Discover the finest spaces
Delen

Rick Slabbers (PBN / Forteiland IJmuiden): ‘De WKR is een grotere bedreiging voor locaties dan de crisis’

Deze week laat Rick Slabbers, directeur en eigenaar van evenementenbureau PBN en de historische locatie Forteiland IJmuiden van zich horen. Over zijn locatie, maar ook over de WKR. Rick maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de Werk Kosten Regeling, waar met name bedrijfsuitjes de dupe van dreigen te worden. “Ik kan motiveren dat een potje paintball net zo belangrijk is voor je personeel als een cursus telefoneren.” Om die reden verzorgt hij op 26 maart op zijn locatie een WKR workshop.

Wat merkt u als locatiehouder van de WKR?

“De opdrachtgevers stellen af en toe wel vragen, over wat ze wel en niet bij ons kunnen doen. Maar het eigenlijke gevaar van de WKR, voor ons en voor alle andere locaties, is dat je het niet direct merkt. Opdrachtgevers zullen niet bellen, ‘Hee PBN, je bent te duur. We willen iets anders dat binnen ons budget past’. De telefoon gaat gewoon niet meer. Ik zeg weleens: de WKR is een grotere bedreiging voor locaties dan de crisis. Locaties moeten vooral niet denken dat er niets aan de hand is. Tenzij je zelf actie onderneemt, is het enige wat je straks merkt dat je minder aanvragen krijgt. En dan is het al te laat. Bedrijven moeten keuzes gaan maken, wat ze doen met hun budget. Het bedrijf dat normaal rond deze tijd van het jaar belt voor een feest op jouw locatie, die heeft nu gekozen voor een kerstpakket voor de werknemers.”

“Tenzij je zelf actie onderneemt, is het enige wat je straks merkt dat je minder aanvragen krijgt. En dan is het al te laat”

Hoe gaat u daarmee om, als locatie die veel bedrijfsuitjes organiseert?

“We adviseren onze klanten altijd, we waarschuwen ze actief wat wel en wat niet kan. Daar hebben we onze mensen voor getraind, zij weten allemaal precies wat binnen de regels past. Maar we gaan opdrachtgevers niet alleen adviseren. Als iemand een cursus voor het personeel organiseert met daaromheen activiteiten als strandzeilen en quad rijden, gevolgd door een optreden van een zanger, dan zullen we die ook waarschuwen. ‘Je maakt op deze manier je budget voor het hele jaar op’. Daar moet je de klant wel voor waarschuwen, anders komt die volgend jaar niet meer terug. Dat hoort bij professionaliteit. Daarnaast zijn we bezig om inhoudelijke programma’s te ontwikkelen, die ‘WKR-proof’ zijn.

WKR-proof? Is dat een ander woord voor de regels omzeilen?

“Nee, dat is juist wat we niet willen. Maar je kunt de activiteiten wel aanpassen aan de WKR. Het idee van deze regeling is dat je medewerkers iets aan een evenement moeten hebben, dat het niet alleen voor de lol is. Ik kan bewijzen dat bepaalde activiteiten – die nu worden afgedaan als een  spelletje – onmisbaar zijn voor je medewerkers. Bijvoorbeeld paintball, om maar een voorbeeld te noemen, kan net zo belangrijk zijn voor je personeel als een cursus telefoneren. Het gaat niet alleen om hoe je medewerkers telefoneren, maar ook om hoe ze met elkaar samenwerken.”

“Je medewerkers moeten wel iets aan het evenement hebben, het is niet alleen voor de lol”

“Met alleen ‘we gaan paintballen’ moet je natuurlijk niet bij de Belastingdienst aankomen. Maar je kunt gemakkelijk motiveren dat een activiteit is waarmee je allerlei belangrijke eigenschappen traint. Je moet een strategie bedenken, besluiten nemen, samenwerken, communiceren en improviseren. Je kunt zo’n activiteit imbedden in een programma. Dat steekt dan ongeveer zo in elkaar: eerst een uitleg wat de bedoeling is, wat we gaan leren. Dan de overlegfase waarin je een tactiek bedenkt, daarna ga je spelen, en vervolgens blik je terug met feedback.  Laat de Belastingdienst dan maar eens zeggen dat het geen leerzame activiteit is. Dit kan natuurlijk niet met alle activiteiten. Strandzeilen bijvoorbeeld is gewoon heel individualistisch, daar kan ik minder mee.”

Er zijn meerdere WKR evenementen de komende periode. Waarom moeten ze op 26 maart naar Forteiland IJmuiden komen?

“Er zijn nog veel onduidelijkheden over de WKR en dat worden er alleen maar meer. Nu heeft de Belastingdienst zich weer uitgesproken over bepaalde posten die ineens toch in de vrije ruimte vallen, zoals de locatie en het buffet. Net als de andere WKR evenementen geven we een update van het laatste nieuws, door HT belastingadviseurs. Maar wat iedereen vooral wil weten is: hoe zorg ik dat mijn evenement binnen de WKR valt? Bij ons kunnen ze hun evenement laten toetsen. Iedereen mag het programma van een evenement dat ze willen organiseren meenemen, en dan gaan we kijken hoe we dat WKR-proof kunnen maken.”

Gaan we de komende tijd nog mooie dingen horen van Forteiland IJmuiden?

“We zijn op het moment samen met kunstenaars bezig om ‘de mooiste boardroom’ van Nederland te maken met uitzicht op zee. Het wordt een boardroom, geschikt voor 22 personen, dus ook heel geschikt voor private dining. We hebben wel vergaderzalen voor kleinere groepen, maar we willen een plek maken die je echt niet verwacht. Een waar iedereen het over heeft. We zijn bezig met architect Adam Marshall van Koelhuis FRIGO, die maakt het ontwerp om een Duitse bunker op het eiland om te bouwen. We maken er een groot rond venster in, zodat je een breed uitzicht hebt. We verwachten dat die eind 2015 klaar is. Het wordt spectaculair.”

Inschrijven voor de WKR-workshop op Forteiland IJmuiden kan nog op http://www.pbnactueel.nl.instapage.com/

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.