Stephan Stokkermans (Grand Hotel Huis ter Duin): ‘Een warm bad, met een constante temperatuur’
Het is tegenwoordig uniek in de internationale hotellerie: een hotel dat eigendom is van een familiebedrijf – onafhankelijk, want niet gebonden aan een keten. En dat is nou juist de kracht van Grand Hotel Huis ter Duin, vertelt commercieel directeur Stephan Stokkermans. “Wij gaan met onze tijd mee, maar de lange termijn visie wordt bewaakt door de familie die erachter zit. Daardoor is Grand Hotel Huis ter Duin altijd een stabiele factor voor haar partners. Het is een warm bad, met een constante temperatuur.”
Grand Hotel Huis ter Duin bestaat al sinds 1887, en is sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw in het bezit van de familie Noorlander. We ontmoeten Stephan Stokkermans in de Van Diepeningen Lounge, de lounge/bar van het Noordwijkse vijfsterrenhotel, dat zo vlak voor de feestdagen is uitgedost in een schitterende weelde van decoraties.
[Foto: Grand Hotel Huis ter Duin in kerstsferen]
“Wij richten ons altijd op de drie generaties”, vertelt Stokkermans. Onze gasten komen hier als kind, als ouder en als grootouder. En je ziet het ook bij corporate events. Mensen komen bij ons aan het begin van hun carrière, later in een management rol. En tien jaar later komen ze hier nog steeds, maar dan als lid van de directie, of ze zitten in de Raad van Bestuur. Het blijft leuk als je een gesprek hebt met mensen die je bij dat eerste verblijf een hand hebt gegeven, en tien jaar later begroet je ze nog steeds. Je herkent ze nog en zij jou. ‘We zijn weer te gast in Huis ter Duin’.”
Waarom is Grand Hotel Huis ter Duin zo trots op haar onafhankelijkheid?
“Het bijzondere van Grand Hotel Huis ter Duin is dat de stenen en de mensen samen één geheel vormen. We investeren in de toekomst van het bedrijf en van de familie. Daardoor zijn we in staat om investeringen te doen die pas op langere termijn wat opleveren. We werken met meerjaren onderhoudsplannen. Een investering hoeft niet per se binnen drie jaar te renderen, wat betekent dat wij op heel duurzame wijze kunnen investeren. Los van de ligging aan zee, de faciliteiten, de combinatie van 254 hotelkamers en 19 zalen, is het feit dat we een onafhankelijk familiebedrijf zijn echt een USP aan het worden.”
“Als je hier een evenement organiseert, dan moet iedereen – van de jongste tot de meest senior medewerker – het naar zijn zin hebben”
[Foto’s boven: Brasserie La Terrasse; hotelkamer | onder: Van Diepeningen Lounge]
Kunt u daar een voorbeeld van noemen?
“Kijk naar de bouw van Breakers Beach House, ons paviljoen op het strand van Grand Hotel Huis ter Duin. Dat hebben we niet gebouwd vanuit een idee van wat nu hip is, de kracht van Breakers is dat de inrichting en styling juist tijdloos is. Het straalt meer warmte uit dan het gemiddelde strandpaviljoen, wat het weer een unieke locatie maakt.”
Grand Hotel Huis ter Duin is onderdeel van de Noorlander Groep, het familiebedrijf dat ook een ontwikkelingstak, een bouwtak en een facilitaire tak bezit. “Door die eigendomsstructuur is het bijvoorbeeld mogelijk dat wij voor één partij een bouwkundige aanpassing kunnen doen aan de locatie. Afgelopen jaar kregen we een aanvraag voor een grote Europese dealershow, die plaats zou vinden op ons parkeerdek. Er zou een grote display gebouwd worden, met vrachtwagens en tenten. Vier tot vijf maanden van tevoren bleek dat allemaal zo zwaar te zijn, dat de gehele parkeergarage onderstempeld moest worden. Doordat Noorlander Groep ook een bouwtak in huis heeft, konden we dit evenement toch mogelijk maken. Dat vond de opdrachtgever uniek.”
[Foto: Milwaukee event, in een tent van Maessen Tenten]
Veel van de opdrachtgevers van Huis ter Duin zijn terugkerende gasten, vertelt Stokkermans. “Dat is een opvallend hoog percentage. Je hebt bedrijven die al tientallen jaren lang een relatie van ons zijn.”
Dat is bijzonder, want je hoort steeds vaker dat mensen elke keer verrast willen worden met een nieuwe locatie.
“Onze kracht ligt in de faciliteiten, waarin alles mogelijk is. Maar daarnaast gaan wij altijd mee met de beweging van de tijd, met wat de gast wenst. Vroeger was ons type bezoeker van de gedekte tafels met linnen. Maar uiteraard hebben wij in onze concepten ook walking dinners. We hebben zelfs een foodtruckconcept. Wij willen graag uitgedaagd worden. Als iemand een idee heeft voor een concept, iets wat we nooit eerder hebben gedaan, dan is de eerste vraag die wij stellen: waarom niet? Zolang het maar een bepaalde waardigheid en kwaliteit uitstraalt, want als je in Huis ter Duin bent moet het goed zijn.”
Grand Hotel Huis ter Duin is van oudsher een top locatie. Hoe zorgt u ervoor dat het ook door de nieuwe generatie wordt gevonden?
“Huis ter Duin is niet een locatie die bijvoorbeeld helemaal in de festivalscene zit, en dat willen we ook vooral niet zijn. Wat wij doen is meerdere generaties met elkaar verbinden. Als je hier een evenement organiseert, dan moet iedereen – van de jongste tot de meest senior medewerker – het naar zijn zin hebben. Je verbindt hier altijd diverse geledingen binnen je bedrijf. Dat kan door een leuke twist toe te voegen, iets wat je hier niet zo snel zou verwachten. Bijvoorbeeld met een foodtruckconcept. Huis ter Duin is een bedrijf met een hele rijke historie, maar ook met heel veel toekomst.”
“Als je de sexy omschrijvingen eraf haalt, blijft de focus op het ambacht en vakmanschap over”
[Foto: Breakers Beach House]
Hoe ziet die toekomst eruit voor Huis ter Duin?
“Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom investeren we in de ontwikkeling van mensen. Ik maak vaak gebruik van voetbalmetaforen, omdat we het Nederlands elftal in huis hebben. Huis ter Duin zal altijd Champions League spelen, ook al hebben we niet de budgetten van topclubs als Barcelona, Chelsea, of Bayern Munchen. Wij zijn in dat opzicht het PSV, Ajax of Feyenoord van Europa, die het vooral van de eigen speelstijl en opleiding moeten hebben. Dat past meer bij een familiebedrijf met zoveel historie.”
Waar hebben we in de toekomst behoefte aan?
“Wat altijd zal blijven is de behoefte aan vakmanschap. Je ziet het terugkomen in veel van de concepten die zich nu ontpoppen. Als je de sexy omschrijvingen eraf haalt, blijft de focus op het ambacht en vakmanschap over. Dat zie je in de hele maatschappij. Neem bedrijven als Amazon of Bol.com – als je snel een boek moet hebben is dat een makkelijke oplossing. Maar als je in een hele goede boekenzaak bent, dan kun je daar uren rondlopen. Met een lekker kopje koffie erbij, een heel kundige medewerker die jou perfect adviseert, dan wordt een boek kopen een heel andere beleving. Voor evenementen geldt dat net zo. Natuurlijk kun je het in een sexy vorm gieten, maar het gaat om de intrinsieke beleving en de basisbehoeften. Je wilt je veilig voelen en genieten. Je kunt de meest mooie artiesten inhuren, maar als je op een event staat en de catering klopt niet, dan is de avond toch niet zoals die geweest kon zijn.”
[Foto: Keizerzaal]