Discover the finest spaces
Delen

Beurs van Berlage klaar voor toekomst na ingrijpende verbouwing

Na vijf jaar plannen en een ingrijpende verbouwing is de Beurs van Berlage in Amsterdam klaar voor de toekomst. Met die boodschap opende burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag de vernieuwde Beurs. Het afgelopen jaar werd het pand verbouwd, naast de dagelijkse congressen en evenementen. Met een reeks van bouwkundige aanpassingen moest de Beurs de centrale ontmoetingsplek worden in het hart van de stad: een waar ‘volkspaleis’, zoals de architect Berlage het meer dan honderd jaar geleden voor ogen had. Op de grootse opening en open dag op vrijdag en zaterdag liet de vernieuwde Beurs van Berlage zich uitgebreid bewonderen.

“Het gebouw opener maken, zonder structureel ingrijpende veranderingen te doen aan het ontwerp van Berlage, en tegelijkertijd een reeks van functies mogelijk maken was een grote uitdaging en bijzonder eervol.”

In het voormalige beursgebouw is genoeg nieuws te ontdekken. Zo kreeg de Beurs van Berlage twee nieuwe permanente expositieruimtes in het souterrain, die voor de gelegenheid werd opgehoogd. De zalen werden gerenoveerd en in oorspronkelijke staat teruggebracht. De hoofdentree werd volledig gerenoveerd, zodat het gebouw naar het Damrak toe een minder gesloten karakter heeft. Bovendien opende in het voormalige Schipperscafé de eerste Noord-Europese dependance van het prestigieuze filminstituut New York Film Academy, inclusief het New York Film Academy Café, dat geëxploiteerd wordt door Vermaat Groep.

Opener

Architect Janneke Bierman van architectenbureau Bierman Henket heeft, met veel respect voor het oorspronkelijke monument, de diverse verbouwingen ontworpen en begeleid. “Het gebouw opener maken, zonder structureel ingrijpende veranderingen te doen aan het ontwerp van Berlage, en tegelijkertijd een reeks van functies mogelijk maken was een grote uitdaging en bijzonder eervol”, aldus de architecte.

Tijdens de opening sprak een trots directeur Marcel Schonenberg. “De Beurs is door de aanpassingen veel toegankelijker geworden en is daarmee dé ontmoetingsplek voor Amsterdam en ver daarbuiten. Precies zoals architect H.P. Berlage voor ogen had is de Beurs van Berlage een ‘volkspaleis’ geworden met diverse functies die een brede groep mensen trekt.”

De Beurs van Berlage huisvest ongeveer 45 bedrijven in diverse kantoren, Seats2Meet concept Meet Berlage aan de Centraal Station zijde, twee permanente tentoonstellingen, de New York Film Academy, een grand Café aan het Beursplein en vele grote (inter)nationale congressen en evenementen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.