Discover the finest spaces
Delen

Het nieuwe Fries Museum: de trots van de Friezen of van ús allemaal?

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft afgelopen vrijdag, 13 september, het nieuwe Fries Museum geopend. Bijna 5.000 Friezen waren bij de opening op het plein voor het museum aanwezig. Er was een verrassend muzikaal programma met een flashmob aangevoerd door zangeres Iris Kroes. Daarna opende Koningin Máxima een kist met het enorme zwaard van de Friese krijgsheer Grutte Pier. Het museum was de eerste dag geopend tot ’s avonds 20.00 uur. Maar liefst 8.132 mensen van alle leeftijden bezochten de vier openingstentoonstellingen. Het Fries Museum is echt van ús allemaal.

Nalatenschap
Aanleiding voor de bouw van het gloednieuwe museum vormde het legaat van de Friese architect Abe Bonnema. Hij liet bij zijn dood in 2001 een bedrag van 18 miljoen euro na voor een nieuw te bouwen Fries Museum. Het museumgebouw is ontworpen door Hubert-Jan Henket van Bierman Henket architecten. Het museum werd binnen planning en binnen budget opgeleverd. Vanaf 14 september is het museum van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Exposities
Alle iconen van de Friese cultuur zijn in het nieuwe museum te zien. Bovendien is er werk te bewonderen van hedendaagse Friese en (inter)nationale kunstenaars en toonaangevende ontwerpers. Het museum opent met vier grote exposities. Ferhaal fan Fryslân is een verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Oud Geld gaat over schoonheid en macht in de Gouden Eeuw, Jort Kelder laat zien dat begrippen als old boys network en musthaves van alle tijden zijn. Horizonnen toont op de bovenste etage moderne en hedendaagse kunst. In het Fries Verzetsmuseum ontmoet je de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945.

Fotocredit boven en slider: Laurens Aaij

 

Uitzicht op de vrijdagmarkt
Het Fries Museum staat op de nieuwe locatie letterlijk middenin de stad, met uitzicht op terrassen en de vrijdagmarkt. De hal is voor iedereen vrij toegankelijk. Klanten van de markt ontmoeten elkaar voor een kop koffie en gebruiken het museum als doorgang naar de parkeergarage. Café Thús is dagelijks vanaf 11.00 uur geopend. De nieuwe winkel is dé plek voor een origineel cadeau met een Fries tintje. Het Fries Museum heeft ook gezelschap van Slieker Film, dat in drie zalen films programmeert.

Het nieuwe Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân,het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

Fotocredit: Gerard van Beek

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.