Discover the finest spaces
Delen

Site visit Zwolle: 9 locaties in 24 uur

Met je event naar Zwolle is een mooi alternatief voor de Randstad. Dat is wat Congresregio Zwolle laat zien tijdens een speciale 24-uurs tour door de regio. GreaterVenues reisde mee met het gezelschap van meetingplanners en liet zich verrassen door de veelzijdigheid van locaties in en rond de oude Hanzestad.

Wat weten we eigenlijk over Zwolle? Je hebt natuurlijk de Librije, het sterrenrestaurant van Jonnie Boer. Voetbalclub PEC Zwolle timmert er de laatste jaren hard aan de weg als eredivisieclub. Enkele jaren terug opende hier ziekenhuis Isala, het grootste niet academische ziekenhuis van het land. In vroeger tijden was Zwolle een welvarende en machtige handelsstad, waaraan de stad haar mooie oude centrum te danken heeft.

Lumen

Vanaf Amsterdam rijden we in iets meer dan een uur naar Hotel Lumen, waar we worden opgevangen en ingecheckt in een mooie hotelkamer. Het hotel bevindt zich in het complex van het IJsseldelta Stadion, de thuisbasis van voetbalclub PEC Zwolle. Het hotel heeft een moderne uitstraling met warme elementen. Bijzondere architectonische elementen worden fraai uitgelicht met kleurrijke led-lampen. Vermeldenswaardig is het hangende lichtkunstwerk in het hoge atrium in het hotel, vijf verdiepingen hoog met de hotelkamers rondom.

ZW_LUM ijsseldeltacenter-zaal01

Door de lobby van het hotel lopen we naar het naastgelegen IJsseldelta Center, het multifunctionele evenementencomplex dat zich ook in het stadion bevindt. Na een tour langs de verschillende sky boxen komen we uit op het evenementenplein, de grote centrale evenementenhal waaromheen 28 zalen liggen. Een verrassende ruimte, qua aankleding en mogelijkheden. Opvallend is het materiaalgebruik, de combinatie van warme houttinten en koel beton, maar ook de autolift waarmee voertuigen en grote apparatuur gemakkelijk de zaal in kan worden getild maakt indruk.

Voor het evenementencentrum staan inmiddels fietsen klaar. In een kort fietstochtje rijden we langs het centrum, waar we vanuit de verte al enkele herkenbare gebouwen waarnemen. Maar we rijden om de oude binnenstad heen, richting station, waar Sandton Hotel Pillows ligt. Dit luxe boetiekhotel ligt tussen Bilderberg Grand Hotel Wientjes en Regardzlocatie Nieuwe Buitensociëteit Zwolle. Pillows is een kleinschalig hotel, met 44 hotelkamers en een ruimte voor vergaderingen. Het interieur is warm en kleurrijk. In het restaurant, dat komend jaar wordt omgebouwd tot nieuwe eventruimte, krijgen we een heerlijke maaltijd opgediend.

Inmiddels meldt zich aan tafel de stadsgids, een echte Zwollenaar die ons op pad neemt door zijn stad. Langs de stadspoort, door kleine steegjes en over mooie oude pleinen. We nemen de geschiedenis van de oude Hanzestad in ons op, met verhalen over de Peperbus, de executies op het Marktplein en het verleden als doorvoerhaven van zandsteen. We brengen een bezoek aan boekhandel Waanders, een prachtige boekhandel in de oude verbouwde Broerenkerk – met trappen en kasten die volledig los staan in de kerk, zodat de locatie indien nodig weer geheel in originele staat kan worden teruggebracht.

Waanders_in_de_Broeren1[1]

Langzaam wordt het donker, en lopen we richting Theater De Spiegel, onderdeel van de Zwolse Theaters. Het theatergebouw bestaat voor een groot deel uit glas en maakt veelvuldig gebruik van led-verlichting, waardoor het kleurrijke pand van verre te zien is. Het theatergebouw bestaat uit meerdere verdiepingen en foyers, die rond de grote theaterzaal lopen. De theaterzaal is groots en van een imposante hoogte, met vier balkons, maar kan met gemak worden aangepast voor kleinere groepen.

Twintig stappen buiten De Spiegel vinden we De Librije, het beroemde restaurant van chef-kok Jonnie Boer. Een prachtig restaurant, gevestigd in een voormalige vrouwengevangenis. Na een goed glas wijn in de Wijnkelder krijgen we een rondleiding door de keuken en het restaurant, in een mooie met glas overdekte binnentuin van het pand.

buitensocieteit zwolle

De volgende ochtend is het vroeg uit het aangename bed, om opnieuw de regio te verkennen. We gaan terug naar Station Zwolle, naar de Nieuwe Buitensociëteit. Deze locatie van Regardz bevindt zich in een oude herensociëteit en theater. De combinatie is absoluut bijzonder: een Regardz  vergadercentrum met dertig zalen, rond een prachtige, ruime theaterzaal. Ook verrassend is het feit dat alle stoelen in korte tijd uit de theaterzaal kunnen worden verwijderd, waardoor een mooie ruimte ontstaat voor borrels en andere evenementen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

We steken de straat over naar het naastgelegen Bilderberg Grand Hotel Wientjes. Het statige witte pand met opvallende rode luifels, dat een mooi contrast vormt met de voorgaande locatie met het moderne vergadercentrum. Eerst een drankje in het Grand Café, klassiek vormgegeven met veel donker gelakt hout en koper, vervolgens het vergadercentrum in. Het hotel beschikt over 12 zalen en 57 kamers, maar voor grotere evenementen is het goed te combineren met het naastgelegen hotel Pillows.

Na deze bezoeken is het tijd om de stad Zwolle zelf achter ons te laten. Per bus verruilen we de oude binnenstad voor de directe omgeving: Dalfsen. Na een kort ritje zitten we midden in het Vechtdal, waar we uitstappen voor het fraaie Mooirivier Hotel & Congres. Moorivier is een stijlvol wit gebouw met een rustiek rietgedekt dak. Een bijzonder hotel en congreslocatie, met als unieke kenmerk dat het direct aan de Overijsselse Vecht ligt. Vanuit de meeste hotelkamers, de diverse vergaderzalen, het loungeterras en het restaurant hebben we een prachtig uitzicht op de rivier en de natuur aan de overkant van het water. Het gebouw zelf is modern, strak en licht. We zien hoe hard wordt gewerkt aan een nieuwe congreszaal, midden in het complex gelegen.

We nemen plaats aan een mooi gedekte tafel in Restaurant Aan de Oever, dat slechts enkele weken eerder werd geopend na een verbouwing. Het restaurant ligt op ooghoogte van de rivier, waarop we een mooi uitzicht hebben door de brede ramen.

Regio Zwolle Tour 2016 (2)

Buiten wacht ons een verrassing: Hiawatha Actief heeft vier kleurrijke lelijke eenden klaarstaan waarmee we de regio beter kunnen verkennen. De dakjes open, want de zon breekt door, en al snel pruttelen de oude autootjes in een heerlijk tempo over smalle bosweggetjes en langs lommerrijke landgoederen.

Landgoed Het Laer

Landgoed 't Laer

Na een tocht door de prachtige omgeving komen we aan in Ommen en rijden de oprijlaan van Landgoed het Laer op. De kiezelstenen knisperen onder de autobanden. Een schitterende entree, voor het witte, stijlvolle landhuis. ’t Laer is mooi aangekleed met een loper, van de entree naar de tuin aan de achterkant. Op het terras aan de achterkant doen we een feestelijk drankje, terwijl het terras wordt opgebouwd voor een feest. Ieder moment kan het bruidspaar binnen komen, dat elkaar juist het ja-woord geeft in een kerkje even verderop.

Het is precies 24 uur nadat we incheckten, als de bus weer stopt voor Hotel Lumen. De Regio Zwolle tour zit erop. Een etmaal vol prachtige en verschillende locaties, van klassiek tot modern en van culinair tot cultureel. Zwolle is een gezellige stad met een schitterende omgeving, die zeer de moeite is om te bekijken. Wij komen zeker nog een keer terug!

Op vrijdag 23 juni 2017 is de volgende site visit van Congresregio Zwolle. Een unieke kans om geïnspireerd te worden door het zakelijke aanbod in de Regio Zwolle tegen het decor van de historische Hanzestad. Nieuwsgierig? Kijk hier voor het programma.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.