Duncan Stutterheim koopt Westergasfabriek
Het Westerfasfabriekterrein in Amsterdam heeft een nieuwe eigenaar. Donderdag maakte eigenaar MeyerBergman Erfgoed Groep bekend dat de Westergasfabriek, met populaire evenementenlocaties als de Gashouder en het Ketelhuis, wordt overgedragen aan Millten, Harvest Vastgoed en Duncan Stutterheim. In totaal gaat het om 17 monumentale gebouwen met een oppervlak van 20.000 vierkante meter. Hiervan is 30 procent beschikbaar voor tijdelijke verhuur.
In 1999 waagde MAB – het voormalige bedrijf van A.Th. Meijer – zich op verzoek van de gemeente Amsterdam aan de herontwikkeling van het zwaar vervuilde Westergasfabriek terrein. Na 18 jaar van investeren in zowel het vastgoed als de programmering, is de Westergasfabriek uitgegroeid tot een culturele hotspot. De afgelopen vier jaar zag de Westergasfabriek haar bezoekersaantal stijgen met 40%. Met vooral culturele programmering (circa 50% van de tijdelijke verhuur) wist de Westergasfabriek een breed en divers aantal doelgroepen aan zich te binden.
Wat betekent deze verkoop voor geplande evenementen en voor de exploitatie van het terrein?
De komende jaren verandert er op dat gebied niet veel. Bij de verkoop zijn alle gebouwen op het terrein gemoeid, maar van de exploitatiemaatschappij, verantwoordelijk voor culturele evenementen en de verhuur van de gebouwen voor zakelijke evenementen, blijft de helft van de aandelen de komende jaren in bezit van de huidige eigenaar MeyerBergman Erfgoed. Duncan en zijn vrouw Lisca Stutterheim zullen samen met Millten als aandeelhouders toetreden voor de andere 50%. Daarmee zijn de continuïteit en het behoud van het huidige concept in ieder geval de komende jaren gegarandeerd. Overigens zullen er niet méér dance-events gaan plaatsvinden nu Stutterheim eigenaar is van het terrein. Daarvoor zijn geen vergunningen meer beschikbaar.
Waarom wordt de zo succesvolle Westergasfabriek verkocht?
Maya Meijer-Bergmans, directeur Westergasfabriek en DGA MeyerBergman Erfgoed Groep: “De Westergasfabriek is een plek waar omwonenden, Amsterdammers, diverse doelgroepen in Nederland, culturele en zakelijke partijen én internationale organisaties en instellingen met veel plezier blijven komen en events programmeren. Daarnaast is het terrein voor 100% verhuurd en bestaat er zelfs een wachtlijst.”
De verkoop geeft MeyerBergman Erfgoed Groep ook meer ruimte om zich op haar nieuwe projecten te richten. De groep is inmiddels ook eigenaar van unieke erfgoed locaties in Nederland waaronder Paleis Soestdijk en Landgoed Doornburgh in Maarssen, dat ontwikkeld wordt tot een uniek museumconcept. “Met de verkoop van de Westergasfabriek kunnen wij nu dus onze focus meer gaan richten op die projecten om daar ook een succes van te maken.”
Wie is de nieuwe eigenaar?
De Westergasfabriek is aangekocht vanuit een fonds, bestaande uit Millten, Harvest Vastgoed, dance-ondernemer Duncan en Lisca Stutterheim, en een aantal stillen vennoten. Duncan Stutterheim verkocht jaren terug zijn bedrijf ID&T. Sindsdien was hij betrokken bij populaire (evenementen-)locaties als het Nachtlab in Amsterdam West (thuisbasis van Pakhuis West)en de A’dam Toren. Maya Meijer-Bergmans: “Met deze nieuwe eigenaar menen wij een uitstekende partij te hebben gevonden om de volgende fase in het bestaan van de Westergasfabriek in te vullen. Beide organisaties hebben een sterk trackrecord, waarbij Stutterheim zijn sporen meer dan verdiend heeft waar het gaat om het succesvol initiëren en realiseren van culturele publieksconcepten. Millten werkt nauw samen met de creatieve industrie en heeft veel ervaring om bijzondere projecten in de stad te ontwikkelen. In de afgelopen jaren hebben ze zo een omvangrijke portefeuille monumentaal en industrieel vastgoed opgebouwd als betrokken vastgoedontwikkelaar en belegger.”
Wat zijn de nieuwe eigenaren van plan met de Westergasfabriek?
Duncan Stutterheim: “De Westergasfabriek is een begrip in Nederland en dé creatieve ontmoetingsplek in Amsterdam. (…) Onze overtuiging is dat dit project in Amsterdamse handen moest komen en niet bij institutionele of buitenlandse beleggers. Zodoende hebben we besloten om te investeren, met een collectief. Een collectief van partijen en personen die allemaal met de stad verbonden zijn. Om zo gezamenlijk een belangrijk stuk erfgoed voor de stad te behouden. Voor Amsterdam, door Amsterdammers. Als ras Amsterdammer richt ik mij samen met mijn vrouw Lisca, na het afsluiten van mijn werkzame leven in de dance scene, steeds meer op de sociaal culturele programmering van de stad. Als collectief én i.s.m. met het team van MeyerBergman Erfgoed verwachten wij de waardevolle functie van deze plek te kunnen continueren en verder uit te bouwen.”