De Beurs van Berlage

De 5-sterren congreslocatie in het hart van Amsterdam

Wat maakt dat we zo gek zijn op onze monumenten en historische gebouwen? Dat ze mooi zijn om naar te kijken, dat ze ons herinneren aan een roemrijk verleden of dat ze ons een besef geven van eeuwigheid – dat in deze tijd waarin alles vluchtig en snel moet er ook gebouwen zijn die al honderd jaar staan waar ze staan en er over vele tientallen jaren nog zullen zijn. De Beurs van Berlage is daar een uniek voorbeeld van. De locatie heeft een prachtige geschiedenis als aandrijver van handel en ontmoetingen. Dat laatste doet deze bijzondere congreslocatie vandaag de dag zelfs als één van de allerbesten in zijn soort.

Het is onmogelijk om over de Beurs van Berlage te schrijven zonder eerst iets over de geschiedenis van het gebouw te vertellen. De voormalige koopmansbeurs kent een ontstaansgeschiedenis die zich leent voor een historische roman. Architect Berlage geloofde als overtuigd socialist niet dat de beurshandel een lang leven was beschoren. Hij loste dit op door het nieuwe beursgebouw zo te ontwerpen dat het in de toekomst, na de verwachtte zegeviering van het socialisme, kon dienen als Palazzo Pubblico: een paleis voor het volk! Hij had het deels bij het juiste eind. De beurshandel vertrok naar een ander pand en vandaag de dag is ‘De Beurs van Berlage’ een van de meest geliefde en bruisende locaties voor bijeenkomsten die de hoofdstad te bieden heeft.

Het hoogst haalbare niveau

Haar aantrekkingskracht en populariteit heeft de Beurs van Berlage te danken aan een unieke combinatie van die historie, de ligging, ruimte en professionaliteit. Er zijn weinig locaties waar je, middenin het historische hart van Amsterdam, fysiek tot wel 1300 gasten kunt ontvangen. Met maar liefst 21 prachtige authentieke zalen, op loopafstand van station Amsterdam Centraal en om de hoek van de Dam. Maar de reden dat (inter)nationale organisaties hier ook blijven terugkeren is het fantastische team en de 5-sterrenservice die je krijgt wanneer je deze locatie inschakelt voor je bijeenkomst. De Beurs van Berlage maakt je event mogelijk, in welke vorm je het ook wilt. Vooral die toevoeging op het einde is in deze tijd extra relevant, zo zullen we later in dit artikel beschrijven.

De Beurs van Berlage kun je qua indeling het beste voor je zien als je het indeelt in een noordelijk en een zuidelijk deel. In het zuidelijke deel bevindt zich de Grote Zaal – met 1.570 m2 de grootste ruimte in de Beurs én in heel Amsterdam centrum. In 1903 vond hier de handel plaats in goederen – producten als peper, koffie, cacao, suiker en olie. Met een hoogte van 26 meter, twee balustraden waaraan acht subruimten liggen, de grote beursklok hoog in de ruimte en authentieke elementen als de oude beursbanken is deze zaal het gemakkelijkst te omschrijven als imposant. Niet voor niets zullen de meeste Nederlanders deze zaal vooral herkennen als de huwelijkslocatie van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Iedere zaal blinkt uit in karakter

In de noordzijde van de Beurs van Berlage liggen op de begane grond de twee andere grote beurszalen: de Effectenbeurszaal en de Graanbeurszaal, beide grenzend aan de Beursfoyer waar zich vroeger de telegraaf, telefoon en postkantoor bevonden. Nu dient deze ruimte bij grotere congressen en evenementen als schakel tussen de hoofdentree en de verschillende zalen.

De Effectenbeurszaal is waar vroeger in aandelen en obligaties werd gehandeld. Qua sfeer lijkt deze ruimte het meest op een kleinere versie van de Grote Zaal – door het imposante hoge plafond, het gebruik van materialen als zandsteen en bakstenen en de bogen in de constructie. Achter die materiaalkeuze gaat overigens een mooi verhaal schuil: Berlage wilde juist benadrukken dat het gebouw gemaakt was van bakstenen, als symbool van de democratische samenleving: ‘Als enkeling nietig, als massa een macht’.

De Graanbeurszaal ligt parallel aan de hiervoor genoemde ruimte, maar wanneer je hier binnenloopt waan je je in een totaal ander gebouw. Omdat hier ooit in graan werd gehandeld was van belang dat de waren een zoveel mogelijk licht konden worden getoond. Graanhandelaren legden hun schip met de lading in de haven aan het Damrak en stalden een deel van het graan in de beurs uit deze te kunnen keuren. Berlage ontwierp hiervoor een speciale dakconstructie met een glazen zaagtanddak waardoor alleen het heldere noorderlicht binnenvalt. Samen met een lichtere kleur baksteen maakt het dat deze zaal baadt in het licht – zonder dat je last hebt van direct binnenvallende zonnestralen.

Studio Berlage: voor online en hybride oplossingen

Eerder maakten we al melding van het feit dat de Beurs van Berlage erop gespitst is om je evenement mogelijk te maken, wat je maar wilt én in welke vorm dan ook. Het afgelopen jaar heeft de locatie zich dan ook sterk ontwikkeld op het gebied van online en hybride bijeenkomsten. Dit leidde tot het Beurs van Berlage Virtual Live Events platform, een innovatief platform voor hybride en online events waarbij gasten de Beurs virtueel bezoeken. Inclusief de 5-sterrenservice die je van deze locatie mag verwachten en het geroezemoes dat hoort bij een live event. De Effectenbeurszaal werd voorzien van een high tech podium dat geschikt is voor zowel online als fysieke evenementen: Studio Berlage. Deze opstelling biedt veel flexibiliteit en maakt het mogelijk om, aan de hand van de situatie op het moment dat het evenement plaatsvindt, snel te beslissen om het geheel of deels virtueel te laten plaatsvinden. Het aantal bezoekers dat daadwerkelijk de Beurs fysiek bezoekt is al net zo eenvoudig op te schalen.

De Beurs van Berlage beschikt over nog veel meer mooie ruimtes en mogelijkheden voor bijeenkomsten. Dat zijn er 21, om precies te zijn. We gaan hier niet proberen om al die ruimten te beschrijven, want zelfs al zouden we daar nog 21 alinea’s voor uittrekken dan nog kunnen we nooit recht doen aan het gevoel dat je ervaart wanneer je hier zelf rondloopt. Het gevoel dat je op een uitzonderlijke locatie bent – en dat in ieder aspect: of het nou gaat om de prachtige en niet voor niets wereldberoemde architectuur van Berlage; om het oog voor detail waarmee deze locatie in perfecte staat wordt gehouden; of om de fenomenale verzorging door het team van de Beurs – dat ook nog eens veel beter is in het vertellen van de vele verhalen achter deze locatie dan wij. Het maakt samen dat je een evenement in de Beurs van Berlage niet snel zult vergeten.