Discover the finest spaces
Delen

“Voormalig Shell-toren wordt creatieve hub”

 

De voormalige Shell-toren ombouwen tot een creatief centrum met ronddraaiend restaurant, een sky villa en panoramabar. De realisatie van dit ambitieuze plan begint concrete vormen aan te nemen. Duncan Stutterheim, voormalig eigenaar van ID&T en icoon in de dance-industrie, heeft de financiering van dit megabouwproject bijna rond. De dance-ondernemer steekt samen met investeringspartners 32 miljoen euro in de ombouw van de toren in Amsterdam-Noord. In oktober vorig jaar won Stutterheim, samen met zijn collega-ondernemer Sander Groet en projectontwikkelaar Lingotto, de aanbesteding om de toren –die ooit het hoogste gebouw van Amsterdam was– te gaan uitbaten. “We hebben het plan in 2,5 uur op een bierviltje geschreven”

Het creatieve hart van de toren
Op het Overhoeks, het terrein in Amsterdam-Noord waar de toren prijkt, zal de groep-Stutterheim een waar creatief centrum creëren. In en rond de toren kom een publiekelijk gebouw: onder de ‘kroon’ van de toren komt een observatieplatform met onder meer een ronddraaiend restaurant, een panoramabar en een sky villa. Het hart van de toren wordt de thuisbasis voor bedrijven in de muziek- en dance-industrie, waar onder meer ID&T en Massive Music zich zullen vestigen. Ook is er ruimte voor Nachtlab, en incubator voor nieuw creatief talent, waar Stutterheim eveneens in geïnvesteerd heeft. De plannen voor de onderste lagen van de toren en het paviljoen zijn gericht op ontspanning en uitgaan: met onder meer een hotel, restaurant en club.

 

 

 

 

 

“De handtekeningen moeten nog wel gezet worden”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het najagen van puur persoonlijke dromen
Stutterheim bevestigde onlangs tegen Sprout bijna rond te zijn met de financiering. “Met een goed plan kun je nog steeds aankomen bij een bank in deze tijd, is mijn ervaring”. De onderhandelingen met een Nederlandse bank over de financiering van zijn vastgoedproject zijn momenteel nog in volle gang. “De handtekeningen moeten nog wel gezet worden”. Eind oktober werd bekend dat de ondernemer voor een onbecreatikend bedrag het pand kon kopen. Het was tot nu toe niet duidelijk hoeveel er in het project geïnvesteerd wordt. Van de 32 miljoen euro die erin wordt gestoken, zal de helft van een bank komen, als alles volgens plan verloopt. “We hebben zelf 16 miljoen eigen geld ingelegd.” Met dat geld realiseert Duncan Stutterheim een persoonlijke droom. “Je moet altijd dromen achterna jagen. Ik ben nu op een punt dat ik geen echte businessdromen meer heb, maar dat het tijd is geworden voor het najagen van puur persoonlijke dromen.”

Aandelen verkocht
Duncan Stutterheim is eind vorig jaar met zijn gezin terug naar Amsterdam verhuisd, na een tijdje in New York gewoond te hebben. Dit voorjaar verkocht hij 75% van de aandelen in dancebedrijf ID&T.  Stutterheim had samen met zijn vrouw nog 45% van de aandelen. De danceorganisatie -die met name bekend is van de megasuccessen Sensation White en Sensation Black-  is nu onderdeel van het Amerikaanse SFX, maar Stutterheim zegt nog steeds een klein belang te hebben in het Amsterdamse creatieve hart van ID&T.

Bron: Sprout.nl
Fotocredit: Het Shell Gebouw tijdens het Kroningsfeest op 30 april 2013: Klaasa Mulder

 

 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.