis moet de nieuwe tijdelijke hotspot van Doetinchem worden. Suzanne ter Harmsel is de projectcoördinator. Als het aan haar ligt wordt dit de komende jaren een levendige en inspirerende plek. “We gaan niet verbouwen en laten het complex zoals het nu is. Er komen vooral veel zelfstandig ondernemers en start-ups in de gebouwen, die hun eigen ruimte vormgeven. Op het terrein staan zowel veel grote oude als nieuwe gebouwen en een villa. In een van de gebouwen komt bijvoorbeeld een kunstenaarscollectief, die ook expositieruimte krijgt. Een werkgebouw waar vroeger de houtzagerij zat, is bedoeld voor creatievelingen. En ten midden van dit alles komt in de villa daghoreca met een biologische lunchroom. In dit gebouw gaan we ook vergaderruimten creëren.”

Kruisberg Doetichem

Bedrijvigheid

Het complex wordt beheerd door Kabath Vastgoedbeheer. Hoewel het gebruik tijdelijk zal zijn, zijn de plannen groots. Ter Harmsel: “Het is een mooie, rustige omgeving en locatie. En het is groot, dus we willen er ook een uitdagende locatie van maken. Kruisberg biedt de ruimte voor een samenspel van verschillende type ondernemers. Het is ooit begonnen als landgoed met landerijen, groente en moestuinen. Dat willen we herstellen en laten terugkomen. Maar we willen vooral veel bedrijvigheid.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.