Discover the finest spaces
Delen

5 gevangenissen waarin je wél wilt worden opgesloten

Steeds meer penitentiaire instellingen staan leeg, omdat Nederland simpelweg te weinig gevangenen heeft. Maar wat te doen met al die bijzondere gebouwen? Dankzij creatieve ondernemers vindt de ene na de andere gevangenis momenteel een nieuwe bestemming. Zo kun je tegenwoordig in diverse oude cellencomplexen terecht voor feesten, vergaderingen, diners of zelfs overnachtingen. GreaterVenues neemt je mee achter de tralies in deze vijf bijzondere bajesen.

Futuredome  (De Koepelgevangenis) – Breda

Aan de Nassausingel in centrum Breda prijken de twee imposante uitkijktorens aan de entree van de oude Koepelgevangenis. Met plaats voor wel driehonderd bedrijven is de voormalig penitentiaire inrichting klaar voor een nieuwe toekomst en de locatie heeft dan ook de toepasselijke naam gekregen; FutureDome. Het gebouw ziet er van buitenaf net zo bijzonder uit als van binnen. De FutureDome is een fenomenale plek waarbij de monumentale kenmerken, zoals de gietijzeren trappen en de cellenblokken, hand in hand gaan met moderniteit. Met wel drie locaties op het terrein beschikt de bajes over diverse ruimten voor onder meer vergaderingen, symposia, congressen, exclusieve rondleidingen, trainingen, workshops, teambuilding en activiteiten.

De Lik (Wolvenplein) – Utrecht

Aan de Wittevrouwensingel in hartje Utrecht ligt de voormalig penitentiaire inrichting Wolvenplein nogal verscholen tussen de woningen. Waar het gebouw in eerste instantie rust en orde uitstraalt, is achter de tralies altijd wel wat te beleven. Niet alleen opende De Lik hier onder meer een pop-up restaurant en het tijdelijke stadsstrand de Copacabajes, maar ook beschikt het pand over diverse ruimten geschikt voor meetings, congressen en events. Dineer in de cellengang of op de knusse binnenplaats, en vergader in de bewaarderskantine of de bibliotheek. Wil je na een harde brainstormsessie even wat stoom afblazen? Speel een potje trefbal in de oude gymzaal of ontsnap uit de gevangenis met de Escape Room bij Gajes in de Bajes.

Bijlmerbajes Events (Bijlmerbajes) – Amsterdam

De drie hoge flats van de beruchte Bijlmerbajes torenen hoog uit boven de kantoren en studentenwoningen in Amsterdam-Oost. Waar voorheen bekende Nederlandse criminelen achter de tralies hun tijd uitzaten, is het oude cachot vandaag de dag de plek voor creatieve ondernemingen, zoals de Bijlmerbajes Events. Zo beschikt de locatie over drie ruimten die geschikt zijn voor vergaderingen en evenementen met een echt ‘gevangenis gevoel’. Organiseer een meeting met uitzicht op het binnenplein of neem plaats in de sobere aula. Als de geschiedenis van de locatie niet een reden is om te komen, dan zijn het wel de diverse activiteiten die de Bijlmerbajes Events biedt om je gevangenisbezoek compleet te maken. Ontsnap uit de Escape Room of raad in een spel – a la ‘Wie is de Mol?’ – wie de foute cipier is.

Van der Valk Het Arresthuis (Het Arresthuis) – Roermond

Het zwarte cellencomplex met witte tralies is een echte eye cather tussen de klassieke huizen aan de Pollartstraat in Roermond. Op het eerste gezicht lijkt het alsof het Arresthuis altijd al een luxueus hotel is geweest. Toch vertellen de details in de oude bajes een ander verhaal. Zo zijn de originele celdeuren, de tralies voor de ramen, de gietijzeren trappen en de namen van de ruimten een verwijzing naar het verleden. Niet alleen biedt het Van der Valk hotel diverse suites, maar het Arresthuis leent zich ook uitstekend voor vergaderingen en events. Vergader in een van de vier modern ingerichte ruimten in het voormalig archiefhuis of organiseer een evenement voor tweehonderd man in het oude cellenblok.

Proefverlof (Blokhuispoort) – Leeuwarden

De voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden is een creatieve onderneming rijker; Proefverlof. Niet alleen is de naam een knipoog naar de bijzondere locatie, maar tegelijkertijd verwijst deze naar de uitgebreide diners en borrels die er plaatshebben. Zo kun je in Proefverlof geheel in ‘gevangenis stijl’ dineren tijdens een geboeid diner waarbij, iedereen door middel van handboeien met elkaar is verbonden. Dineren was nog nooit zo’n uitdaging! Ook beschikt het Drink- en Eetlokaal over diverse cellen en een tuinzaal met uitzicht op de binnentuin die kunnen worden verhuurd voor privéborrels en diners.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.