Discover the finest spaces
Delen

Column Patrick Roubroeks: Mata Hari

Ik woon in Amsterdam. Op de Da Costakade 65 om precies te zijn. ‘Een nieuwbouwwoning aan de rand van Amsterdam’ schrijft een krant uit 1895. De eerste bewoner was een man genaamd Abraham Zelle, berooid hoedenmaker uit Leeuwarden.

Begint u al iets te dagen?

Ik zal het u vertellen. Abraham Zelle was de vader van Margaretha Geertruida Zelle, beter bekend als Mata Hari. Rond haar dertigste was deze dame een absolute mediahype in Parijs door haar sensuele optredens in de theaters aldaar. Op 15 oktober aanstaande is het precies honderd jaar geleden dat zij als dubbelspionne werd geëxecuteerd. Het verhaal van de Nederlandse spionne en danseres, beroemd over de hele wereld, spreekt meer dan ooit tot de verbeelding. Het meisje uit Friesland werd een internationaal gevierde danseres, een ster die alle mannen om haar vinger wond, een sterke eigenzinnige vrouw, later beschuldigd van verraad.

Mata Hari

Mata Hari: de mythe en het meisje

Het is dan ook niet gek dat het Fries Museum op 14 oktober aanstaande een tentoonstelling over haar leven opent. De grootste en meest complete tentoonstelling ooit onder de titel ‘Mata Hari: de mythe en het meisje’. Dit alles onder de feestelijke vlag van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Maar niet alleen in Friesland herdenkt men deze veelbesproken en veelbewogen vrouw. Bij het Nationale Ballet in Amsterdam programmeert men op 14, 15, 17, 19, 21, 27, 28, 29, 30 oktober en 1, 2 en 3 november een, met vier sterren bekroonde, avondvullende dansvoorstelling over deze beroemde wereldburger.

Ikzelf zal op die bewuste feestavond in oktober samen met mijn geliefde een glas wijn drinken op het leven van de danseres, het stijlicoon, de mythe Mata Hari en als ik mijn ogen dan voor even sluit dan zien wij haar door mijn huiskamer dansen.

Patrick Roubroeks


Patrick Roubroeks is creatief directeur van Xsaga, Staging Brands. Met zijn bedrijf zet hij al meer dan tien jaar merken op een podium en regisseert hun verhalen. Patrick is een ‘maker’ die zich graag laat inspireren door bijzondere mensen, verhalen en locaties. In zijn geschreven column neemt hij ons mee naar deze speciale plaatsen en deelt met ons zijn bijzondere ontmoetingen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.