Rutger Bremer: ‘Ieder jaar dezelfde goede voornemens’
“Ja wel goed hoor, maar erg druk.”
Oké, je bent druk met je werk? Er is blijkbaar genoeg te doen. Dat is goed toch? Of ben je druk omdat het niet goed gaat?”
Druk, goed of slecht?
Dit gesprek heb ik het afgelopen jaar ongeveer 50 keer gevoerd. Het lijkt wel of ‘druk’ met ‘goed’ of ‘slecht’ verwisseld wordt. Eigenlijk best raar, want het woord en de betekenis lijken in geen enkel opzicht op elkaar. Hoe komt het dat dit zo makkelijk met elkaar verwisseld wordt?
Een beetje Google-zoekwerk over dit onderwerp lever al snel deze grap op van Theo Maassen:
“Dan vraag je hoe het gaat. ‘Ja, druk, druk, druk!’ Nou, als je het echt zo druk hebt, dan zeg je dat geen drie keer.” Leuk, maar dat geeft geen antwoord op de vraag. Op een andere site wordt ‘druk’ vergeleken met ‘succesvol’ en die komt misschien wel het dichtste in de buurt van deze misvatting.
Want druk hebben we het! De event industrie staat bekend als een van de meest stressvolle branches.
En daarnaast willen we natuurlijk onze hobby’s, vrienden en familie, onderhouden (het woord ‘onderhouden’ zegt het al). Zijn we met al onze drukte dan ook automatisch succesvol? Dat zal voor iedereen verschillen. Het geeft in ieder geval aan dat we tot onze oren in de dagelijkse bezigheden zitten en daardoor moeilijk kunnen ‘uitzoomen’.
Dan komen de lijstjes…
Totdat onze dagelijkse bezigheden worden onderbroken door vakanties, feestdagen en een jaarwisseling. Dan trappen we allemaal hard op de rem en is de druk ineens weg. Heerlijk, want dan komen de lijstjes. Een lijstje top 10 onderwerpen 2014 hier en een trendlijstje 2015 daar. Ze vliegen je vanuit alle verschillende media om de oren. Niets mis mee natuurlijk, want het leest heerlijk weg. Reinout Oerlemans begon er bij RTL al in 1999 mee. Blijkbaar een groot succes aangezien ze 15 jaar later nog steeds op tv uitgezonden worden.
Lijstjes geven mij het gevoel te weten wat er speelt. Niets gemist van het afgelopen jaar en spannend om te zien wat er komen gaat.
Ah, toekomst; lange termijn, korte termijn. Mooi moment om de goede voornemens Met een paar krachtige woorden in een mooi document op te schrijven en klaar ben je voor het nieuwe jaar. In januari kijk je er misschien nog een paar keer naar en dan zijn alle goede voornemens weer voor zeker 11 maanden uit je gedachten verdwenen, toch?
Oude gewoontes
Helaas vervallen we allemaal (ik weet zeker dat ik niet de enige ben) weer terug in oude gewoontes, ritmes en de waan van de dag. En wanneer ik helemaal tot aan m’n oren in het werk zit, vind ik het maar wat fijn dat er aan het einde van het jaar weer wat lijstjes komen, waarmee ik rust in mijn hoofd probeer te scheppen en weer kan uitzoomen. Om vervolgens precies dezelfde voornemens als het voorgaande jaar opnieuw op te schrijven.
Wat is de vraag?
Zou het helpen om die goede voornemens elke drie maanden opnieuw te bekijken? Even een reminder in je agenda? Ik ga het dit jaar proberen. Youp zei het al in zijn Oudejaarsconference: “Wat is de vraag?” Dus als iemand vraagt hoe het met me gaat, dan zeg ik ‘goed’, of ‘niet goed’. Maar niet dat ik het druk heb, want dat vind ik juist heerlijk en het is niet het antwoord op de vraag.